Cuker raziskuje Kulinarika Prosti čas

Bela čarovnija za sto in eno stvar

Včeraj me je takole grdo opraskal naš maček (spodnja slika).

praska

Ostri kremplji in čudežna snov

No, gre zgolj za eno od prask, ki mi jih je zadal s svojimi ostrimi kremplji. 😛

Opraskal me je zato, ker sem ga zaščitila pred zajedavci (klopi, bolhe).

Zakaj vam o tem sploh govorim?

Zaščitila sem ga s posebnim belim praškom, čudežnim sredstvom, ki ga zagotovo poznate. Gre namreč za jedilno sodo ali sodo bikarbono, splošno uporaben proizvod, ki je med potrošniki vedno bolj priljubljen.

Natrijev hidrogenkarbonat ali natrijev hidrokarbonat (soda bikarbona) je sol, ki se uporablja že od 19. stoletja. (Wikipedija. org., 2020)

Sodo bikarbono lahko uporabimo v kozmetiki, pri čiščenju, kuhi, peki, kot zaščitno sredstvo, kot naravno čistilo, kot dezinfektor itd.

Sodo bikarbono lahko uporabimo tako v kozmetiki, pri čiščenju, kuhi, peki, kot zaščitno sredstvo, kot naravno čistilo, kot dezinfektor itd.

Naravni deodorant in nadomestek kvasa

Pri nas doma je ta, razmeroma poceni proizvod, vedno prisoten tako v kuhinji, kot tudi v kopalnici.

Vsakič, ko iz trgovine prinesemo sadje ali zelenjavo, jo, preden jo zaužijemo, dezinficiramo s pomočjo sode bikarbone, saj na takšen način odstranimo vsa škropiva, ki so ostala na površini živil in tako preprečimo vnos le-teh v naše telo.

Soda bikarbona se uporablja tudi kot nevtralizator želodčne kisline, tako pa oblaži zgago ali slabost zaradi prekomerne kislosti želodčne kisline. Več o tem si lahko preberete na povezavi. (Wikipedija.org, 2020)

Soda namesto kvasa ali pecilnega praška

Sodo bikarbono lahko uporabite namesto kvasa za vzhajanje testa ali namesto pecilnega praška pri peki peciva.

Pravzaprav je natrijev hidrogenkarbonat glavna sestavina pecilnega praška.

Soda bikarbona rahlja testo. Slednje povzroči plin ogljikove kisline, ki nastane ob združitvi sode bikarbone in snovi, ki vsebuje kislino (jogurt, limonin sok, mleko). Snovi, ki vsebuje kislino, je potrebno dodati pravilno količino sode bikarbone, priporoča se razmerje; 250 ml kisle snovi in polovica žličke sode bikarbone. (M.J, Okusno.je, 2012)

Snovi, ki vsebuje kislino, je potrebno dodati pravilno količino sode bikarbone, priporoča se razmerje; 250 ml kisle snovi in polovica žličke sode bikarbone. (M.J, Okusno.je, 2012)

Več o tem si lahko preberete na spletni strani Okusno. je.

Sodo bikarbono lahko uporabimo tudi namesto pecilnega praška, vendar moramo pri tem paziti, da se dosledno držimo recepta, ki predvideva določeno količino sode bikarbone, saj je lahko v nasprotnem primeru pecivo slanega ali grenkega okusa.

Sodo bikarbono lahko uporabimo tudi namesto pecilnega praška, vendar moramo pri tem paziti, da se dosledno držimo recepta.

Naravni deodorant in šampon

Sodo bikarbono lahko uporabite tudi kot naravni deodorant. Sodo si preprosto razmažite po dlaneh in si jo vtrite na pazduhe. Naravni deodorant je zelo obstojen, v svoje telo pa ne boste vnašali strupov in kemičnih snovi.

Sodo bikarbono lahko uporabite tudi kot naravni deodorant. Sodo si preprosto razmažite po dlaneh in si jo vtrite na pazduhe. Naravni deodorant je zelo obstojen, v svoje telo pa ne boste vnašali strupov in kemičnih snovi.

Soda bikarbona zelo dobro vpliva tudi na vaše lase. Ko si umivate lase, šamponu dodajte žličko sode in videli boste, kako bodo vaši lasje po pranju lepi, negovani in voljni.

Še bolj naraven način za negovanje vaših las je pranje le-teh s sodo bikarbono ali kisom, brez uporabe šampona. Več informacij o uporabi teh snovi pri pranju las dobite na spletni strani Bodieko.si.

Še sto drugih možnosti

Nekateri sodo bikarbono uporabljajo pri pranju perila namesto mehčalca, ali kot naravno čistilo.

Sodo lahko dodate v pomivalni stroj, pred pomivanjem posode, s tem pa preprečite neprijeten vonj ali nabiranje vodnega kamna. Soda je uporabna tudi pri ročnem pranju posode. (Za planet.si, 2020)

Uporabite jo lahko tudi za čiščenje preproge, čiščenje pralnega stroja, za naravni čistilec zraka, kot sredstvo za čiščenje cevi, za čiščenje gospodinjskih aparatov itd. (Za planet.si, 2020)

Več informacij in receptov za naravna čistila najdete na spletni strani Za planet.si.

Za zadovoljne živali

Ker so ampule in druge ovratnice za hišne ljubljenčke dokaj nevarne, doma namesto slednjih, v boju proti zajedavcem (bolhe, klopi), uporabljamo sodo bikarbono. Mačku v dlako preprosto vtremo sodo bikarbono, po celotni njegovi površini.

Slednje bo za vas kar boleča izkušnja, s številnimi praskami, a verjemite, vaši ljubljenčki vam bodo kasneje hvaležni.

Viri:

  • Wikipedija. org. (2020). Natrijev hidrogenkarbonat. Pridobljeno 17. 8. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Natrijev_hidrogenkarbonat.
  • M.J., (2012). Kaj vse lahko uporabimo za vzhajanje testa? Midva kuhava. si. Pridobljeno 17. 8. 2020 iz https://okusno.je/domace/katera-vzhajalna-sredstva-poznamo.html.
  • Za planet.si (2020). Soda bikarbona- naravno vsestransko gospodinjsko čistilo. Pridobljeno 17. 8. 2020 iz https://zaplanet.si/soda-bikarbona-naravno-vsestransko-gospodinjsko-cistilo/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor