Kulinarika Prosti čas

Okusno dietno živilo za kulinarično eksperimentiranje

Kokosova moka, zame ena nepogrešljivih sestavin pri peki.

Okusna nota in bela gospodična

Bela gospodična okus peciva še dodatno obogati in mu doda svojo okusno noto, bi lahko rekli.

Mafini, torte, piškoti, peciva in narastki, ki vsebujejo ta nepogrešljivi dodatek, so res dobrega okusa.

Mafini, torte, piškoti, peciva in narastki, ki vsebujejo ta nepogrešljivi dodatek, so res dobrega okusa.

Dodatek neštetih možnosti

No, pravzaprav lahko tale super dodatek uporabljamo tudi pri drugih kulinaričnih pripravkih.

Primešamo ga lahko k sadju, jogurtu, mleku, kaši, palačinkam, omakam ali pa kako drugače kulinarično eksperimentiramo.

Iz česa jo sploh pridobivajo?

Kokosovo moko pridobivajo iz posušenega mesa kokosovega oreha, ki raste na kokosovi palmi. Posušeno kokosovo meso se imenuje kopra. (MMC RTV SLO, 2006)

Ko se kokosovo meso posuši, ga nato razmastijo in zmeljejo. (Svet24.si, 2018)

Kokosovi orehi, vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Kokosovo_olje

Kokosovo moko pridobivajo iz posušenega mesa kokosovega oreha, ki raste na kokosovi palmi. Posušeno meso se imenuje kopra. (MMC RTV SLO, 2006)

Kokosova moka je zelo priljubljena v Aziji, kjer iz nje pripravljajo tako sladke, kot tudi slane jedi. (MMC RTV SLO, 2006)

Poleg kokosove moke pa iz kokosove palme oz. iz njenega ploda, pridobivajo še številne druge uporabne produkte. Več o tem, si lahko preberete na spletni strani rtvslo.si.

Ali ste vedeli?

Kokosova moka vsebuje veliko vlaknin (kar 61 odstotkov), beljakovin in hranilnih snovi. Vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov, na 100 g zgolj 2,56 grama. Prav tako kokosova moka ne vsebuje glutena, je pa zelo sitostna. (Svet24.si, 2018)

Kokosova moka vsebuje veliko vlaknin, beljakovin in hranilnih snovi. Vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov. (Svet24.si, 2018)

Kokosovi moki pravijo tudi dietno živilo, saj čisti črevesje, pospešuje prebavo in odpravlja napihnjenost. (Svet24.si, 2018)

Cukrova ideja: Jogurtovo pecivo s kokosovo moko

Pripravite si lahko tudi zelo preprosto in okusno jogurtovo pecivo z marmelado in kokosovo moko.

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • mleko (za navlažitev biskvita)

Nadev;

  • dobra marmelada (najboljše, če je domača)
  • kokosova moka

Postopek;

Sestavine za biskvit zmešamo, vlijemo v pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga premažemo z dobro marmelado. Na marmelado potresemo kokosovo moko.

Bodite kreativni!

Viri:

  • MMC RTV SLO. (2016). Kokosov oreh, drevo življenja in drevo tisočerih rab. Pridobljeno 24. 8. 2020 iz https://www.rtvslo.si/zabava/ali-poznate/kokosov-oreh/171908.
  • Svet24.si. (2018). S kokosom vedno siti in vse bolj vitki. Pridobljeno 24. 8. 2020 iz https://novice.svet24.si/clanek/zdravje/5a9400730d338/s-kokosom-vedno-siti-in-vse-bolj-vitki.
  • Wikipedija. org. (2020). Kokosovo olje. Pridobljeno 24. 8. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Kokosovo_olje.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor