Kulinarika Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo

Nov začetek in raznoliki dogodki

Na vrata že trka tretji mesec v letu; mesec marec.

Marec je mesec, v katerem se začne prebujati narava in ko zadiši po pomladi.

V sušcu, kot se tretji mesec po starem poimenovanju tudi imenuje, se zvrstijo številni lepi dogodki.

Že na začetku meseca, natančneje 8. marca, pridemo na svoj račun dekleta oz. žene, saj takrat praznujemo dan žena. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

Marec je mesec, v katerem se začne prebujati narava in ko zadiši po pomladi.

Dva dni pozneje (10. marec) praznujejo naši gospodje, saj na ta dan obeležujemo Dan mučenikov. Čez dva dni (12. marca) praznujemo zelo lep praznik, ko se ženijo ptički; Gregorjevo.

V marcu pa obeležujemo številne svetovne dneve, v sklopu katerih se spomnimo na različne naravne danosti in umetnosti; od svetovnega dneva gozdov, poezije, vode itd. Seveda bomo o vsem tem poročali tudi na Cuker blogu.

Logo

Ali se spomnite starih imen za mesece v letu?

Saj veste, tista stara poimenovanja, ki smo se jih učili v šoli.

This image has an empty alt attribute; its file name is 129367970_391440608949117_1500063267748919726_n-1.jpg

Po starem poimenovanju, bi mesece v koledarskem letu poimenovali takole;

Opomba: Za vsak mesec posebej sem vam tudi pripisala, kako si najlažje zapomniti njegovo staro poimenovanje. Gre za mojo lastno interpretacijo.

  • januar-prosinec (vsi prosimo za dobro leto),
  • februar-svečan (ledene sveče v zimski pokrajini),
  • marec-sušec (zimska suša v naravi, ki nastopi pred pomladjo oz. pred novim začetkom življenja),
  • april-mali traven (“mala trava”, narava se začne počasi prebujati),
  • maj-veliki traven (“velika trava”, kar lahko ponazarja bujno, prerojeno naravo),
  • junij-rožnik (junij je poln cvetočih rož),
  • julij-mali srpan (veliko dela na prostem),
  • avgust-veliki srpan (še več dela na prostem),
  • kimavec-september (ta mesec nam kima, da se začenja spet jesen),
  • vinotok-oktober (grozdje dozori, pridelava vina),
  • listopad-november (jesensko listje se barva in pada na tla),
  • gruden-december (obilje in decembrsko veselje)

Ali ste vedeli?

V času rimske vladavine je bil uveljavljen rimski koledar, po katerem se je novo leto začelo 1. marca. V času vladavine Gaja Julija Cezarja pa se je leta 47 pred našim štetjem uveljavil julijanski koledar. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

Julijanski koledar še vedno uporablja pravoslavna cerkev, po njem pa je prvi dan novega leta 14. januar. Gregorijanski koledar se je uveljavil nekoliko kasneje, po korenitih spremembah in v času vladavine papeža Gregorja XIII. Današnji koledar je tako začel veljati šele leta 1582, po njem pa je tudi novo leto nastopilo 1. januarja. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

V času rimske vladavine je bil uveljavljen rimski koledar, po katerem se je novo leto začelo 1. marca. V času vladavine Gaja Julija Cezarja pa se je leta 47 pred našim štetjem uveljavil julijanski koledar. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

POMLAD
Že trata zeleni
in na drevju listje že brsti,
sonce toplo sije čez plan,
zvončki in trobentice kukajo tu in
tam.

Prihaja pomlad,
vsa lepa in mlada čez polja hiti,
prinesla bo sonce, veselja
in ptičja žvrgolenja.

Dekle se nežno smehlja,
ko fantič ji roko poda,
na bregu sedita in v valove strmita. (Krhlanko, 2004)

Meni so vsi štirje letni časi zelo pri srcu. Všeč mi je njihova raznolikost in pestrost njihovih odtenkov.

Še posebej pa mi je pri srcu pomlad, s svojim cvetjem, milino in lepoto. Pomlad se začne okoli 21. marca, s spomladanskim enakonočjem.

Letos se bo pomlad začela 20. marca, saj bo takrat na severni polobli nastopilo spomladansko enakonočje okoli 16.33 ure.

Letos se bo pomlad začela 20. marca, saj bo takrat na severni polobli nastopilo spomladansko enakonočje.

Sedaj pa vam Cuker blog predstavlja nekaj svojih najlepših spomladanskih foto utrinkov.

V nadaljevanju vas čaka tudi recept meseca marca in nova unikatna cukrova ideja.

Logo

Uživajte ob ogledu!

Spomladanski foto utrinki

Recept meseca marca

Na Cuker blogu smo nedavno uvedli novo rubriko; recept meseca.

Na Cuker blogu smo uvedli tudi novo rubriko; recept meseca.

Logo

V njej bomo vsak mesec objavljali preproste, okusne in zanimive recepte za jedi.

Če bi želeli svoj recept podeliti z nami in javnostjo (z upoštevanjem vseh vaših avtorskih pravic) nam lahko pišete na mail; cukerblog20@gmail.com.

Če bi želeli svoj recept podeliti z nami in javnostjo (z upoštevanjem vseh vaših avtorskih pravic) nam lahko pišete na mail; cukerblog20@gmail.com.

V tokratnem prispevku vam predstavljamo recept meseca marca.

Na povezavi lahko preverite, kateri je bil recept meseca februarja.

Recept meseca marca

Preprosto pecivo z borovnicami

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • mleko (za navlažitev biskvita).

Za kremo;

  • 250 g sira Mascarpone,
  • 250 ml smetane za stepanje,
  • 250 g borovnic (lahko zmrznjene, še boljše pa je če so sveže),
  • sladkor.

Posip;

  • borovnice

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v pekač in pečemo na 180 stopinj Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, medtem pa naredimo kremo.

Najprej steptamo smetano za stepanje, nato pa smetani primešamo Mascarpone in borovnice. Opomba: Nekaj borovnic si prihranimo, saj jih bomo kasneje potrosili po pecivu. Po občutku pa dodamo tudi sladkor. Jaz na primer ne dodam veliko sladkorja (1 žlica), saj mi ni všeč, da je krema pretirano sladka.

Biskvit kasneje dobro navlažimo z mlekom, nato pa ga namažemo s kremo iz borovnic. Kremo še nato potrosimo z borovnicami, ki so nam ostale. Pecivo je gotovo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 145827740_825549708000124_5758804498967351812_n-1-768x1024.jpg

Prikličite si naravo

Danes vam predstavljam idejo, s katero si boste v svoj dom “priklicali” pomlad.

Predstavljam vam venček s pridihom pomladi.

Veselo na delo!

Kaj potrebujete za vaš venček?

  • podlago za venček (jaz sem jo spletla iz vej),
  • poljubne naravne materiale,
  • poljubne sintetične materiale,
  • dekorativni trak (po želji),
  • druge poljubne dodatke (po želji)
  • škarje,
  • silikon ali vroče lepilo,
  • vaša domišljija naj naredi svoje!

Postopek;

Najprej si pripravimo podlago za naš venček/aranžma. Jaz sem uporabila narezane veje in jih povezala s pomočjo vrvice ter jih oblikovala v obliko venčka.

Kot lahko vidite na sliki, moj venček ni v obliki kroga. Oblika oboda je namreč odvisna od vaših želja. Pazite zgolj, da veje povežete res čvrsto (če se boste seveda odločili za to vrsto podlage).

Nato sem s pomočjo vročega lepila oz. silikona preprosto nizala sintetične, naravne (bršljan) in dekorativne materiale, ki sem si jih izbrala.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117998401_1222218244837508_3517344791268917463_n.jpg

Na koncu sem na vrh venčka še privezala vrvico, saj sem venček kasneje navesila na vrata.

Bodite kreativni!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor