Cuker raziskuje Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo

Zdravilna rastlina tisočerih imen

Če ste bili na sprehodu v gozdu ali pa ob gozdu, ste zagotovo opazili tole rumeno rastlino (spodnja slika).

No, ne gre za regrat, kot bi morda lahko pomislili, ampak za posebno zdravilno rastlino, s številnimi zdravilnimi učinki.

Gre za rastlino imenovano navadni lapuh, po domače kar lapuh.

Imenujejo jo tudi navadni uhlič, zanjo pa obstajajo tudi številna druga ljudska imena. (Wikipedia.org, 2019)

Če ste bili v teh dneh na sprehodu v gozdu ste zagotovo opazili tole cvetlico, ki vas je nase opozorila s prelepimi rumenimi cvetovi.

Gre za rastlino, ki je zelo cenjena v zdravilstvu in celo v kulinariki.

Zaradi njenih številnih zdravilnih učinkov jo v obliki zdravila uvažajo celo iz Italije. (www.kulinarika.net, 2022)

Neverjetno vzdržljiva

Kot zanimivost, lapuh je izredno neobčutljiva rastlina, ki uspeva na različnih vrstah podlage oz. tal in celo na temperaturi do minus trideset stopinj Celzija. (www.kulinarika.net, 2022)

Zdravilni deli lapuha, ki se uporabljajo za zdravilne namene, so cvetovi ter listi. (www.kulinarika.net, 2022)

Bolj se priporoča uporaba cvetov lapuha, saj ti, v primerjavi z listi, vsebujejo manj snovi, ki lahko škodujejo našim jetrom. (katjarebolj.com, 2022)

Bolj se priporoča uporaba cvetov lapuha, saj ti, v primerjavi z listi, vsebujejo manj snovi, ki lahko škodujejo našim jetrom.

Rastlina raste od februarja pa vse do aprila, nabiramo pa jo v spomladanskih mesecih, torej od marca naprej.

Velja zmernost!

V zvezi z lapuhom so bile do sedaj opravljene številne raziskave, vendar se svetuje zmerna in ne pretirana uporaba rastline. V primeru pretirane uporabe lapuha, lahko napreč pride do zastrupitve.

Lapuha naj bi se izogibale nosečnice, mamice, ki dojijo, ter otroci.

Lapuha naj bi se izogibale nosečnice, mamice, ki dojijo, ter otroci.

Adijo prehlad in vnetja!

Lapuh se uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih tegob; od prehladov, bronhitisa, pljučnice, astme, hripavosti; skratka pri zdravljenju obolenj pluč in pri lajšanju vnetij. (www.kulinarika.net, 2022)

Cvetovi rastline namreč vsebujejo številne koristne snovi, kot so; sluzi, številne organske kisline, grenčine (grenke snovi v rastlinah), čreslovine, ki blažijo številna vnetja in druge tegobe, kot so kašelj, hripavost prav tako pa obnavljajo sluznico v sapniku. (www.kulinarika.net, 2022)

Po nekaterih pričevanjih, pa naj bi lapuh blažil tudi krče. (www.kulinarika.net, 2022)

Zakaj pa se rastlina sploh uporablja?

Že naše babice so poznale različne čaje iz lapuha oz. mešanice čaja iz spomladanskih rastlin. Poznan je na primer pljučni čaj, ki sestoji iz pljučnika, lapuha in številnih drugih rastlin. Več o tem si preberite na povezavi. (www.kulinarika.net, 2022)

Lapuh se torej uporablja v zdravilne namene in v kulinariki.

Kdaj ga nabiramo?

Cvetovi rastline se morajo nabirati v suhem vremenu, kasneje pa jih posušimo. Strokovnjaki dodajajo, da je priporočljivo, da so še cvetovi deloma zaprti, saj je tako sušenje preprostejše. Pri sušenju cvetovi nekoliko potemnijo, vendar ne smejo potemniti preveč, saj tako izgubijo nekatere zdravilne učinkovine. (katjarebolj.com, 2022)

Iz posušenih cvetov se kasneje pripravi poparek oz. čaj v obliki poparka, ki mora mirovati pet minut. Kot dobra kombinacija čaja se k lapuhu uporablja tudi timijan, komarček, trpotcem ali žajbelj. Več o čajih iz divjih rastlin, si lahko preberete na povezavi. (katjarebolj.com, 2022)

Iz posušenih cvetov se kasneje pripravi poparek oz. čaj v obliki poparka, ki mora mirovati pet minut. Kot dobra kombinacija čaja se k lapuhu uporablja tudi timijan, komarček, trpotcem ali žajbelj.

Cvetove lapuha lahko namakamo tudi v alkoholu (jegermajstru), ali pa iz lapuha naredimo tinkturo. Več o tem si lahko preberete na povezavi. (katjarebolj.com, 2022)

Dr. Katja Rebolj še dodaja, da se lahko lapuh uporablja tudi kot obkladek ali obloga pri različnih pikih. Rastlina pa naj bi imela v preteklosti tudi močno odvajalno funkcijo. (katjarebolj.com, 2022)

Kaj pa kulinarika?

Lapuhovi cvetovi se lahko uporabljajo tudi kot dodatek h kakšni jedi, listov pa je bolje, da se izogibamo, zaradi že zgoraj opisanega razloga. (katjarebolj.com, 2022)

Kako pripraviti lapuhov čaj?

Na spletni strani Kulinarika.net navajajo, da lapuhov čaj pripravimo tako, da približno čez 2 grama oz. dve kavni žlički lapuha, prelijemo vrelo vodo. Omenjeno po 10 minutah precedimo. (kulinarika.net, 2022)

Velja pa pri uporabi lapuhovega čaja zmernost. Čaj pijemo po skodelicah, največ do trikrat na dan (najbolje zjutraj in zvečer pred spanjem), pri zdravljenju pa čaj pijemo po požirkih in največ do dve skodelici na dan. (kulinarika.net, 2022)

OPOZORILO: Vsakodnevno prekomerno pitje lapuhovega čaja se odsvetuje, saj lahko omenjeno vodi v zastrupitev. Kar pomeni, da je pitje čaja omenjeno na največ deset dni pitja čaja, z vmesno trimesečno prekinitvijo. O uporabi lapuha se raje posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. (kulinarika.net, 2022)

Več iz cukrovega zeliščnega kotička, pa lahko najdete na povezavi.

Viri:

  • Sl.wikipedia.org. (2019). Navadni lapuh. Pridobljeno 28. 3. 2022 z https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_lapuh.
  • Kulinarika. net. (2022). Lapuh. Pridobljeno z https://www.kulinarika.net/zdravje/hrana-in-zdravje/774/lapuh/.
  • Katjarebolj.com (2022). Lapuh-prav je, da ga uporabljamo previdno. Pridobljeno 28. 3. 2022 z https://katjarebolj.com/lapuh/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor