Cuker praznuje Cuker raziskuje Kulinarika Prosti čas

O najpomembnejšem obroku, kruhu in Dnevu slovenske hrane

Ali si boste letos privoščili tradicionalen slovenski zajtrk?

Saj veste, tradicionalen slovenski zajtrk je sestavljen iz petih živil; iz kruha, medu, masla, mleka in jabolka.

Tradicionalno si ga privoščimo vsako leto v sklopu Dneva Slovenske hrane, na tretji petek v novembru. (Kralj, 24ur. com, 2020).

Letos pa ga bomo jedli že trinajsto leto zapored in sicer v petek, 17. novembra 2023.

Letos dogodek poteka pod sloganom »Kruh za zajtrk, super dan«.

ZAJTRK

Zajtrk, zajtrk, zajtrk.

Marmelada, margarina,
joj, kako je sladka, fina,
malo kruha in salame,
malo meda in banane.
Zajtrkovati vsako jutro zdravo
in koristno je, za telo je energija, še želodčku smeje se.

Zajtrk, zajtrk, zajtrk.

Hvala jutru za dobrote,
sveže mleko, kruh, piškote,
hvala vodi za svežino,
hvala sončku, da živimo.

Zajtrkovati vsako jutro zdravo
in koristno je,
Za telo je energija, še želodčku smeje se,
smeje se.

Hvala vodi za svežino,
hvala sončku da, hvala sončku da,
hvala sončku, da živimo. (Viljem Gergolet – Sten Vilar – Boštjan Grabnar, 2017)

Ste prebrali pesmico o zajtrku? Ali redno uživate zajtrk?

Priznam, sama ta najpomembnejši obrok dneva prevečkrat zanemarim. Je pa dejstvo, da:

“Zajtrk predstavlja enega temeljev zdravega prehranjevanja.” (Pirman, 2010, str. 4)

Že zelo stara modrost pravi: zajtrkujmo kot kralji – zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok. Modrosti, ki jih tako rekoč danes zasledimo na vsakem koraku, v šoli, doma, v časopisu, na televiziji in še bi lahko naštevali.” (Pirman, 2010, str. 4)

Vprašanje pa je, ali se zavedamo njenega pomena.

Zajtrk namreč vse prevečkrat izpuščamo, saj si zanj ne vzamemo dovolj časa. (Pirman, 2010, str. 4)

Dan slovenske hrane med drugim tudi spodbuja posameznike, da bi uživali najpomembnejši obrok v dnevu, to je zajtrk.

Spodbujajmo lokalno!

Namen Dneva slovenske hrane je tudi spodbujati lokalne izdelke in proizvajalce.

Zato vas Cuker blog poziva; “Podpirajmo lokalno in podpirajmo slovensko!”

Tradicionalen slovenski zajtrk sestoji iz petih živil; iz kruha, medu, masla, mleka in jabolka.

Čebelice, čebelice…

Pomemben element slovenskega tradicionalnega zajtrka je tudi med. Zagotovo veste, katere pridne živali pridelujejo med.

Zato vam danes, v duhu Dneva slovenske hrane, predstavljam nekaj prelepih foto utrinkov čebel, ki sem jih v preteklosti ujela v objektiv.

This image has an empty alt attribute; its file name is 126487723_301432804358465_1210390613955375224_n-768x1024.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 92328149_224584992151047_8699207579441561600_n.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 92356237_307109850266193_2737189499623702528_n.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 92459338_258309018669382_355780887343792128_n.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is sivka2.jpg

Enostaven domači kruh

Tradicionalnega slovenskega zajtrka ni brez kruha. Letos pa je na tem živilu še večji poudarek.

Zato vam danes predstavljam tudi enostaven recept za kruh, ki ga lahko pripravite skupaj z vašimi najmlajšimi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 118015724_1186683708361355_621158265317581732_n.jpg

Vaši najmlajši bodo ob peki preprosto navdušeni, hkrati pa jim boste pomagali, da bodo razvijali svoje delovne navade ter kreativnost.

Najenostavnejši domači kruh

Sestavine;

  • 2 vrečki suhega kvasa (ali eno kocko kvasa),
  • 1 žlica sladkorja,
  • 1 kg moke poljubne moke (lahko uporabite samo belo moko, ali pa kombinirate različne moke),
  • 2,5 dl vode (ali po občutku),
  • žlička soli,
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega).

Postopek;

V posodo posujte suhi kvas (lahko tudi kocko kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo vzkipi (do zgornjega roba posode). Nasvet: Priporočam vam, da kruh res dobro in večkrat pregnetete, saj bo kasneje bolj čvrst in se vam ne bo drobil.

Kruh pečete v pečici na 200 stopinj Celzija, približno eno uro. Ko je pečen, ga vzamete iz pečice in zavijete v kuhinjsko krpo.

Še več zanimivih idej, kaj lahko s svojimi najmlajšimi ustvarjate iz testa, pa dobite na povezavi.

Pa dober tek!

Viri

  • Gergolet, V., Vilar, S., Grabnar, B. (2017). Skupaj lažje rastemo (zvočni posnetek), Zajtrk, zajtrk. Ljubljana: Panika Records, 2017)
  • Kralj, A. (2020). Tradicionalni slovenski zajtrk: letos pomembnejši kot kadarkoli prej, 24ur. com. Pridobljeno 20. 11. 2020 iz: https://www.24ur.com/novice/slovenija/slovenski-zajtrk.html.
  • V. Pirman, (2010)., Zajtrk-zdrava navada osnovnošolca. Raziskovalno naloga, Osnovna šola Vojnik.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor