Prosti čas

Konec nočnih mor!

Ste že slišali za lovilec sanj?

Saj veste, to je tisti obesek s perjem, ki ujame grde sanje in jih pretvori v lepe.

Zakaj ime lovilec sanj?

Pred časom sem delala v trgovini, v kateri smo med drugim prodajali tudi veliko lovilcev sanj. Ljudje so bili nad njimi zelo navdušeni, saj so jim bili skrivnostni obeski, kot so jih imenovali, zelo všeč. Vendar pa sem opazila, da so le redki vedeli, da to niso le navadni obeski s perjem, ampak lovilci sanj. Še manj pa jih je vedelo, čemu so lovilci sanj sploh namenjeni.

Že ime lovilec sanj nam pove, da gre predmet, ki lovi sanje. Sama pa sem si o skrivnostnih lovilcih sanj želela izvedeti še več. Zato sem sklenila, da raziščem; od kod sploh izvirajo lovilci sanj, kaj je bil njihov namen itd.

Obramba pred slabim

Ljudje so včasih lovilce sanj izdelovali zato, ker so verjel, da jih ti varujejo pred vsem slabim; pred slabimi mislimi, duhovi, energijami, idejami. (Strašek, 2019)

Po tem takem ne bi bilo slabo, da bi si v današnjem času tudi sami tu in tam naredili kakšen lovilec sanj, mar ne?

O samem nastanku lovilcev sanj, sicer obstaja več legend. Pripadniki indijskega plemena Ojibwa so nekoč verjeli, da se lovilec sanj, ki je obešen nad posteljo, prosto giba in v svoje mreže ujame nočne more. Verjeli so namreč, da je noč polna dobrih in slabih sanj. Po njihovih prepričanjih lovilci ujamejo tako dobre kot tudi slabe sanje, slednje zadržijo, dobre pa po svojih peresih spustijo v naše misli. (Strašek, 2019)

Pripadniki indijskega plemena Ojibwa so nekoč verjeli, da se lovilec sanj, ki je obešen nad posteljo, prosto giba in v svoje mreže ujame nočne more. Verjeli so namreč, da je noč polna dobrih in slabih sanj. Po njihovih prepričanjih lovilci ujamejo tako dobre kot tudi slabe sanje, slednje zadržijo, dobre pa po svojih peresih spustijo v naše misli. (Strašek, 2019)

Imeli so jih že Indijanci

Gre torej za kulturno dediščino ameriških staroselcev Indijancev, pri katerih so bili nepogrešljiva dekoracija nad posteljo, saj so odganjali nočne more. Uporabljali so jih tudi za učenje o naravi. (Strašek, 2019)

Zanimivo je tudi, da so nekateri Indijanci, ki niso bili iz plemena Ojibwa tudi verjeli, da so sanje sporočila duhov iz onostranstva, lovilci sanj pa poleg sanj privlačijo tudi duhove. (Strašek, 2019)

Lovilce sanj so izdelovali šamani, ki so jih po izdelavi tudi blagoslovili in posvetili. Namenjeni pa so bili predvsem otrokom, ki so jim jih dajali predniki, kot dobro popotnico za njihovo prihodnost. (Strašek, 2019)

Uporabljali tudi živalska peresa

Nekoč so bili lovilci narejeni iz vrbovih vej ali lesenih obročev oz. iz korenin raznih zelišč. Na sredini obroča je bila mreža, ki se je z obročem dotikala na sedmih oz. osmih mestih. Številka sedem je namreč pomenila sedem ognjenih prerokb, številka osem pa osem pajkovih nog. Obvezna sestavina lovilcev so bila tudi peresa, nekoč živalska, ki so do spečega vodila dobre sanje. Med ustvarjanjem lovilcev sanj, pa so po tradiciji pripovedovali zgodbo sedmih prerokb. (Strašek, 2019)

Čiščenje s kadili

Lovilce sanj je priporočljivo čistiti s kadili, ali postaviti na sonce, saj jih tako varujemo pred slabimi energijami.

Lovilce sanj je priporočljivo čistiti s kadili, ali postaviti na sonce, saj jih tako varujemo pred slabimi energijami.

Vsak del imel simbolično vrednost

Obroč pri lovilcu sanj simbolizira cikelj življenja, nakazuje pa na človekovo povezavo z vsem kar nas obdaja in temelji na ideji, da smo vsi eno. Mreža je lovilec slabih sanj, simbolizira pa tudi tkalca našega življenja. Peresa pa do spečega posameznika vodijo dobre misli. Tu so še kamni in biseri, ki so jih v preteklosti pogosto vključevali v lovilce. Ti simbolizirajo blagoslovljene kamne, kot dobre sanje, ki jim ni uspelo priti v mrežo, na drugi strani pa pajke, ki pletejo mrežo. (Strašek, 2019)

Izdelajte lovilec sanj tudi vi

Lovilce sanj pa lahko izdelate tudi vi. Pri tem ste lahko zelo kreativni, uporabite pa lahko različne materiale, kot so; les, papir, stiropor. Tudi sama že nekaj časa izdelujem lovilce sanj, saj me vedno znova napolnijo s pozitivno energijo. Pri izdelavi, kot osnovo uporabljam obod iz stiropora. Uporabljam tudi navadno vrvico, peresa različnih barv in ostale dekorativne dodatke, ki mi pridejo pod roko. Pri izdelavi pa ne uporabljam nujno perja.

Bodite kreativni in si prikličite pozitivno energijo po vzoru indijskih staroselcev! Nekaj idej za izdelavo, si lahko ogledate na spodnjih slikah.

Viri:

  • Strašek, K. (2019). Svet24.si. Magična moč starodavnih lovilcev sanj. Pridobljeno 30. 7. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor