Cuker praznuje Kulinarika Prosti čas Za dušo

Domači kuglof

Predstavljam vam recept za enostaven kuglof ali šarkelj, ki bo prihajajočemu prazničnemu času dal res piko na I.

Iz kod pravzaprav izvira?

Kuglof ali šarkelj izvira iz nemško govorečih dežel.

Pravzaprav gre za klasično avstrijsko sladico, podoben pa je tudi italijanski sladici Panattone.

Gre za klasično avstrijsko sladico, podoben pa je tudi italijanski sladici Panattone.

Za šarkelj je značilna okrogla oblika, saj ga pečemo v posebnem pekaču. Poznamo kar tri vrste šarklja; kvašeni šarkelj, biskvitni ali šarkelj iz umešanega testa. (sl. Wikipedija. org., 2020)

Jaz vam bom predstavila biskvitni šarkelj, z dodatkom orehov in rozin. (No, rozine lahko tudi izpustite.) 😀

Sicer pa lahko v šarkelj dodate tudi; kandirano sadje, limonino lupino, mandlje, lešnike, vanilijo, rum, koščke čokolade, jabolka, mak, slanino itd. Šarkelj še po navadi prelijejo s čokolado ali kakavovim prelivom. (sl. Wikipedija. org., 2020)

V šarkelj lahko dodate tudi; kandirano sadje, limonino lupino, mandlje, lešnike, vanilijo, rum, koščke čokolade, jabolka, mak, slanino itd. Šarkelj še po navadi prelijejo s čokolado ali kakavovim prelivom. (sl. Wikipedija. org., 2020)

No, sicer je bil v preteklosti šarkelj tradicionalen tudi za veliko noč. Po pripovedovanju moje babice so takrat šarklje, poleg pisanke, svojim varovancem podarjali botri.

Šarklji so bili razširjeni tudi na številnih drugih obredih in praznikih. (sl. Wikipedija. org., 2020)

S šarkljem so bile na slovenskem v preteklosti povezane številne navade in tradicije. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

Ste tudi vi ljubitelj marmornega kolača?

No, jaz sem definitivno njegova velika ljubiteljica. Njegov okus je res božanski, njegova priprava pa je res enostavna. Zato sem na osnovi mojega recepta za marmorni kolač naredila tudi kuglof. Poleg sestavin za marmorni kolač sem še dodala rozine, v kuglof pa nisem dodala čokolade.

Jaz ne kompliciram!

Sama sem kar se da pri kuhi in peki “nekomplicirana”, kar pomeni, da si stvari zelo rada olajšam.

V kuhi in peki tudi zelo eksperimentiram in med seboj kombiniram različne okuse.

V kuhi in peki zelo rada eksperimentiram in med seboj kombiniram različne okuse.

Pomembna sestavina mojega šarklja so tudi orehi.

Oreh je čudo narave in vir mnogih zdravilnih učinkovin. Jedrca oreha nam sama po sebi povedo, da so zelo dobra za možgane ter da preprečujejo demenco. Po videzu namreč močno spominjajo na možgane. Jedrca oreha so energetsko tudi zelo bogata, saj vsebujejo veliko koristnih maščob. (Wikipedija. org., 2020)

Jedrca oreha nam sama po sebi povedo, da so zelo dobra za možgane ter da preprečujejo demenco. Po videzu namreč močno spominjajo na možgane. Jedrca oreha so energetsko tudi zelo bogata, saj vsebujejo veliko koristnih maščob. (Wikipedija. org., 2020)

This image has an empty alt attribute; its file name is orehi.jpg

Poln vitaminov in zdravilnih učinkovin

Navadni oreh je listnato drevo, ki spada med družino orehovk. Listi rastline imajo zelo močen vonj.

Le-ti skupaj s plodovi oreha vsebujejo veliko vitamina C, prav tako pa s svojim značilnim vonjem odganjajo številne škodljivce. Rastlina vsebuje tudi eterično olje, flavonojde, juglon itd. (Wikipedija. org., 2020)

Splošno uporaben

Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. Iz listov oreha lahko pripravimo tudi čaje, kreme, različne poparke itd. Več o zdravilnih učinkih oreha si lahko preberete na spletni strani Bodieko.si. (Hieng, 2020)

Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. (Hieng, 2020)

Enostavni božični kuglof

Sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica mleka,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • 100 g orehovih jeder,
  • 100 g rozin (ali drugih poljubnih dodatkov).

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Temu dodamo kasneje moko, jogurt, mleko, olje, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Vse skupaj zmešano. Kasneje dodamo še jedra orehov, ki smo jih predhodno dobro prebrali in rozine. Obe sestavini v maso vmešamo s pomočjo žlice.

Maso zlijemo v namaščen pekač za šarkelj. Kuglof pečemo na 200 stopinjah Celzija, približno 50 do 55 minut.

Kasneje pustimo, da se kolač ohladi, nato pa ga damo ven iz pekača. Po želji ga lahko tudi dekoriramo.

Več idej za decembrsko peko pa lahko dobite na povezavi.

Bodite kreativni!

Viri

  • Sl. Wikipedija. org (2020). Šarkelj. Pridobljeno 12. 12. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0arkelj.
  • Wikipedija. org. (2020). Navadni oreh. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_oreh.
  • Hieg, B. (2020). Oreh za žile, koži in prebavo. Bodieko.si. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://www.bodieko.si/oreh.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor