Cuker praznuje Kulinarika Prosti čas Utrinki iz narave

Dobrodošel rožnik

Na vrata je že potrkal šesti mesec v letu; junij.

Junij je mesec, ki ima trideset dni in ki je dobil ime po rimski boginji Junoni, Jupitrovi ženi.

Junij je mesec, ki ima trideset dni in ki je dobil ime po rimski boginji Junoni, Jupitrovi ženi.

V rožniku nastopi nov, za mnoge najbolj prijeten, letni čas; poletje.

V rožniku nastopi nov, za mnoge najbolj prijeten, letni čas; poletje.


POLETJE
Poletno jutro se prebuja,
kos prepeva na drevesu,
listje nežno drhti,
poletje res prelepo si.

Jutra sveža so in mehka
popoldnevi vroči so od sonca,
v prijetni senci mucek prede,
ob njem pa fantek se igra
in poskakuje sem ter tja.

Smeh in vrisk se sliši vsepovsod,
kjer veliko je otrok,
lička v soncu jim žarijo,
hitre njih nogice
pa neutrudno po travici hitijo.

MORJE

Ob morju deklica je stala,
gledala je barko,
kako z valovi poigrava.
Ročice bele je stegnila,
da sončni žarek bi ulovila.

Pa sončni žarek mimo nje odhitel,
tja na valove se spustil,
barčico obsijal
in po morju v daljavo se podal.

A deklica vsa je zadrhtela
na barki svojega fantiča je imela.
Je barčica pristala
in fantiča pripeljala.

Zdaj ob morju stojita,
z roko v roki v valove strmita,
mlado ljubezen pa nosi val,
od brega do brega,
od mesta do mesta.

V rožniku, kot se peti mesec po starem poimenovanju tudi imenuje, se zvrstijo številni lepi dogodki.

V juniju pa obeležujemo tudi številne svetovne dneve, v sklopu katerih se spomnimo na različne naravne danosti; od svetovnega dneva morja, svetovnega dneva varovanja okolja, svetovnega dneva krvodajalstva, svetovnega dneva boja proti otroškemu delu, svetovnega dneva beguncev itd. Seveda bomo o vsem tem poročali tudi na Cuker blogu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 126487723_301432804358465_1210390613955375224_n-768x1024.jpg

Ali se spomnite starih imen za mesece v letu?

Saj veste, tista stara poimenovanja, ki smo se jih učili v šoli.

This image has an empty alt attribute; its file name is 129367970_391440608949117_1500063267748919726_n-1.jpg

Po starem poimenovanju, bi mesece v koledarskem letu poimenovali takole;

Opomba: Za vsak mesec posebej sem vam tudi pripisala, kako si najlažje zapomniti njegovo staro poimenovanje. Gre za mojo lastno interpretacijo.

  • januar-prosinec (vsi prosimo za dobro leto),
  • februar-svečan (ledene sveče v zimski pokrajini),
  • marec-sušec (zimska suša v naravi, ki nastopi pred pomladjo oz. pred novim začetkom življenja),
  • april-mali traven (“mala trava”, narava se začne počasi prebujati),
  • maj-veliki traven (“velika trava”, kar lahko ponazarja bujno, prerojeno naravo),
  • junij-rožnik (junij je poln cvetočih rož),
  • julij-mali srpan (veliko dela na prostem),
  • avgust-veliki srpan (še več dela na prostem),
  • kimavec-september (ta mesec nam kima, da se začenja spet jesen),
  • vinotok-oktober (grozdje dozori, pridelava vina),
  • listopad-november (jesensko listje se barva in pada na tla),
  • gruden-december (obilje in decembrsko veselje)

Ali ste vedeli?

V času rimske vladavine je bil uveljavljen rimski koledar, po katerem se je novo leto začelo 1. marca. V času vladavine Gaja Julija Cezarja pa se je leta 47 pred našim štetjem uveljavil julijanski koledar. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

Julijanski koledar še vedno uporablja pravoslavna cerkev, po njem pa je prvi dan novega leta 14. januar. Gregorijanski koledar se je uveljavil nekoliko kasneje, po korenitih spremembah in v času vladavine papeža Gregorja XIII. Današnji koledar je tako začel veljati šele leta 1582, po njem pa je tudi novo leto nastopilo 1. januarja. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

V času rimske vladavine je bil uveljavljen rimski koledar, po katerem se je novo leto začelo 1. marca. V času vladavine Gaja Julija Cezarja pa se je leta 47 pred našim štetjem uveljavil julijanski koledar. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

Velika ali mala začetnica?

Imena dni in mescev zapisujemo z malo začetnico, saj gre za občna imena. V številnih tujih jezikih zapisujejo imena mesecev z veliko začetnico (angleški, nemški jezik), pri nas pa obvelja mala začetnica. Z malo začetnico zapisujemo tudi praznike (božič, martinovanje), obstajajo pa tudi izjeme.

Imena dni in mescev zapisujemo z malo začetnico, saj gre za občna imena.

Recept meseca junija

Na Cuker blogu smo nedavno uvedli novo rubriko; recept meseca.

Na Cuker blogu smo uvedli tudi novo rubriko; recept meseca.

Logo

V njej bomo vsak mesec objavljali preproste, okusne in zanimive recepte za jedi.

Če bi želeli svoj recept podeliti z nami in javnostjo (z upoštevanjem vseh vaših avtorskih pravic) nam lahko pišete na mail; cukerblog20@gmail.com.

Če bi želeli svoj recept podeliti z nami in javnostjo (z upoštevanjem vseh vaših avtorskih pravic) nam lahko pišete na mail; cukerblog20@gmail.com.

V tokratnem prispevku vam predstavljamo recept meseca maja.

Na povezavi lahko preverite, kateri je bil recept meseca februarja in kateri je bil recept meseca marca in kateri je bil recept meseca aprila.

Recept meseca junija

Domači ledeni čaj

Danes vam izdam tudi recept za najboljši domači ledeni čaj.

Prve so bile Združene države

Najstarejši zapisani recepti za ledene čaje segajo že v leto 1870. Približno desetletje pred tem pa se je ledeni čaj začel pojavljati v Združenih državah Amerike. Ta znana pijača je bila svetovni javnosti prvič predstavljena leta 1904 na svetovnem sejmu s St.Louisu. (Bischofszell Food Ltd., 2013)

Najstarejši zapisani recepti za ledene čaje segajo že v leto 1870.

Sestavine;

  • poljubni čaj (čajne vrečke, še boljši pa so doma sušeni čaji),
  • led,
  • limona (po želji),
  • med (po želji),
  • zamrznjeno ali sveže sadje,
  • meta, melisa, sivka ali poljubna zelišča.

Postopek;

Najprej v kozici skuhate čaj, ki ga lahko po želji tudi sladkate. Čaj pustite še nekaj časa v kozici, da se ohladi. Ko se čaj ohladi, ga nalijete v posode/kozarce, iz katerih boste pili.

V čaj dodate led, na koščke narezano poljubno sadje ali zamrznjeno sadje ter zelišča. V napitek po želji iztisnete še nekaj limoninega soka.

Ledeni čaj postavite za približno eno uro v hladilnik.

Nasveta: Napitek lahko sladkate tako, da mu dodate žlico medu. Rob kozarca/skodelice lahko po želji okrasite s sadjem.

Na sliki je ledeni čaj, ki je narejen iz domačega čaja mete, melise in bezga.

Še več okusnih in osvežilnih poletnih receptov najdete na povezavi.

Bodite kreativni!

Vir

  • Bischofszell Food Ltd. Archived 2013-01-17 at the Wayback Machine.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor