Cuker praznuje Cuker raziskuje Prosti čas

Cuker raziskuje: Zanimivi novoletni običaji

V tokratnem prispevku se bomo odpravili onkraj meja naše lepe deželice in spoznali nekaj zanimivih novoletnih običajev po svetu.

Cuker blog je za vas namreč zbral nekaj zanimivih novoletnih običajev, ki zaznamujejo prehod v novo leto v različnih delih sveta.

Novo leto
Novo leto že prihaja,
v srcu polno je želja.
Pesem se čuje iz daljave,
v vetru snežinka se igra.

Ti snežinka, mehka, bela,
lahko plešeš sem in tja,
danes tukaj si vesela,
jutri, morda, sonce ti belino vzame
in te v potok popelja.

Kot snežinka si ti mesec, leto,
zdaj prihajaš, zdaj odhajaš.
Čas, ki teče, mesec vzame,
leto vzame
in ne vrne se nazaj.

Zato pa v srcu polno je želja,
v novem letu-mladem letu,
da bi le srca vsa
čutila ljubezen stvarstva,
ki jo narava da. (Krhlanko, 2004)

Prva postaja: Španija

Prva postaja našega novoletnega potovanja je Španija.

V omenjeni državi velja posebna novoletna navada, ki pravi, da morajo ljudje natanko dvanajst minut pred polnočjo pojesti dvanajst grozdov, ki pa morajo biti obvezno sladki. Vsak grozd naj bi namreč ponazarjal mesec v letu in omenjena navada pred polnočjo naj bi prinesla srečno leto. (www.student.si, 2020)

Druga postaja: Irska

Prišli smo na Irsko.

Na Irskem na silvestrski večer s kruhom trkajo ob stene. Ja, prav ste slišali. Verjamejo namreč, da naj bi jim tako početje v novem letu prineslo veliko dobrega kruha in srečo. (www.student.si, 2020)

Druga novoletna navada na Irskem je povezana z belo omelo. Več o beli omeli si lahko preberete na povezavi. Liste omenjene rastline si namreč Irci na ta dan položijo pod vzglavnik, saj verjamejo, da naj bi jim to prineslo srečo, poleg tega pa naj bi listi te rastline samskim dekletom prinesli tudi novo ljubezen v njihovo življenje. (www.pomurec.com, 2021)

Tretja postaja: Danska

Že smo na Danskem.

V omenjeni državi je novoletna navada ta, da ljudje mečejo v vhodna vrata svojih sorodnikov, sosedov in prijateljev na silvestrski večer krožnike. Gre za nekakšno tekmovanje, kdo bo imel prvi dan v novem letu največ črepinj pred svojimi vrati. Velja namreč prepričanje, da ima tisti, ki ima pred vrati največ črepinj, največ zvestih prijateljev. (www.pomurec.com, 2021)

Četrta postaja: Grčija

Naslednja postaja našega potovanja je Grčija.

V Grčiji zadnji dan v letu jedo sladek kruh, v katerem je skrit tudi kovanec. Tisti, ki najde kovanec, naj bi živel v novem letu v največjem izobilju. (www.student.si, 2020)

Peta postaja: Škotska

Pa smo že na Škotskem.

Zadnji dan v letu Škoti praznujejo “Hogmanay”. Gre za festival, v okviru katerega možje na ta dan hodijo po ulicah in v rokah nosilo ognjene krogle. Tovrstno početje naj bi prineslo svetlobo in očiščenje pred novim letom. (www.pomurec.com, 2021)

Šesta postaja: Brazilija

Pa smo odšli malo dlje, v Brazilijo.

V Braziliji pri silvestrski večerji najprej pojedo sedem semen granatnega jabolka, nato pa še sedem grozdov, kar naj bi prineslo v novem letu obilje in srečo. Nekateri praznujejo novo leto tudi v morju, kjer preskakujejo pravljično število valov; sedem in si ob tem zaželijo sedem želja. (www.student.si, 2020)

Če pa smo ravno v Braziliji, pa si poglejmo še eno novoletno navado, ki je razširjena tudi v nekaterih drugih državah Južne Amerike. Ljudje v številnih državah na tem delu sveta (Brazilija, Mehika, Bolivija itd.) v novo leto vstopijo z barvnim spodnjim perilom. Najpogostejši barvi sta rdeča in rumena. To naj bi prineslo v novem letu srečo, ljubezen in denar. (www.pomurec.com, 2021)

Sedma postaja: Ekvador

Smo že v Ekvadorju.

V Ekvadorju na silvestrski večer sežigajo strašila, ki so narejena iz slame iz lesa, to dejanje pa naj bi pregnalo slabše dogodke prejšnjega leta. (www.pomurec.com, 2021)

Osma postaja: Kolumbija

Pa smo že v Kolumbiji, v kateri zadnji dan v letu zaznamuje krompir. Pravzaprav trije krompirji, ki si jih ljudje položijo pod posteljo. Eden krompir je olupljen, napol olupljen in neolupljen. Točno ob polnoči morajo ljudje vzeti enega izmed krompirjev in glede na to, kakšnega vzamejo, naj bi bilo oblino novo leto.(www.student.si, 2020)

Deveta postaja: Filipini

Pa smo na Filipinih.

Na silvestrski večerji na Filipinih ne manjka hrana, ki je okrogle oblike. Za večerjo zaužijejo dvanajst okroglih sadežev, oblečeni pa so v oblačila s pikami. Vse to je povezano z denarjem, ta dejanja pa naj bi v novem letu prinesla obilje. (www.student.si, 2020)

Deseta postaja: Japonska

Na Japonskem na zadnji dan leta jedo rezance, njihovo tradicionalno jed. Rezanci s svojo dolžino ponazarjajo simbolični prestop iz starega v novo leto. Hkrati pa opozarja nato, da se morajo ljudje prepustiti dogodivščinam novega leta iz pustiti staro za sabo. (www.student.si, 2020)

Vir;

  • https://www.student.si/izpostavljeno/druzba/kateri-so-najbolj-nenavadni-novoletni-obicaji-po-svetu/
  • https://www.pomurec.com/vsebina/50743/To_so_najbolj_nenavadni_novoletni_obicaji_po_svetu

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor