Kulinarika Prosti čas Za dušo

Zimski cukerčki ali kako jih lahko uporabimo

Danes vam predstavljam nekaj možnosti uporabe t.i. zimskih plodov, kot bi jih lahko poimenovali, oz. živil, ki jih v kulinariki pogosto uporabljamo v zimskem času.

ZIMA
Že sneg prekril je gozd in plan,
bele snežinke se v vetru igrajo,
sprehajam se preko poljan,
v srcu se mi spomini budijo.

Bili so zimski večeri,
s srebro mesečino obdarjeni,
ta prelepa zimska idila
nama je srce z ljubeznijo napolnila. (Krhlanko, 2004)

Zima se začne 21. decembra.

Mnogi je preveč ne marajo

Mnogi ljudi zime preveč ne marajo, saj pravijo, da je zunaj premrzlo, sneg pa jim povzroča preglavice.

No, tudi sama nisem najbolj navdušena nad mrazom, priznam, a zimo imam rada.

Razlogi, zakaj je tudi zima super:

  • Prelepa zimska idila,
  • zimske radosti,
  • zimski športi,
  • pravljični večeri ob topli peči in čaju,
  • veseli decembrski čas,
  • decembrske dobrote
  • manj dela okoli hiše.

No, presodite sami, če sem vas prepričala, zakaj je zima super, je pa dejstvo, da ima vsak letni čas svoj čar in edinstvenost.

Vsak letni čas ima svoj čar in edinstvenost.

Cimet za veselje in dišeč vonj

Cimet je res vsestranska začimba. Uporabljamo jo lahko tako v sladkih, pikantnih, slanih jedeh itd.

Cimet je res vsestranska začimba. Uporabljamo jo lahko tako v sladkih, pikantnih, slanih jedeh itd.

Cimet lahko uporabimo pri peki ali kuhi ter pri sladicah ali glavnih jedeh. Skratka možnosti je res ogromno.

Cimet nam v prazničnih dneh pričara čaroben občutek topline, sladkosti in mehkobe. Sama sem ga letos uporabila celo za dekoracijo na božični jelki. Vas zanima, kako? Preverite na povezavi.

Njegovi zdravilni učinki

Ali ste vedeli, da ima poleg dobrega vonja in okusa cimet tudi številne zdravilne učinke?

Znižuje holesterol in melanholijo

Cimet zmanjšuje tveganje za srčna obolenja, stabilizira krvni sladkor, znižuje holesterol ter krvni tlak, izboljšuje cirkulacijo, deluje proti menstrualnim bolečinam, dobro deluje proti bakterijskim in glivičnim vnetjem, deluje pa tudi proti aknam. Po nekaterih raziskavah naj bi celo zmanjšal raven melanholičnosti. (Pirman, 2018)

Cimet zmanjšuje tveganje za srčna obolenja, stabilizira krvni sladkor, znižuje holesterol ter krvni tlak, izboljšuje cirkulacijo, deluje proti menstrualnim bolečinam, dobro deluje proti bakterijskim in glivičnim vnetjem, deluje pa tudi proti aknam. (Pirman, 2018)

Poleg tega pa vsebuje cimet tudi veliko kalcija, železa ter vlaknin. (Bodieko.si, 2020)

Skratka to živilo je res neverjetno. Velja pa pri njegovem uživanju upoštevati zmernost, saj ima lahko tudi stranske učinke.

Več o tem neverjetnem živilu si lahko preberete na spletni strani Bodieko.si.

Ali najdete cimetove palčke?

No, jaz sem nad cimetom preprosto navdušena. Največkrat ga uporabljam pri peki in pri pripravi sladic, uporabim pa ga tudi za dekoracijo.

Zato vam danes predstavljam nekaj kreativnih predlogov za uporabo cimeta.

Predstavljam vam nekaj kreativnih predlogov za uporabo cimeta.

Cimet lahko uporabimo na raznolike načine;

Cimetovi piškoti s čokolado

This image has an empty alt attribute; its file name is 123271274_851363285402639_3147969342082568138_n.jpg

Ta prava orehova torta s pridihom cimeta

Medena hruška z orehi

Za vse kreativne ideje povezave s cimetom (ki jih je res veliko), pa obiščite kategorijo “Cukrove ideje“.

Oreh in njegove dobrote

Oreh je čudo narave in vir mnogih zdravilnih učinkovin. Jedrca oreha nam sama po sebi povedo, da so zelo dobra za možgane ter da preprečujejo demenco. Po videzu namreč močno spominjajo na možgane. Jedrca oreha so energetsko tudi zelo bogata, saj vsebujejo veliko koristnih maščob. (Wikipedija. org., 2020)

Poln vitaminov in zdravilnih učinkovin

Navadni oreh je listnato drevo, ki spada med družino orehovk. Listi rastline imajo zelo močen vonj.

Le-ti skupaj s plodovi oreha vsebujejo veliko vitamina C, prav tako pa s svojim značilnim vonjem odganjajo številne škodljivce. Rastlina vsebuje tudi eterično olje, flavonojde, juglon itd. (Wikipedija. org., 2020)

Splošno uporaben

Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. Iz listov oreha lahko pripravimo tudi čaje, kreme, različne poparke itd. Več o zdravilnih učinkih oreha si lahko preberete na spletni strani Bodieko.si. (Hieng, 2020)

Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. (Hieng, 2020)

Predstavljam vam nekaj možnosti, kako uporabiti plodove oreha v kulinariki.

Peciva iz orehov

Orehi so zagotovo tisti oreščki, ki bodo vašim sladicam dali piko na I. S svojim polnim okusom bodo vaše sladice spremenili v mojstrovine.

Orehovi smrkci
Mafini z orehovo kremo
Piškoti z orehi in čokolado
Marmorni kolač z orehi
Cupcakesi z orehovo kremo

Palačinke z orehi

Meni osebno najboljše palačinke so tiste z orehi. Orehovo kremo pripravite tako, da zmlete orehe zgolj zmešate s kislo smetano in sladkorjem (najboljše v prahu). Sestavite prilagajajte količini.

Šipek

Šipek je zdravilna rastlina, ki se uvršča v družino rožnic. Gre za grm, ki vsebuje dolge, trnjaste veje. Plodovi so značilne rdeče barve in jajčaste oblike. Šipek dozori septembra in oktobra. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Šipek vsebuje številne zdravilne učinkovine. Plodovi šibka vsebujejo vitamine, minerale ter nekaj pektina in fruktoze. Plodove pogosto nabiramo in jih sušimo za čaj. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Šipek vsebuje številne zdravilne učinkovine. Plodovi šibka vsebujejo vitamine, minerale ter nekaj pektina in fruktoze. Plodove pogosto nabiramo in jih sušimo za čaj. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Več zanimivosti o šipku si lahko preberete na spletni strani gorenjske-lekarne.si.

This image has an empty alt attribute; its file name is 120113097_665645420730648_729041780299767396_n.jpg

Ali ste vedeli?

  • Šipek imenujejo tudi divja roža ali pasja roža.
  • Lubje rastline se je nekoč uporabljalo proti ugrizu psov, od koder tudi ime pasja roža.
  • Šipek odpravlja tudi utrujenost in nerazpoloženost.
  • Plodovi šipka, ki so naloženi drug na drugega lahko splesnijo.
  • Šipkova marmelada se ne sme prekuhati, saj slednje uniči vse vitamine v plodovih.
  • Zelo priljubljeno je tudi šipkovo olje. (Farmedica.si, 2020)
This image has an empty alt attribute; its file name is 120072344_781292062688653_4307038985820843414_n-1.jpg

Domači šipkov čaj

Prepričana sem, da ste že vsaj enkrat v življenju poskusili šipkov čaj, slednji je namreč zelo priljubljen.

Šipkov čaj se uporablja tako pri prehladu, pri boleznih dihal, za ledvična obolenja, prav tako pa je tudi dobro odvajalo. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Šipkov čaj se uporablja tako pri prehladu, pri boleznih dihal, za ledvična obolenja, prav tako pa je tudi dobro odvajalo. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Poleg tega, pa šipkov čaj vsebuje veliko vitamina C, ki pa je v boju proti številnim obolenjem še kako pomemben.

Kako pripravimo šipkov čaj?

Šipkov čaj pripravimo tako, da najprej naberemo plodove šipka in jih posušimo.

Ko se plodovi dobro posušijo (sušijo se približno en teden) jih zmeljemo.

Za pripravo šipkovega čaja (1 skodelico) kasneje potrebujemo zgolj 1 žlico mletih šipkovih plodov in dva decilitra mrzle vode.

Posušene plodove kasneje damo v posodo, v kateri je mrzla voda. To kasneje damo na štedilnik, zavremo in pustimo vreti približno 10 minut.

This image has an empty alt attribute; its file name is 120113097_665645420730648_729041780299767396_n.jpg

Zagotovo vam je od jeseni ostalo veliko domačih jabolk, sedaj pa ne veste kako jih uporabiti? Ni problema, Cuker blog ima tudi za to rešitev.

Jabolko je bogastvo vitaminov

Jabolko je res vsestranski sadež. Ta pečkat sadež lahko v kulinariki uporabimo na tisoč in en način. Najbolj priporočljivo je, da ga uživamo kar surovega, lahko pa ga tudi kuham za kompote, sokove, sirupe itd. Uporabimo ga lahko v sadnih kupah, v enolončnicah, v pecivih, skratka možnosti je res ogromno.

Jabolko vsebuje veliko vitaminov; vitamin K, vitamin B6 ter vitamin C. Vsebuje tudi nekaj mineralov; kalij, železo in mangan. V jabolku je tudi veliko sladkorja (ogljikovih hidratov), v olupku sadeža pa je tudi veliko vlaknin. (Prehrana. si, 2016)

Jabolko vsebuje veliko vitaminov; vitamin K, vitamin B6 ter vitamin C. Vsebuje tudi nekaj mineralov; kalij, železo in mangan. V jabolku je tudi veliko sladkorja (ogljikovih hidratov), v olupku sadeža pa je tudi veliko vlaknin. (Prehrana. si, 2016)

Predstavljam vam nekaj preizkušenih idej, kako lahko v kulinariki uporabite jabolka.

Jabolčni zavitek (“študelj”)

Jabolčna pita

Jabolčni kolač

Odličen recept za jabolčni kolač dobite na spletni strani Okusno.je.

Palačinke z jabolki

This image has an empty alt attribute; its file name is 118352209_3357382800988733_2386301469862971956_n-768x1024.jpg

Sadna kupa

Jabolčni mafini

Jabolka kot dodatek v enolončnicah (ričet)

Jogurtovo pecivo z jabolki

Sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • mleko (za navlažitev biskvita)
  • 5 jabolk

Postopek

Vse sestavine za biskvit, razen jabolk, zmešamo z mešalcem. Nato v maso dodamo tudi na lističe narezana jabolka, ki jih zraven vmešamo z žlico.

Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga razrežemo.

Viri

  • Pirman, I. (2018). Zdravje. si, Cimet: Zdravilni učinki, ki jih morda ne poznate. Pridobljeno 29. 10. 2020 iz https://www.zdravje.si/cimet-zdravje.
  • Bodieko.si (2020). Cimet je nepogrešljiva začimba izjemnih učinkov. Pridobljeno 3. 12. 2020 iz https://www.bodieko.si/cimet-zacimba-izjemnih-ucinkov.
  • Prehrana.si, (2016). Jabolka. Pridobljeno 27. 10. 2020 iz https://www.prehrana.si/clanek/259-jabolka.
  • Wikipedija. org. (2020). Navadni oreh. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_oreh.
  • Hieg, B. (2020). Oreh za žile, kožo in prebavo. Bodieko.si. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://www.bodieko.si/oreh.
  • Zelnisvet.com. (2017). Čajota v domačem vrtu. Pridobljeno 5. 11. 2020 iz https://zelenisvet.com/cajota/.
  • Gorenjske-lekarne.si. (2020). Navadni šipek. Pridobljeno 22. 9. 2020 iz https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/sipek-navadni.
  • Farmedica.si. (2020). Šipek. Pridobljeno 22. 9. 2020 iz https://www.farmedica.si/si/dodatki/rastlina-sipek.html.
  • Baloh, B. (2010). Zdravilni učinki kostanja, Vizita.si. Pridobljeno 7. 9. 2020 iz https://vizita.si/bilke/kostanj.html.
  • Prostočasnik (2014). Pridobljeno 7. 9. 2020 iz https://www.prostocasnik.si/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor