Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas Za otroke

Cukrove ekološko usmerjene aktivnosti

Ali ste vedeli, da za vaše umetniško udejstvovanje sploh ne rabite kupovati materialov ali sestavin, saj se lahko preprosto znajdete?

Tako lahko za ustvarjanje uporabite preproste vsakdanje stvari, ki jih imate doma. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

Eko je kul!

Danes vam predstavljam nekaj ekološko usmerjenih dejavnost, pri katerih boste porabili stvari, ki bi jih običajno zavrgli.

Aktivnosti zajemajo področja; likovne umetnosti, kiparstva, kulinarike, slaščičarstva itd.

Aktivnosti zajemajo področja; likovne umetnosti, kiparstva, kulinarike, slaščičarstva itd.

Ob omenjenih aktivnostih pa bodo uživali tudi vaši otroci.

Okoljska vzgoja je pomembna!

Velik plus pri omenjenih dejavnosti je tudi to, da so te ekološko usmerjene, vas in vaše otroke pa bodo vzpodbudile, da iz predmetov, ki bi jih vi po vsej verjetnosti zavrgli, izdelate/jo nove izdelke.

Varstvo okolja in ekologija sta pomembni temi, o katerih velja z otroki razpravljati že v rani mladosti.

Varstvo okolja in ekologija sta pomembni temi, o katerih velja z otroki razpravljati že v rani mladosti.

Otroci se morajo zavedati, da moramo naš planet ohranjati karseda čist in da moramo do njega “zgraditi” spoštljiv odnos.

Otroci se morajo zavedati, da moramo naš planet ohranjati čist in da moramo do njega “zgraditi” spoštljiv odnos.

Že majhen korak posameznika lahko k ohranjanju planeta pripomore veliko.

Namesto, da stekleničke parfuma zavržemo, jih lahko ponovno uporabimo.

Krepitev finomotoričnih spretnosti

Otroci so ob omenjenih aktivnostih kreativni in ustvarjalni, pridobivajo nove izkušnje ter negujejo svoje finomotorične in glasbene spretnosti.

Za otroke je namreč zelo pomembno, da si krepijo finomotoriko. Današnji otroci so namreč manj motorično spretni, kot so bili otroci pred leti.

Za otroke je zelo pomembno, da si krepijo finomotoriko.

1. Aktivnost: Živalski prijatelji iz tulcev

Pri omenjeni aktivnosti otroci iz tulcev izdelujejo živali ali poljubne motive. Dejavnost je ekološko usmerjena, saj otroci pri njej uporabljajo potrošni material, ki bi ga vi po vsej verjetnosti zavrgli. Otroci si pri dejavnosti razvijajo finomotoriko ter kreativnost oz. ustvarjalnost.

ŽIVALSKI PRIJATELJI IZ TULCEV

KAJ POTREBUJEŠ ZA IZDELAVO ŽIVALI?

 • NEKAJ TULCEV PAPIRJA
 • BARVNI PAPIR (LAHKO JE TUDI KOLAŽ)
 • BARVICE (LAHKO SO TUDI FLUMASTRI ALI VOŠČENKE)
 • ŠKARJE
 • LEPILO
  POSTOPEK IZDELAVE ŽIVALI
 1. NAJPREJ SI PRIPRAVI TULEC PAPIRJA.

2.TULEC PREMAŽI Z LEPILOM IN NA NJEGA PRILEPI BARVNI PAPIR. BARVNI PAPIR PRILEPI NA CELOTNO POVRŠINO TULCA. KATERO BARVO PAPIRJA BOŠ IZBRAL, JE ODVISNO OD TEGA, KAKŠNE BARVE JE ŽIVAL, KI JO ŽELIŠ IZDELATI.

3. NATO IZ BARVNEGA PAPIRJA IZREŽI ŠE DRUGE SESTAVNE DELE ŽIVALI IN JIH PORIŠI Z BARVICAMI ALI VOŠČENKAMI.

4. IZREZANE SESTAVNE DELE ŽIVALI PRILEPI Z LEPILOM NA TULEC.

2. Aktivnost: Prikupne posodice ali lanterne

Predstavljam vam inovativno idejo za izdelavo prikupnih dekorativnih posodic.

Kozarci za vlaganje in naravno lepilo

Spoznali bomo, kako lahko kozarce za vlaganje, ki bi jih po vsej verjetnosti zavrgli, predelate v prikupne kozarce za dekoracijo.

Kozarce lahko okrasite s prtično tehniko, kot vezivno sredstvo med prtičkom in kozarcem pa uporabite naravno lepilo.

Kozarce lahko okrasite s prtično tehniko, kot vezivno sredstvo med prtičkom in kozarcem pa uporabite naravno lepilo.

Moka kot lepilo?

Ja prav ste slišali, naravno lepilo. Spoznali bomo tudi način za izdelavo naravnega lepila, ki vam pride prav, ko vam doma zmanjka lepila.

Dejavnost je primerna tudi za otroke, saj bodo ti ob njej preprosto uživali.

Dejavnost je primerna tudi za otroke, saj bodo ti ob njej preprosto uživali.

Naravno lepilo iz moke

Za naravno lepilo potrebujemo zgolj moko ter vodo.

Najprej daste v posodico nekaj moke, nato pa prilijete vodo. Najbolje je, da to naredite v razmerju 2:1. Torej potrebujete dvakrat toliko moke kot potrebujete vode. Vaše lepilo namreč ne sme biti preredko.

Kasneje moko in vodo zmešate, da dobite gosto zmes. Vaše naravno lepilo je narejeno!

Sedaj pa si poglejmo, kako narediti prikupne kozarce.

Prikupni eko kozarci

Kaj potrebujemo?

 • kozarce za vlaganje,
 • prtičke ali serviete,
 • naravno lepilo,
 • čopič,
 • škarje,
 • dekorativne dodatke,
 • vrvico,
 • lepilo (za lepljenje dekorativnih dodatkov).

Postopek

Kozarce za vlaganje najprej temeljito umijemo, iz njih pa odstranimo tudi etikete. Kozarce pustimo, da se dobro posušijo.

Nato si pripravimo prtičke s poljubnim potiskom. Prtičke razgrnemo in iz njih odstranimo spodnjo plast (damo narazen obe plasti prtička).

Pripravimo si naravno lepilo, ki smo si ga predhodno izdelali, umite kozarce za vlaganje ter čopič.

Kasneje s pomočjo čopiča naravno lepilo nanašamo na zunanjo površino kozarca za vlaganje. Najprej nanesemo naravno lepilo na del površine kozarca, nato pa na namazani del kozarca pritrdimo prtiček. To delamo tako dolgo, dokler s prtičkom ne pokrijemo celotne površine kozarca.

Pri pritrjevanju prtička na kozarce si pomagamo tudi s škarjami. Tako s škarjami razrežemo prtiček na manjše dele, da ga lahko kasneje lažje nanašamo na kozarec.

Ko je celotna površina kozarca prekrita s prtičkom, damo naš izdelek sušiti. Pozor: Kozarec se mora dobro posušiti, saj je njegova površina po prtični tehniki mokra!

Naš izdelek se mora sušiti tako dolgo, dokler ni njegova celotna površina suha.

Ko se kozarec posuši, ga lahko po želji dekorativno okrasimo. Pri tem lahko uporabimo vrvico, dekorativne perlice ali ostale okraske. Pustite domišljiji prosto pot!

Ni še konec…

Če želite si v nadaljevanju lahko iz vašega eko kozarca naredite tudi lanterno.

Potrebujemo:

 • aranžersko žičko,
 • silikon,
 • škarje,
 • dekorativne materiale.

Ročaj za lanterno

Ročaj za lanterno naredimo tako, da okoli zgornjega dela kozarca, tam kjer je rebrasto mesto, na katerem se pokrov in kozarec prilegata, navijemo aranžersko žičko.

Aranžersko žičko trdno navijemo okoli zgornjega dela kozarca, tako, da nam še nekaj aranžerske žičke ostane za ročaj, ki ga bomo oblikovali nad kozarcem.

Ko ročaj oblikujemo, preostanek žičke zavijemo okoli zgornjega dela kozarca (tako kot smo to storili prej). Najbolje bo, da pri tem uporabimo silikonsko lepilo, s pomočjo katerega pritrdimo aranžersko žičko na kozarec. Jaz sem na primer mesto, okoli katerega sem navila žičko, najprej namazala s silikonom. Pazite, da se ne opečete. Vaša lanterna je nareta!

Dekorativni dodatki

Kasneje lahko ročaj lanterne tudi okrasimo. Jaz sem na primer uporabila zlat dekorativni trak, ki sem ga navila okoli aranžerske žičke, tako da sem žičko v celoti prekrila. Dekorativni trak sem na žičko pritrdila s pomočjo silikona.

Priporočam vam, da ročaj lanterne oblikujete res iz aranžerske žičke, saj je ta res zelo upogljiva in fleksibilna.

Ko se kozarec posuši, ga lahko po želji dekorativno okrasimo. Pri tem lahko uporabimo vrvico, dekorativne perlice ali ostale okraske. Pustite domišljiji prosto pot!

POZOR: Če boste v lanterno dali svečko je zelo pomembno, da je ročaj upognjen ob lanterno (tako kot kaže spodnja fotografija), da ne bi slučajno prišlo do požara. Jaz vam sicer to odsvetujem, saj lahko namesto svečke v lanterno daste sladkarije ali piškote, ki ste jih spekli svojim ljubim osebam. Bodite zelo previdni!

3. Aktivnost: Preprosta glasbila

V nadaljevanju vam predstavljam nekaj idej, kako lahko otroci, iz sicer potrošnega materiala, izdelajo nekaj glasbil, ob katerih pa lahko kasneje tudi zapojejo.

Seveda pa sta pri tem dobrodošli njihova lastna kreativa in iniciativa, da še izdelajo katero drugo glasbilo, ki ga med naštetimi možnostmi ni.

IZDELAJMO SI PREPROSTA GLASBILA


OTROCI, ALI STE KDAJ RAZMIŠLJALI, KAKO BI SI LAHKO SAMI DOMA IZDELALI GLASBILA? RAZMISLITE, KATERA GLASBILA BI LAHKO NAREDILI IN KATERE MATERIALE BI PRI TEM LAHKO UPORABILI.

ALI STE VEDELI, DA SI LAHKO PREPROSTA GLASBILA TUDI IZDELAMO IZ PLASTIČNIH LONČKOV, PLASTENK, GUMBOV, SLAMIC? PRI TEM PA TUDI POSKRBIMO ZA OKOLJE, SAJ OMENJENE STVARI RECIKLIRAMO.

DANES SI BOMO POGLEDALI NEKAJ MOŽNOSTI, KAKO SI LAHKO IZ STVARI, KI JIH UPORABLJAMO VSAK DAN, IZDELAMO PREPROSTA GLASBILA.

ROPOTULJA

ZA ZAČETEK POGLEJMO, KAKO LAHKO UPORABIMO PLASTIČNE LONČKE.
IZ PLASTIČNIH LONČKOV LAHKO IZDELAMO ROPOTULJO.

Ropotulja

KAJ POTREBUJEMO ZA ROPOTULJO?

 • 2 PLASTIČNA LONČKA
 • RIŽ (LAHKO TUDI PESEK, KORUZO, FIŽOL)
 • LEPILNI TRAK ALI LEPILO
 • FLUMASTRE ALI VODENE BARVE

POSTOPEK IZDELAVE

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO 2 PLASTIČNA LONČKA. V PRVI LONČEK DAMO NEKAJ SEMEN RIŽA. NAMESTO RIŽA LAHKO UPORABIMO PESEK ALI KAKŠNA DRUGA SEMENA (SEMENA KORUZE, FIŽOLA). NATO NA ZGORNJI ROB PRVEGA KOZARCA (KOZARCA V KATEREGA SMO DALI RIŽ ALI SEMENA) POSTAVIMO DRUGI KOZAREC, TAKO DA SE ZGORNJA ROBA OBEH KOZARCEV DOTIKATA. NATO OBA ZGORNJA ROBA KOZARCEV ZALEPIMO SKUPAJ Z LEPILOM, ALI PA JU SKUPAJ PRITRDIMO Z LEPILNIM TRAKOM. TAKO DOBIMO PREPROSTO ROPOTULJO, KI JO STRESAMO.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.
PO ŽELJI LAHKO ROPOTULJO PORIŠEMO ALI POSLIKAMO Z BARVICAMI, S FLUMASTI, VODENIMI BARVICAMI ALI PA Z VOŠČENKAMI.

ROPOTULJA IZ BALONA

ROPOTULJO LAHKO NAREDIMO TUDI IZ BALONA.

KAJ POTREBUJEMO ZA ROPOTULJO IZ BALONA?

 • BALON
 • RIŽ

TLESKAČI ALI KASTANJETE

ALI VEŠ KAJ SO KASTANJETE?

GRE ZA LESENO GLASBILO, KI JE SESTAVLJENO IZ DVEH PLOŠČIC, KI STA POVEZANI Z VRVICO. NA NJIH IGRAMO TAKO, DA S POMOČJO PRSTOV UDARJAMO OBE PLOŠČICI SKUPAJ. KASTANJETE SE POGOSTO UPORABLJAJO TUDI PRI ŠPANSKEM PLESU FLAMENKO.

MI SI BOMO IZ GUMBOV IZDELALI TLESKAČE, KI SO ZELO PODOBNI KASTANJETAM. 

KAJ POTREBUJEMO ZA TLESKAČE?

 • 2 VEČJA GUMBA, KI IMATA LUKNJICE  
 • 2 ELASTIČNI GUMICI ALI 2 VRVICI
 • ŠKARJE

POSTOPEK IZDELAVE

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO DVA VEČJA GUMBA. PRIPRAVIMO SI TUDI DVE ELASTIČNI GUMICI ALI DVE VRVICI. V PRIMERU, DA IMAMO DVE ELASTIČNI GUMICI, VSAKO GUMICO PREREŽEMO NA POL. NATO SI PRIPRAVIMO PRVI GUMB. SKOZI LUKNJICE GUMBA NAPLJEMO ELASTIČNO GUMICO ALI VRVICO. ELASTIČNO GUMICO ALI VRVICO, KI SMO JO NAPELJALI SKOZI LUKNJICE GUMBA, KASNEJE ZAVEŽEMO. ELASTIČNO GUMICO ALI VRVICO ZAVEŽEMO TAKO, DA JE MED VOZLJEM IN GUMBOM PROSTOR ZA NAŠ PRSTEK. TAKO SMO DOBILI PRVI TLESKAČ.  NATO SI PRIPRAVIMO ŠE DRUGI GUMB IN ENAKO KOT SMO NAREDILI S PRVIM GUMBOM, NAREDIMO TUDI Z DRUGIM GUMBOM. KO IZDELAMO OBA TLESKAČA, SI NATO EN GUMB NAMESTIMO NA PALEC, DRUGI PA NA KAZALEC, TAKO KOT PRIKAZUJE SLIKA. Z GUMBOMA NATO TLESKAMO ALI GUMBA UDARJAMO DRUG OB DRUGEGA.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.

TRSTENKE

ALI VEŠ KAJ SO TRSTENKE?

GRE ZA SLOVENSKO LJUDSKO GLASBILO, KI JE SESTAVLJENO IZ RAZLIČNO DOLGIH VOTLIH PALIC. NA TRSTENKE IGRAMO TAKO, DA V NJIH PIHAMO.

MI SI BOMO IZDELALI TRSTENKE IZ SLAMIC.

KAJ POTREBUJEMO ZA TRSTENKE?

 • SLAMICE,
 • LEPILO,
 • ŠKARJE

POSTOPEK IZDELAVE

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO SLAMICE. S POMOČJO ŠKARIJ SLAMICE ODREŽEMO TAKO, DA DOBIMO RAZLIČNO DOLGE SLAMICE.  SLAMICE NATO PRILEPIMO SKUPAJ IN SICER TAKO, DA ROB SLAMICE NAMAŽEMO Z LEPILOM, NATO PA NA Z LEPILOM NAMAZAN ROB SLAMICE PRITISNEMO DRUGO SLAMICO. SLAMICI SE MORATA ZALEPITI SKUPAJ. NATO OB ZALEPLJENI SLAMICI PRILEPIMO ŠE ENO SLAMICO, NATO ŠE ENO… POSTOPEK PONAVLJAMO TAKO DOLGO, DA DOBIMO GLASBILO, KI JE PODOBNO TRSTENKAM. NATO POSKUSIMO ZAIGRATI NA GLASBILO TAKO, DA V SLAMICE PIHAMO.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.

trstenke

KITARA

PREPROSTO KITARO SI LAHKO IZDELAŠ TUDI IZ PLASTENKE.

KAJ POTREBUJEMO ZA KITARO?

 • PLASTENKO,
 • VSAJ ŠTIRI ELASTIČNE GUMICE,
 • ŠKARJE

POSTOPEK IZDELAVE 

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO PLASTENKO, IZ KATERE ODSTRANIMO ETIKETO (PAPIR). NATO NA SREDINI PLASTENKE IZREŽEMO PRAVOKOTNIK ALI KVADRAT. ČEZ IZREZAN KVADRAT ALI PRAVOKOTNIK NAPNEMO ELASTIČNE GUMICE.

ELASTIČNE GUMICE ČEZ KVADRAT ALI PRAVOKOTNIK NAPNEMO TAKO, DA SO MED GUMICAMI PROSTORČKI (TAKO DA GUMICE NISO PREVEČ SKUPAJ). KASNEJE PO ELASTIČNIH GUMICAH BRENKAMO, TAKO KOT BRENKAMO NA KITARO.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.

NAMESTO PLASTENKE LAHKO UPORABIMO TUDI ŠKATLO ZA ČEVLJE.

kitara

SEVEDA PA SI LAHKO IZDELATE TUDI GLASBILO PO SVOJI ZAMISLI.

4. aktivnost: Srčasti obeski iz krpe za brisanje prahu

Predstavljam vam “srčkano” idejo za ustvarjanje iz preproste vsakdanje stvari, ki jo imate zagotovo doma.

Gre za obeske za ključe v obliki srčkov, ki so narejeni kar iz krpe za prah.

This image has an empty alt attribute; its file name is 125412369_794108077814369_543304299261222031_n-1024x891.jpg

Mali krojač/mala šivilja

Pri tej aktivnosti si otroci sami zašijejo okrasek ali obesek za ključe. Aktivnost je zelo priporočljiva, saj si otroci v okviru nje krepijo svoje finomotorične spretnosti, poleg tega pa se učijo tudi ročnih spretnosti in natančnosti.

Aktivnost je zelo priporočljiva, saj si otroci v okviru nje krepijo svoje finomotorične spretnosti, poleg tega pa se učijo tudi ročnih spretnosti in natančnosti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117873770_302979704247957_5040682975922276781_n.jpg

Gre za aktivnosti, s pomočjo katerih, si otroci pridobivajo pomembno znanje za nadaljnje življenje. Vedno bo namreč potrebno prišiti kakšen odpadli gumb, ali zakrpati raztrgana oblačila.

MALI KROJAČ/MALA ŠIVILJA

KAJ POTREBUJEŠ ZA AKTIVNOST?

 • ŠIVANKO
 • SUKANEC
 • BLAGO-KRPA ZA BRISANJE PRAHU
 • PISALO
 • TRŠI PAPIR
 • ŠKARJE
 • POLNILO (ALI VATA)
 • VRVICA
 1. NAJPREJ SI NA PAPIR NARIŠI POLJUBNO OBLIKO FIGURE, KI JO ŽELIŠ ZAŠITI. (SRCE)
 2. IZ PAPIRJA S ŠKARJAMI IZREŽI NARISANO OBLIKO.
 3. S PISALOM NA BLAGO OBRIŠI OBLIKO, KI SI JO PREDHODNO IZREZAL IZ PAPIRJA. POTREBUJEŠ DVA OBRISA. OBRIS NA BLAGO NAREDIŠ TAKO, DA S PISALOM POTUJEŠ OB ROBU PAPIRNATE OBLIKE IN TAKO NARIŠEŠ OBRIS NA BLAGO.
 4. S ŠKARJAMI IZREŽI DVA OBRISA IZ BLAGA.
 5. VZEMI ŠIVANKO, V KATERO SI PREDHODNO NAPELJAL SUKANEC IN IZREZANI OBLIKI IZ BLAGA PO ROBU ZAŠIJ SKUPAJ.
 6. MED OBLIKAMI LAHKO DODAŠ MALO POLNILA OZ. VATE, DA BO TVOJA FIGURA BOLJ POLNA.
 7. NA VRH DOBELJENEGA OBESKA V OBLIKI SRČKA ŠE PRIŠIJ VRVICO, KI JO OBLIKUJEŠ V OBESEK. TOREJ VRVICO PRIŠIJEŠ TAKO, DA BOŠ SRČEK LAHKO KASNEJE KAM PRITRDIL.
 8. PO ŽELJI LAHKO ZAŠIT OBESEK S POMOČJO VRVICE POVEŽEŠ S KOVINSKIM NASTAVKOM ZA OBESEK ZA KLJUČE. TVOJ SRČKASTI OBESEK ZA KLJUČE JE NAREJEN!
This image has an empty alt attribute; its file name is 125412369_794108077814369_543304299261222031_n-1024x891.jpg

Cukrovi racionalni recepti

Sedaj pa vam še predstavljam nekaj racionalnih receptov za pripravo okusnih jedi.

Pri pripravi racionalnih jedi vam lahko pomagajo tudi otroci.

Kaj pomeni, da smo racionalni pri porabi hrane?

Racionalni pristop k porabi hrane pomeni zgolj to, da imamo do hrane spoštljiv odnos, da je ne mečemo stran in da uporabljamo tiste sestavine, ki jih imamo na voljo.

Ko bi le vedeli, kakšni umetniki lahko postanete v kreiranju jedi iz omejene količine sestavin, ki jih imate doma.

Ko bi le vedeli, kakšni umetniki lahko postanete v kreiranju jedi iz omejene količine sestavin, ki jih imate doma.

Iz komponent, ki so vam na voljo, lahko pripravite slastne juhe, omake, enolončnice, tudi sladice. “Vklopiti” morate le peščico svoje kreativnosti in domišljije.

Iz komponent, ki so vam na voljo, lahko pripravite slastne juhe, omake, enolončnice, tudi sladice. “Vklopiti” morate le peščico svoje kreativnosti in domišljije.

Kombinirate lahko sestavine v specialitete, ki jih boste lahko kasneje “lansirali” kot svoje jedi.

Sedaj pa si poglejmo nekaj prednosti racionalnega pristopa.

Prednosti racionalne porabe živil pri kuhi/peki;

 • razvijanje lastne kreativnosti (znajdi se s tistimi živli, ki jih imaš na voljo),
 • krepitev lastne domišljije,
 • manj zavržene hrane,
 • učinkovita poraba sestavin/komponent, ki jih imate na voljo,
 • manj obiskov trgovine in s tem manjša izpostavljenost virusom (tudi Covidu 19),
 • izpopolnjevanje lastnega znanja na področju peke in kuhe,
 • privajanje na nove okuse, preseganje cone udobja,
 • krepitev imunskega sistema,
 • bolj zdrava in raznolika prehrana (Ker pri tem eksperimentirate, med sabo kombinirate različne komponente, kot rezultat pa se prehranjujete bolj raznoliko.),
 • manj umetne, zamrznjene in na pol pripravljene hrane, ki negativno vpliva na vaše zdravje in posledično tudi imunski sitem,
 • prihranek denarja.

1. Omaka iz govedine in korenčka

Potem, ko imate na jedilniku govejo juho, vam zagotovo vedno ostane govedina. Porabite jo v omaki!

Sestavine

 • sezonska zelenjava, ki jo imate pri roki (jaz sem uporabila čebulo, korenček in dve buči čajoti),
 • govedina,
 • vegeta ali začimbe po želji (jaz sem še dodala malce rdeče paprike),
 • malce sladke smetane,
 • to je vse!

Postopek

Najprej sem prepražila na kocke narezano čebulo, nato sem dodala na kocke narezano bučo in korenček. Vse skupaj sem začinila, zalila in pustila, da se je kuhalo samo. Po približno petnajstih minutah sem dodala še malce sladke smetane in spet zalila. Po desetih minutah sem dodala še na kocke narezano govedino, zalila z vodo po potrebi še začinila in pustila, da se je kuhalo še petnajst minut. Nato sem posebej še skuhala testenine.

2. Testeninska solata

Vam je pri kosilu ostalo nekaj testenin? Naredite iz njih testeninsko solato.

Sestavine

 • testenine,
 • poljubna zelenjava,
 • majoneza,
 • poljubne začimbe.

Postopek

Najprej testenine, ki so vam ostale, dajte v posodo, nato pa dodajte poljubno zelenjavo. Jaz sem na primer uporabila papriko, koruzo in paradižnik. Dodajte še majonezo, poljubne začimbe ter premešajte. Vaša testeninska solata je narejena. Zakaj nisem napisala količine sestavin? Zato, ker je slednje odvisno od količine testenin, ki so vam ostale pri kosilu.

3. Cmoki iz pire krompirja

Vam je pri kosilu ostal pire krompir? Naredite iz njega cmoke s poljubnim sadjem.

Sestavine

 • 750 g krompirja,
 • 300 g moke,
 • 2 jajci,
 • 1 žlička soli,
 • maslo,
 • 1 kilogram poljubnega sadja.

Postopek

Najprej skuhamo krompir, ki mu dodamo maslo ter sol. Vse skupaj pretlačimo, da dobimo pire krompir. Pretlačenemu krompirju dodamo moko in dve jajci ter vse skupaj zmešamo, da dobimo kompaktno testo.

Iz testa oblikujemo kroglice, v vsako kroglico pa damo v sredino poljubno sadje.

Cmoke kuhamo v vreli vodi, približno 15 minut oz. tako dolgo, da priplavajo na površje.

4. Špageti z zelenjavo in šunko

Sestavine

 • 5 rezin šunke (toast šunka),
 • sezonska zelenjava,
 • gobice (če jim imate),
 • 1 čebula,
 • 1 jajce,
 • 60 g sladke smetane,
 • vegeta, po želji tudi ostale začimbe,
 • polovica zavojčka špagetov.

Postopek

Najprej na olju prepražimo čebulo, ki smo jo predhodno narezali. Nato dodamo narezano zelenjavo in gobe (če jih imate). Dodamo tudi na kocke/delčke narezano šunko. Vse skupaj začinimo z vegeto (ali ostalimi začimbami) ter zalijemo z vodo.

Po nekaj minutah jed zalijemo s sladko smetano, tik pred koncem kuhe pa v jed dodamo še eno razžvrkljano jajce in pustimo, da se to malo pokuha.

Omako postrežemo na špagetih, ki smo jih že predhodno skuhali v osoljeni vodi. Po želji lahko po jedi potrosimo parmezan.

5. Jogurtovo pecivo z jabolki

So vam ostala jabolka pa ne veste, kako jih porabiti? Naredite preprosto jogurtovo pecivo z jabolki.

Sestavine

Za biskvit

 • 4 jajca,
 • 2 skodelici sladkorja,
 • 3 skodelice moke,
 • 1 skodelica navadnega jogurta,
 • pol skodelice olja,
 • 1 pecilni prašek,
 • 1 vanilijev sladkor,
 • mleko (za navlažitev biskvita),
 • 5 jabolk.

Postopek

Vse sestavine za biskvit, razen jabolk, zmešamo z mešalcem. Nato v maso dodamo tudi na lističe narezana jabolka, ki jih zraven vmešamo z žlico.

Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga razrežemo.

6. Božanska brunch posodica

Vam je ostalo veliko toasta, ki mu bo kmalu potekel rok? Pripravite si božanske posodice, za katere boste potrebovali le jajca, toast in začimbe.

Najprej z valjarjem razvaljajte toast, tako da se raztegne. Nato toast položite po pekaču za mafine, ki ste ga predhodno dobro namastili, tako, da se toast prilega eni odprtini (da dobite košarico). V košarico iz toasta nato ubijete jajce, nanj pa potrosite poljubne začimbe.

Vaši jedi lahko še po želji dodate sir, slanino, šunko, kremne namaze, zelenjavo ali ostale dodatke.

Košarice pečete približno dvajset minut na 200 stopinj Celzija, dokler se jajce ne speče, vendar pazite, da se slednje ne zapeče preveč.

Nato iz pekača vzamete košarice ven in jih poljubno dekorirate. Ta korak priprave je prepuščen vaši domišljiji.

7. Ričet s sadjem

Sestavine

 • 200 g ješprenja,
 • 3 veliki korenčki,
 • 4 veliki krompirji,
 • 400 g fižola (velika konzerva),
 • druga zelenjava po želji,
 • 1 jabolko/4 suhe slive,
 • peteršilj,
 • 2 čebuli,
 • ostale začimbe po želji.

Postopek

Najprej na olju prepražimo čebulo. Nato dodamo na kocke narezan krompir, korenček, ješprenj ter drugo zelenjavo po želji. Vse skupaj začinimo, zalijemo in pustimo da se kuha.

Čez nekaj časa v enolončnico dodamo na kocke narezano jabolko/ suhe slive ter fižol. Dodamo še peteršilj ter začimbe po okusu.

Tako pustimo, da se enolončnica kuha približno eno uro, vmes pa neprestano zalivamo in mešamo.

Namig: Jaz med zbirko začimb za ričet vedno umestim domačo mešanico začimb (origano, šetraj, timijan), vegeto, poper, malce rdeče paprike ter kurkume. Za piko na I dodam še “za odtenek” sladke smetane.

Bodite kreativni!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor