Cuker praznuje Prosti čas Za dušo

Zanimivi božični običaji po svetu, 2. del

Chirtmas, Weihnachten, Noël, Navidad, Yule, Natal, božič…

Čeprav božič v različnih jezikih zveni drugače, je bistvo tega praznika v vseh svetovnih državah enako.

Čeprav božič v različnih jezikih zveni drugače, je bistvo tega praznika v vseh svetovnih državah enako.

Božič je čas, ki ga preživljamo z družino in čas, ko se ob majhnih radostih spominjamo, kaj je v našem življenju zares pomembno. No, tu so tudi darila, ki jih prinaša dobri mož božiček. 😀

Božič je čas, ki ga preživljamo z družino in čas, ko se ob majhnih radostih spominjamo, kaj je v našem življenju zares pomembno.

Od kod božiček?

Lik dobrega moža božička se je prvič pojavil v reklamni akciji podjetja Coca-cola leta 1931. Kmalu se je lik dobrega moža razširil po vsem svetu. (sl. Wikipedija, org., 2020)

75 let Božička v rdečem plaščku - Dogodki danes in za prihodnje dni v  Slovenije in tujini - 75 let Božička v rdečem plaščku - Si21 - prvi  slovenski portal
Božiček v podjetju Coca cola, vir: https://www.si21.com/Dogodki/Zanimivosti-75_let_Bozicka_v_rdecem_plascku/

Zelena barva in prihod Evropejcev

Po nekaterih prepričanjih, naj bi lik božička pravzaprav izviral iz lika Sv. Nikolaja, ki so ga v Ameriko zanesli Evropejci. (sl. Wikipedija, org., 2020)

Nikolaj iz Mire - Wikipedija, prosta enciklopedija
Sv. Nikolaj iz Mire, vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_iz_Mire

Sicer pa naj bi bili miti o dobrem možu, ki otrokom prinaša darila, v Ameriki že znani pred letom 1931. Prvotno naj bi bil dobri mož oblečen v značilno zeleno barvo. (sl. Wikipedija, org., 2020)

Lik dobrega moža božička se je prvič pojavil v reklamni akciji podjetja Coca-cola, leta 1931. Kmalu se je lik božička razširil po vsem svetu. (sl. Wikipedija, org., 2020)

Zanimivi običaji

A kljub temu, da je bistvo božiča v različnih državah enako, pa v načinu praznovanja tega praznika v različnih državah vendarle obstajajo razlike.

Že drugo božično popotovanje po svetu

Nekateri božični običaji po svetu so zares zanimivi, zato vam jih bom nekaj predstavila.

Nekateri božični običaji po svetu so zares zanimivi.

Pa naj se božično popotovanje po svetu začne!

Logo

Babuška in ruska yelka

Naša prva postaja je Rusija, zato se toplo oblecite.

No, v Rusiji otrokom daril ne prinaša božiček ampak njihov tradicionalni lik imenovan Babuška. V prevodu babuška pomeni babica. Po legendi ta lik obiskuje ruske domove in pridnim otrokom prinaša darila. (M., Uživač. si, 2015)

V Rusiji otrokom daril ne prinaša božiček ampak njihov tradicionalni lik imenovan Babuška. (M., Uživač. si, 2015)

Sicer se v Rusiji božič praznuje 7. januarja. Na sveti večer ljudje praznujejo v družinskem krogu, prepevajo pesmi in se odpravijo tudi v cerkev. Tudi v Rusiji pravijo okrašenemu božičnemu drevesu yelka oz. jelka. (M., Uživač. si, 2015)

Kako pa vi pravite božičnemu drevesu; božična smreka ali božična jelka?

Tortelini, petelin in čarovnica

Naslednja postaja našega virtualnega potovanja je v Italiji.

V Rusiji babuška, v Italiji pa čarovnica La Befana. Ta lik nosi otrokom v Italiji božična darila namesto božička. Tako kot božiček se tudi ona spušča po dimniku, otrokom pa pušča darila v čevljih in nogavicah. (M., Uživač. si, 2015)

Sicer začnejo Italijani božično praznovanje že 24 ur pred božičnim večerom, med priljubljenimi jedmi za božično večerjo pa so; petelin, juha s polnjenimi testeninami imenovana brodo ter tortelini. (M., Uživač. si, 2015)

Legenda o čarovnici Befani | e-Kopercapodistria
vir: https://ekopercapodistria.si/novice/legenda-o-carovnici-befani/

V Rusiji babuška, v Italiji pa čarovnica La Befana. Ta lik nosi otrokom v Italiji božična darila namesto božička. (M., Uživač. si, 2015)

Italijani v božičnem času zelo radi jedo sladek kolač imenovan Panattone. Recept za zelo podobno sladico najdete na povezavi.

Surf in presenečenje v pudingu

Pripravite si surfe in se namažite s sončno kremo. Prispeli smo namreč v Avstralijo!

No, v Avstralijo se božiček namesto na saneh pripelje s surfom, v tem času imajo namreč poletje in temu primerno visoke temperature. Ljudje lahko tako božička pričakajo v kopalkah na plaži. Za božično večerjo je poleg drugih, dokaj običajnih jedi, značilen tudi prav poseben slivov puding, v katerem se nahaja presenečenje. (M., Uživač. si, 2015)

Metle in čarovnice

Prišli smo na Norveško, zato hitro pospravite vse metle!

Na Norveškem namreč na božični dan v hišah oz. v stanovanjih skrbno pospravijo in skrijejo vse metle. Slednje je povezano s starim verovanjem, da so na božični dan dejavne tudi čarovnice, ki pa metlo uporabljajo za prevozno sredstvo. (DJ-Slovenija. si, 2010)

Na Norveškem na božični dan v hišah oz. v stanovanjih skrbno pospravijo in skrijejo vse metle. (DJ-Slovenija. si, 2010)

Legenda o čarovnici Befani | e-Kopercapodistria
https://ekopercapodistria.si/novice/legenda-o-carovnici-befani/

Dostavljavci tudi škrati

Že smo na islandskem otroku.

Na Islandiji poleg božička otrokom prinašajo darila tudi škratje, kar 13 jih je. Imajo zelo zanimiva imena; vohljač, prisklednik itd. Otroci lahko od škratov prejmejo lepa darila ali pa krompir, kar pa je odvisno od tega, kako so bili pridni. (M.R., Večer. si, 2017)

Otroci lahko od škratov prejmejo lepa darila ali pa krompir, kar pa je odvisno od tega, kako so bili pridni. (M.R., Večer. si, 2017)

Mešaj puding v pravi smeri!

Naslednja postaja je Velika Britanija.

Tu ljudje verjamejo, da se jim lahko izpolnijo tiste želje, ki si jih zaželijo, medtem, ko mešajo puding. Toda pozor: puding je potrebno mešati v pravi smeri; v smeri urinega kazalca. (DJ-Slovenija. si, 2010)

Seveda njihov puding ne izgleda niti približno tako, kot puding na spodnji fotografiji.

V Veliki Britaniji se je ohranila tudi lepa navada zborovskega petja božičnih pesmi, doma in na ulici. Na božičnem jedilniku ne sme manjkati slivov puding, božični kolač in meso. (M.R., Večer. si, 2017)

V Veliki Britaniji se je ohranila tudi lepa navada zborovskega petja božičnih pesmi, doma in na ulici. (M.R., Večer. si, 2017)

Tudi v Sloveniji imamo prelepe božične pesmi. Cukrov današnji izziv: Naučite se kakšno lepo slovensko božično pesem.

Rolerji in zaprte ceste

Prišli smo v Venezuelo.

Tu lahko za božič v cerkev pridete kar z rolerji. Ja, prav ste slišali. V glavnem mestu Venezuele v Caracasu v ta namen delo zaprejo ceste za avtomobile. (DJ-Slovenija. si, 2010)

V Venezuelo lahko za božič v cerkev pridete kar z rolerji. (DJ-Slovenija. si, 2010)

Še več zanimivih svetovnih božičnih navad pa lahko najdete na povezavi.

Katera svetovna božična navada vam je najbolj zanimiva?

Viri

  • Potovanja.Nomago.si (2020). 9 neobičajnih božičnih praznovanj po svetu. Pridobljeno 14. 12. 2020 iz https://potovanja.nomago.si/9-neobicajnih-bozicnih-praznovanj-po-svetu/.
  • Mo. S. www.Slovenskenovice.si. (2010). Nenavadni običaji po svetu. Pridobljeno 14. 12. 202 iz https://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/nenavadni-bozicni-obicaji-po-svetu.
  • Slika božička: https://www.si21.com/Dogodki/Zanimivosti-75_let_Bozicka_v_rdecem_plascku/.
  • Slika Miklavža; https://sl.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_iz_Mire.
  • Slika čarovnice: https://ekopercapodistria.si/novice/legenda-o-carovnici-befani/.
  • Dobro jutro Slovenija. (2010). 6 nenavadnih božičnih navad po svetu. Pridobljeno 17. 12. 2020 iz http://www.dj-slovenija.si/zanimivo/6-nenavadnih-bozicnih-navad-po-svetu.
  • M.R., Večer.si. (2017). Ne tako stare, a nenavadne, božične navade, ki že postajajo tradicija. Pridobljeno 17. 12. 2020 iz https://www.vecer.com/zabava/zanimivosti/ne-tako-stare-a-nenavadne-bozicne-navade-ki-ze-postajajo-tradicija-6373427.
  • M. Uživač. si. (2015). Božične navade po svetu. Pridobljeno 17. 12. 2020 iz https://www.uzivac.si/bozicne-navade-po-svetu/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor