Cuker raziskuje Prosti čas Za dušo

Ali tudi vi preveč razmišljate?

Sodoben način življenja je poln stresa, nenehnega hitenja in pomanjkanja časa. Vsakdan nas preganja milijon skrbi in nešteto obveznosti. Po drugi strani pa znani rek pravi, da je vsak svoje sreče kovač.

Vsak je svoje sreče kovač

Kljub številnim obremenjujočim dejavnikom, ki nas obkrožajo, smo za svoje težave pogosto krivi kar sami. Ne malokrat pa je glavni vzrok naših težav prav dejstvo, da o stvareh preprosto razmišljamo preveč.

Imate pogosto občutek manjvrednosti in nezmožnosti, da bi obvladali situacijo? Ali nenehno premlevate eno in isto odločitev? Ali neprestano razmišljate o preteklosti in se obremenjujete s prihodnostjo?

Če ste na vprašanja odgovorili pritrdilno, je to lahko pokazatelj, da o stvareh preprosto razmišljate preveč. Nenehno premlevanje misli pa tako kot druge skrajnosti, ni dobro. Tudi sama o stvareh preprosto razmišljam preveč, zato sem se odločila, da zadevo nekoliko raziščem.

Strokovnjaki so prišli do številnih spoznanj, ki so pokazala, da pretirano razmišljanje poveča možnosti duševnega obolenja, otežuje reševanje nalog in izzivov ali pa povzroča nespečnost.

Za vas sem zbrala nekaj pokazateljev, ki kažejo na to, da o stvareh razmišljate preveč. Navedla pa sem vam tudi možne rešitve, kako se pretiranega mišljenja znebiti, ali pa ga vsaj delno omiliti.

Pokazatelji pretiranega razmišljanja

Težave s sprejemanjem odločitev

Ljudi, ki o stvareh razmišljajo preveč, imajo pogosto težave s sprejemanjem odločitev. Preprosto se ne morejo odločiti, kako bi nekaj naredili ali kaj bi raje izbrali. Ljudje, ki razmišljajo preveč se pogosto tudi izogibajo sprejemanju odločitev, zato le-te raje prepuščajo drugim. Rešitev? Poskušajte biti pri odločitvah bolj odločni. Ne obremenjujte se z malenkostmi, ki jih bodo povzročile posledice vaših odločitev. Ne obremenjujte pa se tudi s tem, ali bodo drugi z vašimi odločitvami zadovoljni. 

Ignoriranje intuicije ali notranjega glasu

Osebe, ki o stvareh razmišljajo preveč,  pogosto ignorirajo lastno intuicijo ali notranji glas. Nemalokrat pa je prav intuicija tista, ki vam namigne pravo rešitev. Se vam je kdaj zgodilo, da ste na šolskem testu ali izpitu odgovorili narobe, samo zato, ker ste prečrtali vaš prvotni pravilen odgovor za katerega vam je »nekaj« govorilo, da je pravilen? Tisti notranji glas, ki vam je namignil, da je rešitev pravilna, je pravzaprav vaša intuicija. Poskušajte svoji intuiciji bolj zaupati in se prepustili njenemu toku, ki vas bo na koncu pripeljal do prave odločitve.

V pogovoru z drugimi nenehno obnavljate iste zgodbe in ne sledite pogovoru

Ljudje, ki razmišljajo preveč, pogosto v pogovoru z ostalimi ponavljajo eno in isto stvar. Sogovorniki jih tako opominjajo, da so jim to in ono že povedali. Problem pa tiči v tem, da osebe, ki preveč razmišljajo ne spremljajo svojega pogovora z drugo osebo, saj jim misli neprestano tavajo sem ter tja. In tudi to je eden izmed znakov, da razmišljate preveč. Nasvet? V pogovoru s sogovornikom se sprostite, zadihajte in preprosto »odložite« misli za kasneje.

Težave z nespečnostjo

Ljudje, ki pretirano razmišljajo imajo pogosto težave z nespečnostjo. Skrbi in težave jim preprosto ne pustijo zaspati. V takem primeru je najbolje, da namesto o skrbeh razmišljate o stvareh, ki vas veselijo in sprostijo, saj vas bodo le-te slej kot prej ponesle v svet spanca. Obstajajo pa tudi številne druge alternative, ki vam pomagajo zaspati. Tak primer je npr. poslušanje najljubše pesmi, branje priljubljene knjige, štetje ovc itd. Rešitev je odvisna predvsem od posameznika in njegovega interesa.

Anksioznost

Osebe, ki pretirano razmišljajo, so pogosto anksiozne. Anksiozni posamezniki so nenehno pod pritiskom, saj pogosto razmišljajo preveč. V glavi se neprestano bojujejo s skrbmi, ki jih izzovejo že najmanjše malenkosti. Rešitev je preprosto ta, da se sprostite, zadihate in odmislite skrbi. Počnite stvari, ki vas osrečujejo, navdihujejo in napolnjujejo s pozitivno energijo.   

Nenehno premlevanje ene in iste odločitve

Osebe, ki pretirano razmišljajo nenehno premlevajo ene in iste odločitve. Za vsako odločitev najdejo nešteto plusov in minusov. Včasih pa se je preprosto potrebno prepustiti toku in zaupati življenju, saj nam bo le-to prineslo pravo odločitev ob pravem času.  

Za preprosto odločitev potrebujete veliko podatkov

Ali vam težave povzročajo že najmanjše odločitve v življenju? Ali potrebujete veliko različnih nasvetov, da se odločite za nakup nove obleke? Gre zgolj za primer. Včasih ljudje preprosto preveč kompliciramo, preveč pa se poglabljamo tudi v podrobnosti. Saj veste, znani rek pravi, manj je več. To pa naj vam bo tudi vodilo, ko boste zgolj za preprosto odločitev želeli nešteto podatkov.

Skrbijo vas stvari, na katere nimate vpliva

V življenju ne moremo nikoli imeti vpliva nad vsemi stvarmi, ki nas obdajajo. Žal nimate super moči in ne morete vplivati na dejstvo, da bo imel vaš šef ali profesor slab dan, ali da bo vreme slabo. Gre zgolj za prispodobo, s katero vam želimo povedati, da so skrbi povezane s takimi stvarmi res nepotrebne. Sprijaznite se z dejstvom, da na njih ne morate vplivati in svoje misli raje usmerite v stvari, ki vas navdušujejo.

Obžalovanje preteklih odločitev in skrbi o prihodnosti  

Ena izmed pogostih napak, ki jih ljudje počnejo je tudi ta, da se ozirajo na preteklost ali se obremenjujejo s prihodnostjo. Pogosto slišimo tudi rek, da je potrebno živeti v sedanjosti, brez oziranja na preteklost ali prihodnost. Zavedati se moramo, da preteklosti žal ne moremo spremeniti. Kar je bilo, je pač bilo. Prav tako pa za sebe ne bomo naredili nič dobrega, če se bomo pretirano obremenjevali s prihodnostjo. Prepustimo se torej sedanjemu trenutku in ga skušajmo čim bolj izkoristiti.

Skratka uživajte življenje, zaupajte svoji življenjski poti in ne obremenjujte se preveč.

P. S. Na sliki se skriva mavrica

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor