Literarni kotiček Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo

Pot posuta z energijo in močjo

DREVORED
Sprehajam se po parku,
gledam liste trepetajoče,
kot življenje je sijoče,
tvoje listje božajoče.

Mnogo lepih tu dreves stoji,
da človek si dušo in srce v zelenju
obogati.

Ta drevored ima ime po nekom,
ki v srcu je zapisan mi.
Zato korak mi vedno tja hiti,
kjer med drevesi mi spomin zaživi.

Energetsko bogata pot neskončno visokih dreves

Že od nekdaj so me navduševali drevoredi. Neskončno visoka drevesa, ki nam dajejo občutek, da se dotikajo neba, pa neverjetna energija, ki jo drevesa oddajajo.

Vedno, ko se sprehajam pod drevoredom, me drevesa popeljejo v globoke misli, napolnijo pa me s svežo energijo.

Še posebej so mi blizu drevoredi divjega kostanja. Divji kostanj me verjetno spominja na dom, saj imamo doma drevo divjega kostanja.

Še posebej so mi blizu drevoredi divjega kostanja. Divji kostanj me verjetno spominja na dom, saj imamo doma drevo divjega kostanja.

Najbolj znan drevored pa je nedvomno drevored pinij na poti na slovensko obalo, ki nam naznanja, da se bližamo morju oz. počitnicam.

Najbolj znani slovenski drevored sestavlja kar 110 pinij, drevored pa je del Krajinskega parka Strunjan. Velja tudi omeniti, da gre za najdaljši slovenski drevored, ki ima status naravnega spomenika. Ali veste o katerem drevoredu govorim?(Portoroz. si, 2020)

Najbolj znani slovenski drevored sestavlja kar 110 pinij, drevored pa je del Krajinskega parka Strunjan. Velja tudi omeniti, da gre za najdaljši slovenski drevored, ki ima status naravnega spomenika. (Portoroz. si, 2020)

This image has an empty alt attribute; its file name is 117644268_336554537523948_4385488700923995799_n.jpg

Mene osebno so drevesa vedno fascinirala in navduševala.

Če samo pomislite na preobrazbo dreves skozi leto, od golega do ozelenelega drevesa, pa jesenske barve listov, razvojni krog od cveta do ploda itd.

Če samo pomislite na preobrazbo dreves skozi leto, od golega do ozelenelega drevesa, pa jesenske barve listov. Pa razvojni krog od cveta do ploda.

Gre za malenkosti, ki jih pogosto spregledamo. A vseeno, ali ni narava čudežna?

Ali ste že kdaj objeli drevo?

Ne nisem “prismuknjena”, kot bi ob mojem vprašanju lahko pomislili. Nekateri verjamejo, da je objemanje dreves učinkovito zdravljenje. Slednje je povezano z verovanji naših prednikov, ki so verjeli, da v drevesih bivajo mogočni duhovi.

Zakaj sebe primerjam z žarnico?

Včasih kakšno drevo objamem tudi sama, saj me to na nek način pomirja in razbremeni negativnih misli, ki se mi nabirajo v zavesti. Gre za nekakšen stik med mano in drevesom, ki bi ga lahko opisala kot stik dveh energijskih polj, med katerima steče enosmerni tok energije; od izvora do vira uporabe. Pa ne od baterije do žarnice, ampak od drevesa do mene. 😛

Nekateri verjamejo, da je objemanje dreves učinkovito zdravljenje. Slednje je povezano z verovanji naših prednikov, ki so verjeli da v drevesih bivajo mogočni duhovi.

Dendroterapija je veja sodobne medicine, ki predvideva zdravljenje bolezni s človekovo komunikacijo z drevesi. Več o zdravljenju z drevesi si lahko preberete na spletni strani Svet24.si. (Svet24.si, 2018)

Sadni drevoredi znane vladarice

Ali veste, da je Marija Terezija v času svoje vladavine ukazala posaditi različna sadna drevesa, katerih sadeži so kasneje služili kot hrana za popotnike? Cesarica je ob poteh “posadila” veliko starih vrst jablan, ki jih ponekod opazimo še danes. Si predstavljate, kako bogato zgodovino bi nam lahko zaupala omenjena drevesa, če bi znala govoriti?

Ali veste, da je Marija Terezija v času svoje vladavine ukazala posaditi ob poteh različna sadna drevesa, katerih sadeži so kasneje služili kot hrana za popotnike?

Častili drevesa

Kelti, ki so veljali in še vedno veljajo za zelo napredno ljudstvo, so verjeli, da so drevesa sveta in da v njih prebivajo duhovi. Drevesa so častili in jim pripisovali številne sposobnosti. Drevesa so častili tudi zaradi številnih zdravilnih lastnosti, ki so jih ta imela.

Kelti so verjeli, da so drevesa sveta in da v njih prebivajo duhovi. Drevesa so častili in jim pripisovali številne sposobnosti.

Katero drevo ste?

V svetu je poznan tudi keltski horoskop, ki vam, glede na datum vašega rojstva, pove, katero drevo ste po keltskih verovanjih. Za vsako drevo so opisane tudi lastnosti.

Keltski horoskop vam, glede na datum vašega rojstva, pove, katero drevo ste po keltskih verovanjih.

Za vsako drevo obstaja tudi njegov opis, ki nam pove, kaj poudarja to drevo (npr. ljubezen, lepoto, varnost itd.).

Na keltskem seznamu dreves najdete tako hrast, jabolko, cedro, jelšo, tiso, brezo, glog itd.

Pri keltskem horoskopu najprej preberemo opis drevesa po lunarnem ciklu, nato pa še po sončnem. Vse je seveda odvisno od našega rojstnega datuma. (Omorika.si, 2020)

Pri keltskem horoskopu najprej preberemo opis drevesa po lunarnem ciklu, nato pa še po sončnem. Vse je seveda odvisno od našega rojstnega datuma.

Podroben opis posameznih dreves in keltski horoskop najdete na spletni strani Omorika.si.

LIPA

Sredi vrta si stala,
vsa elegantna, ponosna in mehka,
ti lipa, drevo moje mladosti.,
drevo moje radosti.

Lipa, simbol mojega doma.
Tvoj cvet neskončno diši,
tvoj list v vetru drhti.

Ob tebi sem lipa sedela,
ko sem prvo ljubezen objela,
ti si nemo tam stala,
veliko moči mi dajala.

O lipa, zdaj te ni več,
o ljubezen, zdaj te ni več,
a v srcu ostal spomin je lep in boleč. (Krhlanko, 2004)

Ali ste vedeli, da imamo tudi Slovenci sveto drevo?

Lipa ima v slovenskem izročilu pomembno simboliko, velja za center družbenega življenja. Včasih je bila lipa v vasi središče, kjer so se odvijali vsi pomembno dogovori, rešitve itd. Z lipo so naši predniki označevali pomembne dogodke, njen les pa je bil že v preteklosti zelo cenjen. (Govori.se, 2018)

Lipa ima v slovenskem izročilu pomembno simboliko, velja za center družbenega življenja. Včasih je bila lipa v vasi središče, kjer so se odvijali vsi pomembno dogovori, rešitve itd. Z lipo so naši predniki označevali pomembne dogodke, njen les pa je bil že v preteklosti zelo cenjen.

Viri:

  • Krhlanko (2004). Iskrice za dušo. Izdano v samozaložbi.
  • Svet24.si (2018). Učinkovito zdravljenje z objemanjem dreves. Pridobljeno 12. 8. 2020).
  • Drevesnica Omorika (2020). Keltski drevesni horoskop. Pridobljeno 12. 8. 2020.
  • Govori. se (2018). Simbolika lipe, naše sveto drevo. Pridobljeno 12. 8. 2020.
  • Portoroz. si (2020). Zelena dejstva-Portorož in Piran. Pridobljeno 30. 9. 2020 iz https://www.portoroz.si/si/nacrtuj/zelene-pocitnice/zelena-dejstva.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor