Kulinarika

Okusne domače bombetke za “profesionalni” hamburger

Sezona piknikov je v polnem zagonu. Medsebojno druženje, odlična prehrana in toplo poletno vreme je sestavni del le-teh. Nepogrešljivi del poletnih piknikov pa je tudi žar.

Zablestite kot mojster bombetk

Danes bi vam rada predstavila preprosti recept za bombetke, ki jih lahko uporabite kot prilogo za čevapčiče, pleskavice, ali pa si naredite hamburger, ki bo izgledal tako dobro kot vaš najljubši hamburger iz restavracije.

Recept za bombetke je sila preprost, zanj boste potrebovali zgolj osnovne sestavine za kruh, sama izvedba recepta pa vam ne bo vzela več kot ene ure.

Okusne domače bombetke

Sestavine za 4 bombetke

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki)
  • 1 žlica sladkorja
  • 700 g moke
  • 2,5 dl vode (ali po občutku)
  • žlička soli
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega)
  • semena za posip (po želji oz. če jih imate)

Postopek

V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato ga razdelite na manjše dele in iz njih oblikujte kroglice oz. bombetke.

Bombetke lahko po želji posujete s semeni, vendar jih morate v tem primeru, preden jih posujete s semeni, premazati z oljem. Jaz jih ponavadi ne posujem s semeni, verjamem pa, da tudi s semeni zelo okusne.

Bombetke nato specite na temperaturi 200 stopinj Celzija, približno pol ure, oz. odvisno od pečice. Jaz jih na primer v študentskem stanovanju pečem občutno dlje kot doma, saj je pečica že stara 😛 .

Ideja, kako začiniti pleskavice

Ker pa je nepogrešljivi del hamburgerja tudi pleskavica, vam bom še zaupala, kako pri nas doma le-to začinimo, da je na koncu res omamno dobra.

V mleto nezačinjeno meso dodajte eno jajce, nekaj drobtin, malo iztisnjenega česna, sol in poper. Po želji še lahko dodate sesekljane začimbe. Nato iz mase oblikujete pleskavice in jih specite.

Avtoričin “hint”

Na enak način kot bombetke pa pripravljam tudi testo za pico, le da dodam v recept malo več moke. Testo za pico je res okusno, vam pa polagam na srce, da pri izdelavi uporabite suhi kvas, ker je testo res boljšega okusa.

Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor