Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Še nekaj idej za zimske mojstrovine iz domače kuhinje

Pogosto nam zmanjka idej, kaj bi kuhali za kosilo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 118015724_1186683708361355_621158265317581732_n.jpg

No, na srečo pa je tudi Cuker blog, ki vam danes predstavlja tri nove ideje za “zimsko” kosilo. Predstavljam vam ideje za zimsko kosilo, 2. del.

Logo

Cukrove kuharske ideje so sestavljene iz različnih komponent.

V prispevku pa so predstavljeni tudi recepti za jedi, ki so vključene v predstavljene obroke.

Če smo v prejšnjem prispevku, Cukrove ideje za zimsko kosilo, osredotočali na enolončnice, pa je danes čas za nekaj drugega.

Prva ideja za “zimski” obrok (vegi)

Logo

Za kosilo ponudite;

  • tople murke (kumarčni zos),
  • domače žemlje.

Tople murke ali kumarčni zos

Babica mi je pripovedovala, da jim je mama (torej moja prababica) vedno, ko so obirali hmelj, prinašala za malico tople murke. V receptu nisem navedla točne količine za posamezne sestavine, saj jih dodajam po občutku. Recept vam ne bo vzel veliko časa, zanj pa ne boste potrebovali veliko sestavin.

Sestavine

Za približno štiri osebe potrebujete:

  • 1 čebulo,
  • olje,
  • krompir (6 srednjih krompirjev),
  • 2 veliki kumari,
  • česen (3 stoke),
  • kislo smetano,
  • maslo,
  • mleko,
  • sol, poper, po želji tudi druge začimbe.

Postopek

Najprej krompir olupimo, narežemo in damo kuhati v kozico. Medtem narežemo čebulo ter naribamo kumari. Čebulo popražimo v ponvi, nato pa dodamo naribane kumare. Vse skupaj premešamo, posolimo in popopramo. Na vse skupaj stisnemo česen s pomočjo stiskalnika za česen. Dobro bo tudi, če boste česen zgolj narezali (če stiskalnika nimate). Nato vse skupaj še zalijemo z vodo in pustimo, da se kuha.

Ko je krompir skuhan od njega odlijemo nekaj vode, vendar ne vse. Nato v krompir dodamo nekaj masla in mleko ter s pomočjo mešalnika naredimo tekoč pire krompir (saj vode, v kateri se je kuhal krompir, nismo odlili). Nato pire krompir damo v večjo kozico v katero dodamo tudi kumare, ki smo jih prej kuhali. Vse skupaj še nekaj časa kuhamo, dodamo pa tudi kislo smetano, jaz običajno dodam tri žlice. Po potrebi še dodamo druge začimbe in naša jed na žlico je gotova.

This image has an empty alt attribute; its file name is juhica2.jpg

Božanske domače žemlje

Sestavine;

  • 1,5 vrečke suhega kvasa,
  • 1 žlica sladkorja,
  • 1 žlica moke,
  • 1,5 dl mlačne vode,
  • 500 g moke,
  • 1 dl vode (ali po občutku),
  • 1,5 žličke soli,
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega).

Postopek;

V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato si pripravite pekač za mafine. Ja prav ste slišali, pekač za mafine. Pekač dobro premažite z oljem (vdolbine pekača).

Nato v vsako vdolbino pekača dajte eno kepo/kroglo testa. Nato dajte žemlje v pečico. Pecite jih na 180 stopinj Celzija, približno 35-40 minut.

Druga ideja za “zimski” obrok

Logo

Za kosilo ponudite;

  • zelenjavno-mesno lazanjo,
  • sadno kupo.

Zelenjavno-mesna lazanja

V receptu sem uporabila komponente, ki jih sicer najdemo v običajni lazanji, celoten postopek izvedbe pa sem si izmislila sama.

Sestavine;

  • široki rezanci,
  • 500g piščančjih prsi,
  • čebula,
  • gobice šampinjoni (po želji),
  • bučka, korenček (ali druga zelenjava, ki jo imate na voljo),
  • sladka smetana,
  • sol, poper (po želji tudi ostale začimbe),
  • moka,
  • mleko,
  • sir.

Postopek;

Najprej čebulo narežemo in jo popražimo. Čebuli dodamo piščančja prsa, ki smo jih predhodno narezali na kocke. Meso tako nekaj časa pražimo, nato pa mu dodamo narezane šampinjone. Gobe sicer ni nujno dodati, vendar pa celotno jed zelo popestrijo. Nato dodamo bučke, ki smo jih predhodno narezali na koščke, jaz jih sicer naribam. Po želji še dodamo korenček ali ostalo zelenjavo, ki jo imamo na voljo. Vse skupaj zalijemo z vodo, solimo, popramo, po želji pa še dodamo ostale začimbe. Omako nekaj časa kuhamo. Medtem v kozici zavremo osoljeno vodo, v kateri kasneje skuhamo široke rezance. Naredimo tudi omako bešamel in sicer tako, da na olju prepražimo malo moke, ki ji dolivamo mleko, vmes pa mešamo. Če se naredijo grudice, jaz ponavadi le-te zravnam tako, da omako na kocu zmešam z mešalcem.

Pripravimo si pekač, nato pa začnemo v njega nalagati plasti lazanje. Dno pekača naprej navlažimo s tekočino iz omake, ki smo jo prvotno naredili (omaka z mesom). Nato v pekač položimo široke rezance, in sicer po celotni površini pekača. Rezance polijemo z omako iz mesa, bučk in ostale zelenjave, zraven pa potrosimo tudi naribani sir. Na vse to položimo še eno plast širokih rezancev. Po rezancih polijemo bešamel omako, zraven pa še potrosimo naribani sir. Lazanjo damo v pečico in jo pečemo 30 minut na 200 stopnjah Celzija.

Sadna kupa

Iz sezonskega sadja lahko pripravite sadno kupo. Sadje preprosto narežete, zmešate, pokapljate z malo limone in postavite za nekaj časa v hladilnik. Medtem lahko po želji pripravite tudi smetano.

Sadje kasneje nadevamo v posodice, na sadje damo smetano, ki pa jo kasneje potrosimo s kakavom. Za sadno kupo lahko uporabimo tudi sadne kompote, po želi pa lahko sadje kombiniramo tudi z oreščki (npr. orehi, lešniki).

Tretja ideja za “zimski” obrok

Logo

Za kosilo ponudite;

  • domača pica,
  • velika skleda solate.

Pica za oblizniti prste

Sestavine;

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
  • 1 žlica sladkorja,
  • 800 g do 1 kg moke,
  • 2,5 dl vode (ali po občutku),
  • žlička soli,
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega).

Postopek;

V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Kasneje testo razvlecite po pravokotnem ali okroglem pekaču. Odvisno, kakšne oblike pice si želite.

Na testo dodajte sestavine, ki bi jih radi imeli na pici. Sama zelo rada dam na pico kar klasične sestavine, včasih pa tudi zelenjavo, tuno ali mleto meso. Možnosti je res ogromno.

Če boste na pico dodali mleto meso, priporočam, da ga predhodno prepražite.

Pico pečete na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.

Bodite kreativni! Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor