Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo Za otroke

V sozvočju z naravo

Narava. Naša največja učiteljica in podpornica, ki nam ponuja nešteto možnosti. Skupek lepote in bogastva, ki me vedno znova očara.

Skromna učiteljica, ki nam ponuja bogastvo

Naravni procesi, ki se dogajajo že celo večnost, so res neverjetni; od razvoja živih bitij, do menjave letnih časov, daljšanja in krajšanja dneva itd.

Naravni procesi so res neverjetni; od razvoja živih bitij, do menjave letnih časov, daljšanja in krajšanja dneva itd.

Narava od nas zahteva tako malo, povrne pa nam vse v desetkratni obliki. Do nas je vedno pravična in dobra učiteljica. Vprašanje pa je, ali smo pravični do nje tudi mi.

Narava tako malo od nas zahteva, povrne pa nam vse v desetkratni obliki. Do nas je vedno pravična in dobra učiteljica. Vprašanje pa je, ali smo pravični do nje tudi mi.

Ptičje petje in objemi dreves

Ste se kdaj ob vaši poti ozrli po vsej lepoti, ki vam jo ponuja okolica?

Sama se velikokrat ozrem po okolici in občudujem naravne lepote. Najraje se podam v gozd, kjer prisluhnem prelepemu ptičjemu petju in občudujem drevesa. Včasih tu in tam katerega tudi objamem, saj kot sem že pisala, me slednje napolni z veliko energije.

GOZD
Po gozdu mi korak hiti,
v krošnje dreves se ozrejo oči.
Njih lepota, njih širina obdaja me,
me navdušuje in videti je kot da
lepote konca ni.

Jutranja rosa na listu se blešči
in sončni žarek skozi veje boža
proseče mi dlani.

Daj mi moč, ti gozd zeleni,
obdaj me z mirom, s srečo,
da čutila bom, kako močan
utrip življenja je pri tebi noč in dan. (Krhlanko, 2004)

Materiali za razvoj ustvarjalnosti

Narava nam v svoji vsemogočnosti ponuja tudi veliko materialov, s pomočjo katerih si razvijamo našo kreativnost in ustvarjalnost ter se učimo o naravnih zakonih.

Od kamna, lesa, mineralov, različnih vlaken in še bi lahko naštevali.

Predlogi aktivnosti

Predstavljam vam nekaj možnosti, za izdelke iz naravnih materialov. Aktivnosti so čudovita priložnost za otroško ustvarjanje, predstavljene aktivnosti pa pokrijejo skoraj vsa področja likovne umetnosti.

  • Namizni aranžmaji ali dekoracija

Podajte se z otroki v gozd, kjer naj ti naberejo čim več naravnih materialov, nato pa si priredite cvetličarsko delavnico. Otroci naj iz naravnih materialov po domišljiji oblikujejo dekoracijo/namizne aranžmaje. Uporabijo lahko; storže, lubje, veje, mah, iglice, bršljan, itd.

Po želji lahko v svoj aranžma dodajo še ostale okraske.

  • Umetnine na kamnu

Otroci naj v naravi poiščejo kamne in jih kasneje porišejo/poslikajo s flumastri/vodenimi barvami/tempera barvami itd. Na kamenčke lahko napišejo lepe misli in jih kasneje podarijo ljubljeni osebi. Otroci lahko iz kamna izdelajo tudi skulpture tako, da kamne nizajo drug na drugega.

  • Obodi za venčke

Otroci lahko naberejo veje ter iz njih oblikujejo obode za venčke. Na obode kasneje nizajo različne materiale. Dobre veje za obod so veje vrbe ali vinske trte, saj se dobro upogibajo.

  • Mobile

Otroci lahko izdelajo nekakšno različico mobila-gibljivega kipa. V naravi lahko naberejo palice, ki so nekakšna osnova za mobile, nato pa na palico navežejo vrvico, na njo pa nizajo različne materiale (palčke, školjke itd.).

  • Izdelki iz gline

Otroci lahko iz gline izdelajo izdelke različnih motivov ali dekoracijo za notranje prostore.

Želim vam veliko kreativnosti!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor