Kulinarika Prosti čas Za dušo

Čokoladne bombice presenečenja

Cuker blog ne bi bil Cuker blog, če vam ne bi vsake toliko časa izdal kakšnega “pocukranega” recepta.

Logo

Danes vam predstavljam sladico, ki je zame ena najboljših. Zakaj? Ker vsebuje dve meni zelo ljubi sestavini; čokolado in sir mascarpone.

This image has an empty alt attribute; its file name is sladice.jpg

Njena priprava je sila preprosta, končni izdelek pa je pravi balzam za brbončice.

This image has an empty alt attribute; its file name is Mascarpone21-1.jpg

Priprava sladice je sila preprosta, končni izdelek pa je pravi balzam za brbončice.

Sladico sem poimenovala kar Čokoladne bombice presenečenja.

Odlika omenjene sladice pa je tudi ta, da vsebuje malo sladkorja. Za njo boste potrebovali zgolj pet žlic sladkorja.

Odlika omenjene sladice pa je tudi ta, da vsebuje malo sladkorja. Za njo boste potrebovali zgolj pet žlic sladkorja.

Nepopolni recepti?

Ko sem začela pisati blog, je bila moja vizija ta, da bi moji kuharski recepti imeli zgolj neke osnovne smernice, veliko pa bi bilo prepuščeno kreativnosti mojih bralcev, torej vaši ustvarjalnosti. Zagotovo ste že opazili, da v svojih receptih velikokrat uporabim besedno zvezo “po želji”. Slednje je najbrž posledica tega, da sama ne maram dolgih in potratnih receptov, ki mi že s svojo dolžino vzamejo voljo, da bi jih sploh prebrala do konca, kaj šele upoštevala.

Sama ne maram dolgih in potratnih receptov, ki mi že s svojo dolžino vzamejo voljo, da bi jih sploh prebrala do konca, kaj šele upoštevala.

This image has an empty alt attribute; its file name is sladice.jpg

Čokoladne bombice presenečenja

Sestavine (za 5 kolačev-bombic);

Za biskvit

  • 2 jajci,
  • 5 žlic sladkorja,
  • 5 žlic moke,
  • 2 žlici kakava,
  • 1,5 dl vode,
  • polovica pecilnega praška.

Za nadev

  • 250 g sira Mascarpone,
  • mleko.

Za preliv

  • 2 dl sladke smetane,
  • 100 g jedilne čokolade.

Postopek

Najprej jajca in sladkor zmešamo skupaj z mešalcem, nato pa še dodamo ostale sestavine. Vse skupaj zmešamo, vlijemo v pekač za mafine, ki ga predhodno tudi namastimo oziroma naoljimo. Pecivo pečemo na 180 stopinj Celzija. Z omenjeno količino sestavin bomo dobili pet kolačev oz. bombic.

Medtem ko se pecivo peče, si pripravimo preliv. V kozico nalijemo sladko smetano, v njej pa raztopimo jedilno čokolado. Kasneje počakamo, da se preliv ohladi.

Ko so biskvitni kolači pečeni, jih ohladimo, nato pa prerežemo na pol (vodoravno), na dva enaka dela. Eno polovico najprej navlažimo z mlekom, nato pa premažemo s sirom Mascarpone. Opomba; 250 g sira Mascarpone si razdelimo na pet delov, da bomo z njim premazali vsak kolač.

Na vse to položimo drugo polovico biskvitnega kolača (kot sendvič), vse skupaj pa še prelijemo s čokoladnim prelivom.

Enak postopek ponovimo s preostalimi štirimi kolači. Po želji lahko čokoladne bombice okrasimo s sezonskih sadjem, nanje naribamo kekse, jih potresemo s kokosom ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Po želji lahko čokoladne bombice okrasimo s sezonskih sadjem, nanje naribamo kekse, jih potresemo s kokosom ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Nasvet; Najbolje je, da damo bombice za nekaj časa v hladilnik, saj bodo te kasneje še bolj okusne in sveže.

Dodatno za sladokusce

Sedaj pa vam še predstavljam dva recepta, ki prav tako vsebujeta sir Mascarpone, njuna priprava pa je zelo podobna pripravi zgornje sladice.

This image has an empty alt attribute; its file name is Mascarpone21-1.jpg

Čokoladna razvada

Sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca,
  • 5 žlic sladkorja,
  • 5 žlic moke,
  • 2 žlici kakava,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • 1 pecilni prašek.

Za nadev

  • 500 g sira Mascarpone,
  • mleko.

Za preliv

  • 3 dl sladke smetane,
  • 300 g jedilne čokolade.

Postopek

Najprej jajca in sladkor zmešamo skupaj z mešalcem, nato pa še dodamo ostale sestavine. Vse skupaj zmešamo, vlijemo v srednje velik pravokotni pekač in pečemo na 180 stopinj Celzija.

Medtem ko se pecivo peče, si pripravimo preliv. V kozico nalijemo sladko smetano, v njej pa raztopimo jedilno čokolado. Kasneje počakamo, da se preliv ohladi.

Ko je biskvit pečen, ga ohladimo, nato pa prerežemo na pol (najboljše po dolžini), na dva enaka dela. Eno polovico najprej navlažimo z mlekom, nato pa premažemo z 250 g sira Mascarpone. To kasneje oblijemo s polovično količino čokoladnega preliva, ki smo ga predhodno naredili.

Na vse to položimo drugo polovico biskvita (kot sendvič), na njega nanesemo preostali sir Mascarpone (250 g), vse skupaj pa še prelijemo s preostalim čokoladnim prelivom.

Po želji lahko pecivo okrasimo s sezonskih sadjem, nanj naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Po želji lahko pecivo okrasimo s sezonskih sadjem, nanj naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Sladico damo za nekaj časa v hladilnik (za vsaj eno uro), kasneje pa ga serviramo svojim gostom.

This image has an empty alt attribute; its file name is mascarpone-prava-.jpg

Dva recepta v enem

Za rojstne dneve svojih bližnjih pogosto pečem torto, ki je podobna zgornjemu pecivu, saj prav tako vsebuje sir Mascarpone.

Sestavine za biskvit torte so nekoliko drugačne (od zgornjih sestavin), potrebna je namreč večja količina. Komponente za nadev ter preliv pa so popolnoma enake kot pri zgornjemu receptu.

Tortica je zelo priljubljena, moj fant pa pravi, da je njegova najljubša sladica. Tako si lahko predstavljate, katero torto si vedno zaželi za rojstni dan.

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-1-1024x897.jpg

Mascarpone tortica

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • 4 žlice kakava
  • mleko (za navlažitev biskvita)

Za nadev

  • 500 g sira Mascarpone
  • mleko

Za preliv

  • 3 dl sladke smetane
  • 300 g jedilne čokolade

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.

Medtem ko se pecivo peče, si pripravimo preliv. In sicer tako, da v kozici raztopimo jedilno čokolado v sladki smetani. Kasneje počakamo, da se preliv ohladi.

Spodnjo polovico biskvita najprej navlažimo z mlekom, nato pa premažemo z 250 g sira Mascarpone ter oblijemo s polovično količino čokoladnega preliva, ki smo ga predhodno naredili.

Na vse to položimo drugo polovico biskvita in na njega nanesemo preostali sir Mascarpone, vse skupaj pa še prelijemo s preostalim čokoladnim prelivom.

Po želji lahko torto okrasimo s sezonskih sadjem, nanjo naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Bodite kreativni !

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor