Literarni kotiček Prosti čas Utrinki iz narave

Kaj nam imajo za povedati?

Ste se kdaj vprašali, kaj bi vam lahko povedala stara stoletna drevesa ob vaši poti, če bi lahko govorila? Gre za mogočne starostnike, ki so skozi leta “videli” veliko stvari, za katere mi ne bomo vedeli nikoli.

DREVO
Jaz sem drevo.
Moje korenine so v zemlji,
moje veje so visoko pri nebu.

Jaz sem drevo.
Spomladi ozelenim, jeseni ovenim
In ko je zima, sladko zaspim.

Jaz sem drevo.
Sem bilo zeleno,
sem ovenelo in sem zaspalo.

A srce je vedno živelo,
Je močno in trdno,
čeprav je trpelo,
pa vendar je živelo. (Krhlanko, 2004)

Mene osebno so drevesa vedno fascinirala in navduševala.

Če samo pomislite na preobrazbo dreves skozi leto, od golega do ozelenelega drevesa, pa jesenske barve listov, razvojni krog od cveta do ploda itd.

štirje letni časi

Če samo pomislite na preobrazbo dreves skozi leto, od golega do ozelenelega drevesa, pa jesenske barve listov. Pa razvojni krog od cveta do ploda.

Gre za malenkosti, ki jih pogosto spregledamo. A vseeno, ali ni narava čudežna?

Ali ste že kdaj objeli drevo?

Ne nisem “prismuknjena”, kot bi ob mojem vprašanju lahko pomislili. Nekateri verjamejo, da je objemanje dreves učinkovito zdravljenje. Slednje je povezano z verovanji naših prednikov, ki so verjeli, da v drevesih bivajo mogočni duhovi.

Zakaj sebe primerjam z žarnico?

Včasih kakšno drevo objamem tudi sama, saj me to na nek način pomirja in razbremeni negativnih misli, ki se mi nabirajo v zavesti. Gre za nekakšen stik med mano in drevesom, ki bi ga lahko opisala kot stik dveh energijskih polj, med katerima steče enosmerni tok energije; od izvora do vira uporabe. Pa ne od baterije do žarnice, ampak od drevesa do mene. 😛

Nekateri verjamejo, da je objemanje dreves učinkovito zdravljenje. Slednje je povezano z verovanji naših prednikov, ki so verjeli da v drevesih bivajo mogočni duhovi.

Dendroterapija je veja sodobne medicine, ki predvideva zdravljenje bolezni s človekovo komunikacijo z drevesi. Več o zdravljenju z drevesi si lahko preberete na spletni strani Svet24.si. (Svet24.si, 2018)

Hrana za popotnike

Ali veste, da je Marija Terezija v času svoje vladavine ukazala posaditi različna sadna drevesa, katerih sadeži so kasneje služili kot hrana za popotnike? Cesarica je ob poteh “posadila” veliko starih vrst jablan, ki jih ponekod opazimo še danes. Si predstavljate, kako bogato zgodovino bi nam lahko zaupala omenjena drevesa, če bi znala govoriti?

Ali veste, da je Marija Terezija v času svoje vladavine ukazala posaditi ob poteh različna sadna drevesa, katerih sadeži so kasneje služili kot hrana za popotnike?

Častili drevesa

Kelti, ki so veljali in še vedno veljajo za zelo napredno ljudstvo, so verjeli, da so drevesa sveta in da v njih prebivajo duhovi. Drevesa so častili in jim pripisovali številne sposobnosti. Drevesa so častili tudi zaradi številnih zdravilnih lastnosti, ki so jih ta imela.

Kelti so verjeli, da so drevesa sveta in da v njih prebivajo duhovi. Drevesa so častili in jim pripisovali številne sposobnosti.

Katero drevo ste?

V svetu je poznan tudi keltski horoskop, ki vam, glede na datum vašega rojstva, pove, katero drevo ste po keltskih verovanjih. Za vsako drevo so opisane tudi lastnosti.

Keltski horoskop vam, glede na datum vašega rojstva, pove, katero drevo ste po keltskih verovanjih.

Za vsako drevo obstaja tudi njegov opis, ki nam pove, kaj poudarja to drevo (npr. ljubezen, lepoto, varnost itd.).

Na keltskem seznamu dreves najdete tako hrast, jabolko, cedro, jelšo, tiso, brezo, glog itd.

Pri keltskem horoskopu najprej preberemo opis drevesa po lunarnem ciklu, nato pa še po sončnem. Vse je seveda odvisno od našega rojstnega datuma. (Omorika.si, 2020)

Pri keltskem horoskopu najprej preberemo opis drevesa po lunarnem ciklu, nato pa še po sončnem. Vse je seveda odvisno od našega rojstnega datuma.

Podroben opis posameznih dreves in keltski horoskop najdete na spletni strani Omorika.si.

LIPA

Sredi vrta si stala,
vsa elegantna, ponosna in mehka,
ti lipa, drevo moje mladosti.,
drevo moje radosti.

Lipa, simbol mojega doma.
Tvoj cvet neskončno diši,
tvoj list v vetru drhti.

Ob tebi sem lipa sedela,
ko sem prvo ljubezen objela,
ti si nemo tam stala,
veliko moči mi dajala.

O lipa, zdaj te ni več,
o ljubezen, zdaj te ni več,
a v srcu ostal spomin je lep in boleč. (Krhlanko, 2004)

Ali ste vedeli, da imamo tudi Slovenci sveto drevo?

Lipa ima v slovenskem izročilu pomembno simboliko, velja za center družbenega življenja. Včasih je bila lipa v vasi središče, kjer so se odvijali vsi pomembno dogovori, rešitve itd. Z lipo so naši predniki označevali pomembne dogodke, njen les pa je bil že v preteklosti zelo cenjen. (Govori.se, 2018)

Lipa ima v slovenskem izročilu pomembno simboliko, velja za center družbenega življenja. Včasih je bila lipa v vasi središče, kjer so se odvijali vsi pomembno dogovori, rešitve itd. Z lipo so naši predniki označevali pomembne dogodke, njen les pa je bil že v preteklosti zelo cenjen.

Iščemo zanimive vsebine

Nedavno sem na spletu zasledila zanimivo spletno stran, ki je v celoti namenjena drevesom, njihovi simboliki, vsebuje veliko nasvetov za nego dreves, nekaj idej za darila itd. Spletna stran se imenuje The present tree.

Drevesa v kapljicah in pršilu?

Zelo zanimive so tudi esence dreves, ki na tržišču obstajajo tako v obliki kapljic, kot v obliki pršila. Trinajst različnih dreves s številnimi učinki, vam prinaša svoje sporočilo, uteleša pa moč dreves in energijsko bistvo. (Madalbal.si, 2020)

Vsak posameznik si izbere svojo esenco, ki mu prinaša tisto, kar najbolj potrebuje. Za več informacij o esencah in o postopku, kako izbrati primerno esenco, obiščite spletno stran

Viri:

  • Krhlanko (2004). Iskrice za dušo. Izdano v samozaložbi.
  • Svet24.si (2018). Učinkovito zdravljenje z objemanjem dreves. Pridobljeno 12. 8. 2020).
  • Drevesnica Omorika (2020). Keltski drevesni horoskop. Pridobljeno 12. 8. 2020.
  • Govori.se (2018). Simbolika lipe, naše sveto drevo. Pridobljeno 12. 8. 2020.
  • MadalBal.si (2020). Esence dreves. Pridobljeno 12. 8. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor