Cukrove ideje Literarni kotiček Prosti čas

Pestri februar na Cuker blogu

Leto 2024 smo dodobra začeli, pa je že tu novi, drugi mesec v letu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 144819916_827406254655649_4516291439667181327_n-726x1024.jpg

Februar, meni osebno eden ljubših mesecev.

Če bi me vprašali zakaj, vam tega ne bi znala natančno opredeliti, morda zgolj zaradi dejstva, da se tekom februarja vsako leto zvrstijo zanimivi in pestri dogodki.

Logo

Po starem poimenovanju mesec februar poimenujemo svečan.

Drugi mesec v letu ima 28 dni, vsaka štiri leta, na prestopno leto, pa jih ima 29.

Po starem poimenovanju mesec februar poimenujemo svečan.

Ali se spomnite starih imen za mesece v letu?

Saj veste, tista stara poimenovanja, ki smo se jih učili v šoli.

This image has an empty alt attribute; its file name is 129367970_391440608949117_1500063267748919726_n-1.jpg

Po starem poimenovanju, bi mesece v koledarskem letu poimenovali takole;

Opomba: Za vsak mesec posebej sem vam tudi pripisala, kako si najlažje zapomniti njegovo staro poimenovanje. Gre za mojo lastno interpretacijo.

  • januar-prosinec (vsi prosimo za dobro leto),
  • februar-svečan (ledene sveče v zimski pokrajini),
  • marec-sušec (zimska suša v naravi, ki nastopi pred pomladjo oz. pred novim začetkom življenja),
  • april-mali traven (“mala trava”, narava se začne počasi prebujati),
  • maj-veliki traven (“velika trava”, kar lahko ponazarja bujno, prerojeno naravo),
  • junij-rožnik (junij je poln cvetočih rož),
  • julij-mali srpan (veliko dela na prostem),
  • avgust-veliki srpan (še več dela na prostem),
  • kimavec-september (ta mesec nam kima, da se začenja spet jesen),
  • vinotok-oktober (grozdje dozori, pridelava vina),
  • listopad-november (jesensko listje se barva in pada na tla),
  • gruden-december (obilje in decembrsko veselje)

Ali ste vedeli?

V času rimske vladavine je bil uveljavljen rimski koledar, po katerem se je novo leto začelo 1. marca. V času vladavine Gaja Julija Cezarja pa se je leta 47 pred našim štetjem uveljavil julijanski koledar. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

Julijanski koledar še vedno uporablja pravoslavna cerkev, po njem pa je prvi dan novega leta 14. januar. Gregorijanski koledar se je uveljavil nekoliko kasneje, po korenitih spremembah in v času vladavine papeža Gregorja XIII. Današnji koledar je tako začel veljati šele leta 1582, po njem pa je tudi novo leto nastopilo 1. januarja. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

V času rimske vladavine je bil uveljavljen rimski koledar, po katerem se je novo leto začelo 1. marca.

Velika ali mala začetnica?

Imena dni in mescev zapisujemo z malo začetnico, saj gre za občna imena. V številnih tujih jezikih zapisujejo imena mesecev z veliko začetnico (angleški, nemški jezik), pri nas pa obvelja mala začetnica. Z malo začetnico zapisujemo tudi praznike (božič, martinovanje), obstajajo pa tudi izjeme.

Imena dni in mescev zapisujemo z malo začetnico, saj gre za občna imena.

Kratek pregled meseca februarja

Zakaj novoletno jelko pospravljamo na svečnico?

Že na začetku meseca, natančneje 2. februarja nastopi svečnica.

Gre za praznik luči, ki naznanja konec božičnega časa. Na ta dan naj bi v domovih tudi razdrli božično jelko in pospravili jaslice. Svečnica nastopi 40 dni po božiču, na ta dan pa v cerkvah blagoslavljajo sveče. (www.zupnija-smlednik.si, 2020)

Več o svečnici si lahko preberete na povezavi.

Recept meseca februarja

Preprosta višnjeva torta

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 2 skodelici navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 6 žlic kakava ali čokolade v prahu,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor
  • mleko (za navlažitev biskvita)

Za kremo;

  • 250 g sira Mascarpone,
  • 250 ml sladke smetane za stepanje (ena mala smetana),
  • 450 g zmrznjenih višenj,
  • sladkor (po okusu).

Za nadev;

  • 125 ml smetane za stepanje,
  • naribana čokolada ali čokoladni lističi.

Postopek;

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno 35 minut. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.

Za kremo najprej stepemo 250 ml sladke smetane, nato pa v njo primešamo sir Mascarpone, dodamo pa tudi višnje, ki smo jih predhodno odmrznili in narezali na kose. Opomba: Nekaj višenj si prihranimo za okrasitev torte. Po občutku dodamo še sladkor (jaz dodam približno štiri žlice) in vse skupaj zmešamo.

Biskvit kasneje dobro navlažimo, spodnjo polovico biskvita pa dobro namažemo z višnjevo kremo. Na premazano polovico položimo zgornjo polovico biskvita.

Za premaz torte stepemo smetano in jo premažemo po torti. Torto še posujemo s čokolado in okrasimo z višnjami.

Cukrova ideja: Domača maska

Ali veste, da letos pust “pade” na torek, 21. 2. 2023, ko je pustni torek, ter na 18. in 19. februarja, ko je pustni vikend?

Cuker blog vam predlaga, da ste ustvarjalni in si doma izdelate svojo unikatno masko.

Podroben opis izdelave sledi v enem izmed prihodnih člankov, vam pa spodaj na slikah “podajamo” nekaj idej za izdelavo.

Sicer pa je mesec februar obarvan tudi s srčki.

Ah, ti skrčki.

Ta rdeč simbol ljubezni, ki nas osrečuje in s pomočjo katerega mi osrečujemo druge.

Na našem blogu lahko v prispevkih opazite srčke v najrazličnejših oblikah, materialih in barvah. Kar pobrskajte malce po arhivu.

Logo

Ta rdeč simbol ljubezni, ki nas osrečuje in s pomočjo katerega mi osrečujemo druge.

LJUBEZEN

Listje je nežno šelestelo,
ko tihi gozd naju je brez besed objel.

Kot hrast je najina ljubezen,
so veje njegove naju objele
in srci združile,
a ni jih sij, ki bi naju ločile.

Zato gozd vedno k tebi hitiva,
pod tvojim okriljem je ljubezen
neranljiva. (Krhlanko, 2004)

Vse o najmočnejši sili v našem življenju si lahko preberete na povezavi.

Vse srčkaste ideje na enem mestu

Cuker blog je danes za vas na enem mestu izbral vse srčkaste ideje, kar jih blog do sedaj premore.

Predstavljam vam nekaj idej za izdelavo srčkov v najrazličnejših tehnikah, materialih in barvah.

Cuker blog je za vas na enem mestu izbral vse srčkaste ideje, kar jih blog premore.

1. Okrasni srčki iz filca

Najprej vam predstavljam prostočasno aktivnost za vaše najmlajše, s katero bodo ti razvijali svojo ustvarjalnost, domišljijo in finomotorične spretnosti.

No, seveda pa je aktivnost primerna tudi za vas.

Predstavljena aktivnost je tudi odlična alternativa za deževne dni, ko otroci ne morejo biti zunaj.

Mali krojač/mala šivilja

Pri tej aktivnosti si otroci sami zašijejo okrasek. Aktivnost je zelo priporočljiva, saj si otroci v okviru nje krepijo svoje finomotorične spretnosti, poleg tega pa se učijo tudi ročnih spretnosti in natančnosti.

Gre za aktivnost, s pomočjo katere, si otroci pridobivajo pomembno znanje za nadaljnje življenje. Vedno bo namreč potrebno prišiti kakšen odpadli gumb, ali zakrpati raztrgana oblačila.

Vedno bo namreč potrebno prišiti kakšen odpadli gumb, ali zakrpati raztrgana oblačila.

OKRASNI SRČKI IZ FILCA

KAJ POTREBUJEŠ ZA AKTIVNOST?

  • ŠIVANKO
  • SUKANEC
  • BLAGO (FILC PAPIR)
  • PISALO
  • TRŠI PAPIR
  • ŠKARJE
  • POLNILO (ALI VATA)
  1. NAJPREJ SI NA PAPIR NARIŠI POLJUBNO OBLIKO FIGURE, KI JO ŽELIŠ ZAŠITI. (SRCE, ŽIVAL, ŠKORENJ ITD.)
  2. IZ PAPIRJA S ŠKARJAMI IZREŽI NARISANO OBLIKO.
  3. S PISALOM NA BLAGO OBRIŠI OBLIKO, KI SI JO PREDHODNO IZREZAL IZ PAPIRJA. POTREBUJEŠ DVA OBRISA. OBRIS NA BLAGO NAREDIŠ TAKO, DA S PISALOM POTUJEŠ OB ROBU PAPIRNATE OBLIKE IN TAKO NARIŠEŠ OBRIS NA BLAGO.
  4. S ŠKARJAMI IZREŽI DVA OBRISA IZ BLAGA.
  5. VZEMI ŠIVANKO, V KATERO SI PREDHODNO NAPELJAL SUKANEC IN IZREZANI OBLIKI IZ BLAGA PO ROBU ZAŠIJ SKUPAJ.
  6. MED OBLIKAMI LAHKO DODAŠ MALO POLNILA OZ. VATE, DA BO TVOJA FIGURA BOLJ POLNA.
This image has an empty alt attribute; its file name is 123480861_783109215598458_3451384825219062635_n.jpg

7. DOBLJENO FIGURO ALI IGRAČO LAHKO OKRASIŠ TAKO, DA NA NJO ZAŠIJEŠ GUMBE, ALI PA JO PORIŠEŠ S FLUMASTRI.

2. Srčki iz krpe za brisanje prahu

Predstavljam vam “srčkano” idejo za ustvarjanje iz preproste vsakdanje stvari, ki jo imate zagotovo doma.

Gre za obeske za ključe v obliki srčkov, ki so narejeni kar iz krpe za prah.

This image has an empty alt attribute; its file name is 125412369_794108077814369_543304299261222031_n-1024x891.jpg

Cuker blog vam namreč med drugim želi predstaviti tudi načine, kako ste lahko doma ustvarjalni, kljub primanjkljaju materialov za ustvarjanje.

Logo

Cuker blog vam namreč med drugim želi predstaviti tudi načine, kako ste lahko doma ustvarjalni, kljub primanjkljaju materialov za ustvarjanje.

Pravzaprav za vaše umetniško udejstvovanje sploh ne rabite kupovati materialov, saj se lahko preprosto znajdete. Tako lahko za ustvarjanje uporabite preproste vsakdanje stvari, ki jih imate doma. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

Pravzaprav za vaše umetniško udejstvovanje sploh ne rabite kupovati materialov, saj se lahko preprosto znajdete. Tako lahko za ustvarjanje uporabite preproste vsakdanje stvari, ki jih imate doma.

Predstavljena aktivnost je primerna tudi za male nadobudneže, saj bodo ti razvijali svojo ustvarjalnost, domišljijo in finomotorične spretnosti.

Mali krojač/mala šivilja

Pri tej aktivnosti si otroci sami zašijejo okrasek ali obesek za ključe. Aktivnost je zelo priporočljiva, saj si otroci v okviru nje krepijo svoje finomotorične spretnosti, poleg tega pa se učijo tudi ročnih spretnosti in natančnosti.

Aktivnost je zelo priporočljiva, saj si otroci v okviru nje krepijo svoje finomotorične spretnosti, poleg tega pa se učijo tudi ročnih spretnosti in natančnosti.

SRČKI IZ KRPE ZA BRISANJE PRAHU

KAJ POTREBUJEŠ ZA AKTIVNOST?

  • ŠIVANKO
  • SUKANEC
  • BLAGO-KRPA ZA BRISANJE PRAHU
  • PISALO
  • TRŠI PAPIR
  • ŠKARJE
  • POLNILO (ALI VATA)
  • VRVICA
  1. NAJPREJ SI NA PAPIR NARIŠI POLJUBNO OBLIKO FIGURE, KI JO ŽELIŠ ZAŠITI. (SRCE)
  2. IZ PAPIRJA S ŠKARJAMI IZREŽI NARISANO OBLIKO.
  3. S PISALOM NA BLAGO OBRIŠI OBLIKO, KI SI JO PREDHODNO IZREZAL IZ PAPIRJA. POTREBUJEŠ DVA OBRISA. OBRIS NA BLAGO NAREDIŠ TAKO, DA S PISALOM POTUJEŠ OB ROBU PAPIRNATE OBLIKE IN TAKO NARIŠEŠ OBRIS NA BLAGO.
  4. S ŠKARJAMI IZREŽI DVA OBRISA IZ BLAGA.
  5. VZEMI ŠIVANKO, V KATERO SI PREDHODNO NAPELJAL SUKANEC IN IZREZANI OBLIKI IZ BLAGA PO ROBU ZAŠIJ SKUPAJ.
  6. MED OBLIKAMI LAHKO DODAŠ MALO POLNILA OZ. VATE, DA BO TVOJA FIGURA BOLJ POLNA.
  7. NA VRH DOBELJENEGA OBESKA V OBLIKI SRČKA ŠE PRIŠIJ VRVICO, KI JO OBLIKUJEŠ V OBESEK. TOREJ VRVICO PRIŠIJEŠ TAKO, DA BOŠ SRČEK LAHKO KASNEJE KAM PRITRDIL.
  8. PO ŽELJI LAHKO ZAŠIT OBESEK S POMOČJO VRVICE POVEŽEŠ S KOVINSKIM NASTAVKOM ZA OBESEK ZA KLJUČE. TVOJ SRČKASTI OBESEK ZA KLJUČE JE NAREJEN!
This image has an empty alt attribute; its file name is 125412369_794108077814369_543304299261222031_n-1024x891.jpg

3. Mandala ljubezni

Ste že kdaj opazili tale skrivnosten simbol (na spodnji sliki), poln najrazličnejših barv, oblik in vzorcev?

Ali veste, kako se ta simbol imenuje? (Če seveda niste prebrali napisa na sliki 😛 )

Gre za simbol poimenovan mandala, ki jo lahko uporabljamo pri koncentraciji, meditaciji, osebnostnem razvoju ali celo pri zdravljenju. (Omejc in Železnik, 2011)

Mandalo lahko uporabljamo pri koncentraciji, meditaciji, osebnostnem razvoju ali celo pri zdravljenju. (Omejc in Železnik, 2011)

Radovednost je lepa čednost

Tudi sama sem pred leti poskusila ustvarjati mandale. Ti skrivnostni simboli me preprosto navdušujejo s svojimi barvami in neverjetnimi vzorci. Ker pa sem si o skrivnostnem simbolu želela izvedeti še več, sem za vas o mandali izbrskala nekaj zanimivosti.

Ta skrivnostni, sveti krog označuje vesolje, pravzaprav vse v tem vesolju. V skrivnostnem krogu se nahajajo najrazličnejše oblike, simboli, liki, figure, vse pa se razprostira okoli središča. Mandala pravzaprav označuje vse v vesolju, od majhnega do velikega. (Arula; Sensa, 2011)

Kako ustvariti mandalo ljubezni, pa si preberite na povezavi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 118234543_231248381469526_2186996236083824872_n.jpg

4. Piškoti v obliki srca

Kako ustvariti piškote v obliki srca ni nobena umetnost (modelčki), vam pa Cuker blog danes zaupa, kako pripraviti maso za najboljše navadne piškote.

Cuker blog vam danes zaupa, kako pripraviti maso za najboljše navadne piškote.

Recept je enostaven, vsebuje pa zgolj osnovne sestavine za peko. Pa poglejmo.

Sestavine

  • 2 jajci
  • 100 g sladkorja
  • 1 kilogram moke
  • 2 dl sladke smetane
  • 250 g masla
  • 200 g kokosove moke
  • žlička cimeta (po želji)

Postopek

V posodo damo jajci, moko, sladkor, sladko smetano, maslo (narezano na koščke) ter kokosovo moko. Vse skupaj pregnetemo, da dobimo kepico testa. Po želji lahko damo testo za pol ure v hladilnik, saj bo kasneje boljše.

Nato maso vzamemo iz hladilnika in ga z valjarjem razvaljamo na tanko plast, ki pa ne sme biti pretanka (debelina nekje pol centimetra). Priporočam, da delovno površino, na kateri boste valjali testo, dobro pomokate.

V maso kasneje vtiskujete modelčke za peko piškotov in jih polagate na pekač, pokrit s peki papirjem.

V tem primeru vam ne bo potrebno paziti na medsebojno razdaljo zaradi koronavirusa, ampak boste morali polagati piškote v takšno medsebojno razdaljo, da se ne bodo pri peki sprijeli skupaj.

5. Posodice iz das mase/gline

Iz das mase ali gline lahko kot pravi kiparji oblikujete posodice v obliki srčkov. Slednje bodo lepo popestrile vašo dekoracijo.

6. Sočna domača Sacherca

Rada bi vam predstavila moj recept za res okusno in sočno torto Sacher. Na spletu zasledimo ogromno receptov za omenjeno torto, meni pa je ta od vseh najljubši.

Sestavine

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • 5 žlic kakava (lahko tudi čokolade v prahu), jaz po navadi kakava sploh ne dodam,
  • mleko (za navlažitev biskvita),
  • sočna marmelada (najboljše je, da je domača).

Preliv

  • 2 dl sladke smetane
  • 200 g jedilne čokolade

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.

Biskvit nekoliko navlažimo z mlekom (lahko tudi s kompotom, jogurtom), nato pa spodnji del biskvita pa vrhu na debelo namažemo s sočno marmelado. Jaz najraje uporabim domačo breskovo marmelado, po želji pa lahko uporabite tudi druge vrste marmelade.

Drugi del torte položite na spodnjega in vse skupaj prelijete s stopljeno čokolado. Jaz čokolado pripravim tako, da v sladki smetani zakuham jedilno čokolado. In sicer v 2 dl sladke smetane, stopim približno 200 gramov jedilne čokolade.

Torto lahko poljubno okrasimo, jaz so najraje okrasim s sadjem, po vrhu pa naribam tudi kekse. Tako kot veleva tradicija, pa lahko torto postrežemo tudi s kepo stepene smetane.

Praznik slovenske kulture

Ne smemo pa tudi pozabiti na slovenski kulturni praznik Prešernov dan, ki ga praznujemo 8. februarja.

Na ta dan se spominjamo našega največjega slovenskega pesnika doktorja Franceta Prešerna, ki je umrl 8. februarja leta 1849. Za seboj je pustil neprecenljivo kulturno zakladnico.

Omenjeni praznik praznujemo že od leta 1945, po osamosvojitvi pa ga je Slovenija razglasila za dela prost dan. (www. rtvslo.si, 2018).

Več o tem si lahko preberete na povezavi.

ROD
Da smo rod močan –
je dedek govoril,
na vso moč ponosen in šteman.

Pa nihče besed teh slišal ni,
ker za to premladi smo bili.
A srce je dobro slišalo
besede si zapomnilo.

Potem pa od doma smo se razkropili,
vsak po svoje si dom zgradili.
Zdaj že mnogo je let,
kar dedka več ni.

Šele zdaj pomen beseda ima,
da smo doma,
ker rod veliko ceno ima.

Zdaj ko nam glava že sivi,
zdaj vemo, da je naš rod številen,
močan in tudi spoštovan.

Otroke svoje učimo,
dedkove besede stokrat in stokrat
ponosno govorimo,
da naš rod korenine globoke ima
v srcu naroda slovenskega.

Viri

  • Krhlanko, E. (2004). Iskrice za dušo. Celje: Izdano v samozaložbi.
  • Rtvslo.si, Moja generacija. (2020). Pridobljeno 29. 1. 2021 iz https://www.rtvslo.si/moja-generacija/8-februar-praznik-slovenske-kulture-in-spomin-na-franceta-preserna/328795.
  • Župnija Smlednik. (2018). Pridobljeno 29. 1. 2021 iz http://www.zupnija-smlednik.si/zivimo-s-cerkvenim-letom/314-svenica-praznik-jezusovega-darovanja-v-templju.html.
  • RŠ. Dnevnik.si. (2017). Zakaj praznujemo novo leto in kako ga pričakujemo doma in po svetu. Pridobljeno 27. 12. 2020 iz https://www.dnevnik.si/1042795924.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor