Prosti čas Za dušo

Tudi rastline potrebujejo dobro energijo

Ste tudi vi ljubitelji rož?

No, jaz definitivno sem. Nad rožami sem navdušena do te mere, da se mi zdi prostor brez njih prazen, poleg tega pa me napolnijo s posebno energijo in radostjo.

Strokovnjakinja za rože?

Pa se na rože spoznam? Niti ne. Če me boste vprašali kako se imenuje ta ali ona roža, vam bom znala poimenovati samo nekatere (kot na primer kaktus). 😛

Moja ljubezen do rož sega v otroška leta, ko smo imeli doma družinsko podjetje, cvetličarno in vrtnarijo.

Z rožami najrazličnejših barv in oblik sem tako rekoč rastla. Vedno sem z zanimanjem opazovala, kako so se te razvijale, rastle in kako so moji domači za njih skrbeli.

Mala sobica, veliko rož

Trenutno s fantom stanujeva v študentski sobi, ki je, ne boste verjeli, polna rož. V sobi je moč najdi vse od bonsaja, nekaj potaknjencev, bambusa pa vse do cvetoče lončnice nagelja. Rož pa bi bilo v sobi še več, če me pri tem ne bi ustavil fant.

Vsako leto si v manjše lončke posadim tudi gozdne jagode. Odpravim se v gozd in nekaj grmičkov jagod s koreninami vred izpulim iz tal. Potem si jih nasadim v lončke, pri tem pa uporabim kar gozdno zemljo. Le-ta je namreč najbolj rodovitna in zato obstaja večja verjetnost, da bodo jagode bolje rodile.

Gozdne jagode so zelo nezahtevne rastline, zato jih po tem, ko ostane še zgolj zelenje, lahko presadimo v zemljo, drugo leto pa bodo ponovno rodile. So tudi izjemno nezahtevne rastline, potrebujejo zgolj dovolj vode, če so posajene v lončku v stanovanju za nameček še malo več, saj je zrak v stanovanju po navadi zelo suh.

gozdne jagode

Gozdne jagode so zelo nezahtevne rastline, zato jih po tem, ko ostane še zgolj zelenje, lahko presadimo v zemljo, drugo leto pa bodo ponovno rodile. So tudi izjemno nezahtevne rastline, potrebujejo zgolj dovolj vode, če so posajene v lončku v stanovanju za nameček še malo več, saj je zrak v stanovanju po navadi zelo suh.

Letos sem si v lončke posadila tudi gozdne borovnice, ki so se mi na žalost posušile. Sklepam, da je bila zemlja premalo kisla, borovnice namreč potrebujejo kislo zemljo, ali pa so bili lončki premajhni. Več sreče drugo leto, sem si rekla.

gozdne borovnice

Kako posaditi avokado?

Zelo rada vzgajam potaknjence. Na tak način sem si že vzgojila pilejo in več bonsajev (na sliki).

potaknjenec bonsaja
potaknjenec pileje

Pred nekaj mesci sem posadila tudi avokado. Po mesecih čakanja je rastlinica iz koščice avokada le pognala. Zato bodite pri vzgajanju avokada potrpežljivi.

stebelce malega avokada

Avokado sem posadila tako, da sem koščico sadeža preprosto kar posadila v zemljo, medtem ko jo večina ljudi prepika in pusti še nekaj časa v vodi.

avokado

Ne zavržite orhideje, ko se vam posuši!

Zelo rada imam tudi orhideje, ki mi dokaj dobro tudi uspevajo. Pri tem pa bi rada izpostavila, da tudi, če se vam orhideja posuši in izgleda, kot da iz nje ne bo nič več, jo nikar ne zavržite. Posušene dele zgolj odrežite, rastlino pa redno zalivajte. Čez nekaj časa do ta znova pognala steblo, kasneje pa tudi cvetove.

Tudi, če se vam orhideja posuši in izgleda, kot da iz nje ne bo nič več, jo nikar ne zavržite. Posušene dele zgolj odrežite, rastlino pa redno zalivajte. Čez nekaj časa do ta znova pognala steblo, kasneje pa tudi cvetove.

Tudi energije so pomembne

Pri rastlinah je tudi zelo pomembno, da odcvetele ali posušene dele rastline redno odstranjujete, da ne bo nepotrebna energija, ki jo vnašate v rastlino, uhaja v nerabne in odcvetele dele rastline.

V moji študentski sobi rastline uspevajo zelo dobro. Zahvala gre dobremu položaju okna, saj je le-to večino dneva obsijano s soncem. K temu pa veliko pripomore, poleg skrbi za rastline, tudi moja ljubezen do njih.

Zakaj mi v sobi uspevajo rastline tako dobro?

Ko me ljudje sprašujejo, kaj je skrivnost tega, da mi v sobi uspevajo rastline tako dobro, se pogosto pošalim, da se z njimi pogovarjam. Dejstvo pa je. da če nekaj delate z ljubeznijo, se vam bo to povrnilo v trikratni obliki.

Če nekaj delate z ljubeznijo, se vam bo to povrnilo v trikratni obliki.

Pred časom sem v vrtnariji kupila lončnico ciklame, ki jih naravnost obožujem.

Prodajalka v vrtnariji mi je rekla, da mi v sobi ciklama niti slučajno ne bo uspevala. A moj notranji glas mi je rekel, naj je ne poslušam. In res, rastlino sem kupila. Moram povedati, da mi je ciklama uspevala zelo dobro, saj je od cvetov kar puhtela. Kmalu je odcvetela in čez nekaj časa ponovno zacvetela, vnovič pa je imela več kot 10 cvetov. Kar vam hočem povedati pri tem je to, da se nikoli preveč ne ozirajte na to, kar vam pravijo drugi. Naredite tisto kar čutite in tisto kar vas veseli (pa tudi če je to včasih skregano z logiko 😛 ) .

Nikoli se preveč ne ozirajte na to, kar vam pravijo drugi. Naredite tisto kar čutite in tisto kar vas veseli (pa tudi če je to včasih skregano z logiko 😛 )

Super božična zvezda

Pred lanskih božičem sem si tradicionalno kupila božično zvezdo, ki mi je kasneje cvetela kar devet mesecev (vse do avgusta). Je res, da je imela v pomladnih mesecih več zelenih kot rdečih listov, vendar sem prepričana, da bi zdržala do naslednjega božiča, če je ne bi napadla bolezen. Tudi letos sem si kupila božično zvezdo, ki bi lahko postavila nov rekord, vendar je bila žal žrtev karantene.

Kakšni so moji nasveti za “vrtnarjenje”?

Pri skrbi za sobne rastline nimam posebnega nasveta. Je pa res, da rastline (pri steblu) večkrat zalijem s kavo, saj sem nekje prebrala, da slednje rože obogati z minerali. Po preizkušenem se moram s to trditvijo kar strinjati. Pred letom sem si kupila tudi humus deževnikov, ki vam ga toplo priporočam.

Dejstvo je, da sem velika trma in radovednica. Že od otroških let poskušam saditi najrazličnejša semena (posadila sem že bukev, hrast, sadna drevesa), saj mi mlada rastlinica, ki pokuka iz zemlje, predstavlja največje veselje. Seveda mi vedno ne uspe, vendar me to ne ustavi. Ob tem se veliko novega naučim in pridobim nova znanja.

Pa veliko uspeha ob vrtnarjenju vam želim!

Mogoče ti bo všeč tudi ...