Cuker raziskuje Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Svetovni dan čokolade ali od zrna do najslajše razvade

Ali veste, da vsako leto, 7. julija, praznujemo svetovni dan čokolade?

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je 234354969_806290053368558_5788629777831983239_n.gif

Vsako leto, 7. julija, praznujemo svetovni dan čokolade?

Na ta dan si lahko vsi ljubitelji čokolade brez slabe vesti privoščimo najslajšo razvado; čokolado. No, ali pa si kar sami pripravimo čokoladno sladico.

Ali ste vedeli, kako sploh pridobivajo čokolado?

Od zrna do najslajše razvade

Glavna sestavina čokolade, kakavova zrna, rastejo na kakavovcu, grmu, ki uspeva na področju tropskega podnebja.

No, tile kakavovci so pravzaprav kar občutljivi grmi, saj potrebujejo poleg ugodnega podnebja tudi senco, ugodno rastišče in veliko sence. (mojacokolada.si, 2019)

Kakavovec – drevo, ki nam daje čokolado - Mojačokolada.si
Kakavovec, vir: www.mojacokolada.si

Cvetovi kakavovca kasneje dozorijo v stroke, v katerih se skrivajo zrna kakavovca prav tako pa tudi kaša. Zrna so zelo grenka, medtem ko je kaša slajša. (mojacokolada.si, 2019)

Najprej kakavova zrna obirajo, nato fermentirajo in sušijo, kasneje pa tudi pražijo trejo in meljejo. Gre za dokaj dolgotrajen postopek. V eni izmed zadnjih faz obdelave kakavovih zrn, nastane zmes, kakavova pasta iz katere kasneje nastanejo različni kakavovi produkti; kakavovo maslo, kakavov prah in čokolada. Kasneje slednjo tudi dodatno obdelajo in dodajo dodatke, od katerih je kasneje odvisna vrsta čokolade (mlečna, temna itd.) (mojacokolada.si, 2019)

Cukrova čoko sladica

Ob svetovnem dnevu čokolade je Cuker blog za vas pripravil recept za eno najboljših čokoladnih sladic.

Ali ste tudi vi ljubitelj čokoladne torte z mareličnim nadevom, poznane pod imenom torta Sacher?

Jaz sem definitivno, ker pa sem tudi zelo radovedna, sem za vas preverila in izbrskala nekaj zanimivosti o tej znani sladici.

Zakaj ime Sacher?

Torta Sacher je ena izmed avstrijskih nacionalnih jedi, iznašel pa jo je Franz Sacher. (Wikipedija, org., 2020)

Zdaj torej veste, od kod je avstrijska čokoladna torta dobila ime (če seveda že tega niste vedeli prej) 😀 .

Kako je sploh nastala ta znamenita sladica?

Zgodba, kako je nastala ta kultna sladica je res zanimiva. Leta 1892 je avstrijski knez Metternich dal svojemu glavnemu kuharju nalogo, da za goste pripravi novo sladico. Ker je ta zbolel, je zadolžitev prevzel mladi vajenec Franz Sacher, ki je kasneje zasnoval novo torto. (Wikipedija, org., 2020)

Gostje so bili nad njegovo torto navdušeni, vendar ta s strani javnosti ni požela veliko zanimanja. Delo Sacherja je kasneje nadaljeval njegov sin Eduard, ki je recept za torto Sacher izpopolnil, torti pa dal obliko kot jo poznamo še danes. Kasneje je Eduard ustanovil hotel Sacher, v kateri so med drugim ponujali specialiteto njegovega očeta. Od takrat je sladica sila popularna. (Wikipedija, org., 2020)

Razočaranje na Dunaju

Zagotovo ste že slišali, da morate ob obisku Dunaja nujno poskusiti torto Sacher.

No tudi jaz sem slavno torto poskusila pred leti na Dunaju, ko sem bila na izletu. In bila sem zelo razočarana. Torta je bila stara in nič kaj sočna, tako kot bi morala biti. Ampak verjamem, da sem imela smolo, saj naj bi Dunaj ravno slovel po najboljših Sacharcah.

Pa vi, ste že jedli torto Sacher na Dunaju? Kakšne izkušnje imate?

Sočna domača Sacherca

Rada bi vam predstavila moj recept za res okusno in sočno torto Sacher. Na spletu zasledimo ogromno receptov za omenjeno torto, meni pa je ta od vseh najljubši. Sladica vam ne bo vzela veliko časa, bo pa na vaše goste naredila res dober vtis.

Sestavine

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • 5 žlic kakava (lahko tudi čokolade v prahu), jaz ponavadi kakava sploh ne dodam,
  • mleko (za navlažitev biskvita),
  • sočna marmelada (najboljše je, da je domača).

Preliv

  • 2 dl sladke smetane,
  • 200 g jedilne čokolade.

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.

Biskvit nekoliko navlažimo z mlekom (lahko tudi s kompotom, jogurtom), nato pa spodnji del biskvita pa vrhu na debelo namažemo s sočno marmelado. Jaz najraje uporabim domačo breskovo marmelado, po želji pa lahko uporabite tudi druge vrste marmelade.

Drugi del torte položite na spodnjega in vse skupaj prelijete s stopljeno čokolado. Jaz čokolado pripravim tako, da v sladki smetani zakuham jedilno čokolado. In sicer v 2 dl sladke smetane, stopim približno 200 gramov jedilne čokolade.

Torto lahko poljubno okrasimo, jaz so najraje okrasim s sadjem, po vrhu pa naribam tudi kekse. Tako kot veleva tradicija, pa lahko torto postrežemo tudi s kepo stepene smetane.

Še opomba

Torto pečemo v okroglem pekaču, jaz sem imela pri roki samo pekač v obliki srca, zato je torta na sliki v obliki srca.

Veliko pekarskih užitkov vam želim!

Viri:

  • Wikipedija, org. (2020). Torta Sacher. Pridobljeno 1. 8. 2020,
  • Moja čokolada, si. (2019). Svetovni dan čokolade. Pridobljeno 4. 7. 2022 z https://www.mojacokolada.si/novice/svetovni-dan-cokolade-n629.
  • https://www.mojacokolada.si/novice/kakavovec-drevo-ki-nam-daje-cokolado-n35.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor