Cuker praznuje Kolumna Utrinki iz narave

Cukrov sprehod po spomladanskem gozdu

Danes vam Cuker blog popelje na sprehod po prelepem spomladanskem gozdu, ki je prava paša za oči.

Svetovni dan gozdov

Vsako leto 21. marca obeležujemo svetovni dan gozdov.

Ti zeleni ekosistemi so res neverjetni.

Nudijo dom številnim živalskim in rastlinskim vrstam, skrbijo za čist zrak, varujejo nas pred naravnimi nesrečami, nudijo sprostitev in razbremenitev ter številne lepote, ki jih lahko občudujemo ob naši poti.

Skratka gozdovi so za vsa živa bitja nujno potrebni tako na neposreden kot tudi na posreden način.

Zato je nujno, da jih obvarujemo.

Ti zeleni ekosistemi so res neverjetni zato je nujno, da jih zato obvarujemo.

Nepogrešljivi sestavni deli gozdov so drevesa.

DREVO
Jaz sem drevo.
Moje korenine so v zemlji,
moje veje so visoko pri nebu.

Jaz sem drevo.
Spomladi ozelenim, jeseni ovenim
In ko je zima, sladko zaspim.

Jaz sem drevo.
Sem bilo zeleno,
sem ovenelo in sem zaspalo.

A srce je vedno živelo,
Je močno in trdno,
čeprav je trpelo,
pa vendar je živelo. (Krhlanko, 2004)

Mene osebno so drevesa vedno fascinirala in navduševala.

Če samo pomislite na preobrazbo dreves skozi leto, od golega do ozelenelega drevesa, pa jesenske barve listov, razvojni krog od cveta do ploda itd.

štirje letni časi

Če samo pomislite na preobrazbo dreves skozi leto, od golega do ozelenelega drevesa, pa jesenske barve listov. Pa razvojni krog od cveta do ploda.

Gre za malenkosti, ki jih pogosto spregledamo. A vseeno, ali ni narava čudežna?

Ali ste že kdaj objeli drevo?

Nekateri verjamejo, da je objemanje dreves učinkovito zdravljenje. Slednje je povezano z verovanji naših prednikov, ki so verjeli, da v drevesih bivajo mogočni duhovi.

Zakaj sebe primerjam z žarnico?

Včasih kakšno drevo objamem tudi sama, saj me to na nek način pomirja in razbremeni negativnih misli, ki se mi nabirajo v zavesti. Gre za nekakšen stik med mano in drevesom, ki bi ga lahko opisala kot stik dveh energijskih polj, med katerima steče enosmerni tok energije; od izvora do vira uporabe. Pa ne od baterije do žarnice, ampak od drevesa do mene. 😛

Nekateri verjamejo, da je objemanje dreves učinkovito zdravljenje. Slednje je povezano z verovanji naših prednikov, ki so verjeli da v drevesih bivajo mogočni duhovi.

Dendroterapija je veja sodobne medicine, ki predvideva zdravljenje bolezni s človekovo komunikacijo z drevesi. Več o zdravljenju z drevesi si lahko preberete na spletni strani Svet24.si. (Svet24.si, 2018)

Hrana za popotnike

Ali veste, da je Marija Terezija v času svoje vladavine ukazala posaditi različna sadna drevesa, katerih sadeži so kasneje služili kot hrana za popotnike? Cesarica je ob poteh “posadila” veliko starih vrst jablan, ki jih ponekod opazimo še danes. Si predstavljate, kako bogato zgodovino bi nam lahko zaupala omenjena drevesa, če bi znala govoriti?

Ali veste, da je Marija Terezija v času svoje vladavine ukazala posaditi ob poteh različna sadna drevesa, katerih sadeži so kasneje služili kot hrana za popotnike?

Častili drevesa

Kelti, ki so veljali in še vedno veljajo za zelo napredno ljudstvo, so verjeli, da so drevesa sveta in da v njih prebivajo duhovi. Drevesa so častili in jim pripisovali številne sposobnosti. Drevesa so častili tudi zaradi številnih zdravilnih lastnosti, ki so jih ta imela.

Kelti so verjeli, da so drevesa sveta in da v njih prebivajo duhovi. Drevesa so častili in jim pripisovali številne sposobnosti.

Katero drevo ste?

V svetu je poznan tudi keltski horoskop, ki vam, glede na datum vašega rojstva, pove, katero drevo ste po keltskih verovanjih. Za vsako drevo so opisane tudi lastnosti.

Keltski horoskop vam, glede na datum vašega rojstva, pove, katero drevo ste po keltskih verovanjih.

Za vsako drevo obstaja tudi njegov opis, ki nam pove, kaj poudarja to drevo (npr. ljubezen, lepoto, varnost itd.).

Na keltskem seznamu dreves najdete tako hrast, jabolko, cedro, jelšo, tiso, brezo, glog itd.

Pri keltskem horoskopu najprej preberemo opis drevesa po lunarnem ciklu, nato pa še po sončnem. Vse je seveda odvisno od našega rojstnega datuma. (Omorika.si, 2020)

Pri keltskem horoskopu najprej preberemo opis drevesa po lunarnem ciklu, nato pa še po sončnem. Vse je seveda odvisno od našega rojstnega datuma.

Podroben opis posameznih dreves in keltski horoskop najdete na spletni strani Omorika.si.

Potep po barvitem spomladanskem gozdu

Sedaj pa vas, kot obljubljeno, popeljem po barvitem gozdu skozi niz fotografij, ki jih je v objektiv za vas ujel Cuker blog.

Uživajte ob ogledu!

Opis ni na voljo

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor