Cukrove ideje Prosti čas Za dušo

Venček v objemu narave

Narava. Naša največja učiteljica in podpornica, ki nam ponuja nešteto možnosti. Skupek lepote in bogastva, ki me vedno znova očara.

Skromna učiteljica, ki nam ponuja bogastvo

Naravni procesi, ki se dogajajo že celo večnost, so res neverjetni; od razvoja živih bitij, do menjave letnih časov, daljšanja in krajšanja dneva itd.

Naravni procesi so res neverjetni; od razvoja živih bitij, do menjave letnih časov, daljšanja in krajšanja dneva itd.

Ptičje petje in objemi dreves

Ste se kdaj ob vaši poti ozrli po vsej lepoti, ki vam jo ponuja okolica?

Sama se velikokrat ozrem po okolici in občudujem naravne lepote. Najraje se podam v gozd, kjer prisluhnem prelepemu ptičjemu petju in občudujem drevesa. Včasih tu in tam katerega tudi objamem, saj kot sem že pisala, me slednje napolni z veliko energije.

Narava nam ponuja tudi veliko bogastvo naravnih materialov iz katerih lahko izdelamo inovativne in zanimive izdelke. Nekaj idej za izdelke najdete na povezavi.

Barve, lepota in idila

Meni so vsi štirje letni časi zelo pri srcu. Všeč mi je njihova raznolikost in pestrost njihovih odtenkov.

Letni časi so mi všeč zaradi svoje raznolikosti in pestrosti.

Pri srcu mi je tako pomlad s svojim cvetjem, milino in lepoto, poletje s prijetnimi temperaturami, jesen s svojimi čudovitimi barvami in ter zima s svojimi zimskimi presenečenji in čudovito idilo.

Težko bi se odločila, kateri je moj najljubši letni čas. Kateri pa je vaš najljubši letni čas?

Enak drevored, različni letni časi.

Prikličite si naravo

Danes vam predstavljam idejo, s katero si boste v svoj dom “priklicali” naravo.

Predstavljam vam venček s pridihom narave.

Kljub temu, da me zanima res veliko stvari (če vprašate mene preveč), obstaja hobij, ki mi je še posebej pri srcu.

Najraje dekoriram oz. delam venčke.

Ustvarjalni izgovor

Sama ob ustvarjanju in dekoriranju preprosto uživam, hkrati pa verjamem, da si vsi letni časi in posebni dogodki zaslužijo svojo dekoracijo. No, slednje mi je bolj izgovor za to, da lahko čim več ustvarjam. 😀

Cukrovo priporočilo

Pomembno, da počnete tisto, kar vas navdihuje in kar vas polni z energijo. Skratka pomembno je, da namenite čas tistim aktivnostim, ki vas delajo srečne, za to pa ne potrebujete izgovorov.

Pomembno je, da namenite čas tistim aktivnostim, ki vas delajo srečne, za to pa ne potrebujete izgovorov.

Sama zelo rada ustvarjam z barvami, te pa me vedno znova “povlečejo” v svoj svet, kjer me “prežemajo” s pozitivno energijo. Ob barvah popolnoma pozabim na čas.

Na nek način “padem” v stanje zanosa. Stavim, da če bi me takrat v tem “mojem” stanju zanosa zmotili, se, tudi če bi mi ponujali hrano, ne bi odzvala. Sem namreč velika gurmanka in ljubiteljica dobre hrane.

Kaj pa vi radi počnete? Imate kakšne hobije?

Ko pozabiš na čas

Zanos ali po angleško “flow” je pravzaprav stanje, v katerem je človek v neko dejavnost zatopljen do te mere, da izgubi občutek za čas, prostor, osnovne potrebe, dejavnosti pa se popolnoma prepusti.

Zanos ali po angleško “flow” je pravzaprav stanje, v katerem je človek v neko dejavnost zatopljen do te mere, da izgubi občutek za čas, prostor, osnovne potrebe, dejavnosti pa se popolnoma prepusti.

Posameznik v stanju zanosa vso svojo pozornost namenja in se popolnoma osredotoča na določeno mentalno ali fizično aktivnost. Temelj zanosa je posameznikova notranja motivacija za to aktivnost. (Wikipedija. org., 2020)

Nekdo je lahko notranje motiviran za šport, drugi za branje knjig, spet drugi za umetnost itd.

Posameznik bo doživel zanos, če se bo posluževal dejavnosti, za katero je notranje motiviran.

Zanos samo ob izzivih

Pojem zanosa je leta 1975 prvi opredelil Mihaly Csikszentmihalyi s številnimi študijami. Gre torej za relativno mlad pojem. (Wikipedija. org., 2020)

Na podlagi kasnejših raziskav so ugotovili, da lahko posameznik zanos doseže le takrat, ko svoje sposobnosti ocenjuje visoko, nalogo pa dojema kot izziv.

Ugotovili so, da lahko posameznik zanos doseže le takrat, ko svoje sposobnosti ocenjuje visoko, nalogo pa dojema kot izziv.

Kaj pravi stroka?

V preteklosti sem se pogovarjala s priznanim psihologom, ki mi je povedal, da so ljudje danes vse preveč zasedeni in obremenjeni.

Priznani psiholog mi je povedal, da so ljudje danes vse preveč zasedeni in obremenjeni. Dodal pa je tudi, da se mu zdi nujno, da se ljudje ukvarjajo s svojimi hobiji oz. s stvarmi, ki jih osrečujejo.

Pretirana obremenjenost, se po njegovem mnenju, opaža že pri otrocih. Dodal pa je tudi, da se mu zdi nujno, da se ljudje ukvarjajo s svojimi hobiji oz. s stvarmi, ki jih osrečujejo.

Na spletni strani psychic-parapsychologist navajajo, da naj bi študije pokazale, da so bili ljudje, ki so svojim hobijem posvečali vsaj 20 minut na dan, manj dovzetni za utrujenost. Več informacij o pozitivnih učinkih hobijev na zdravje, si lahko preberete na njihovi spletni strani. (Slv.psychic-parapsychologist.com, 2020)

Moje laično mnenje?

Ljudje bi imeli veliko manj težav, če bi več časa posvetili tistim stvarem, ki jih radi počno in aktivnostim, ki jih polnijo z energijo. Prepričana sem, da bi bilo med ljudmi manj obolenj, manj depresije, ankioznosti, celotna družba pa bi bila bolj zadovoljna.

Iz prakse namreč vemo, da so zadovoljni posamezniki pri svojem delu bolj efektivni.

Primer: Ste že kdaj opazili, da je bilo vaš delo, ko ste prišli nazaj na delovno mesto po odmoru, bolj efektivno?

Vaše telo in možgani preprosto potrebujejo počitek, v okviru katerega se spočijete in naberete nove, sveže energije. In prav hobiji so odlična priložnost, da se sprostite.

Časa je dovolj!

A kaj, ko je sodoben način življenja tako hiter, da včasih nimamo časa, da bi živeli, kaj šele, da bi se ukvarjali s konjički.

A saj veste kaj pravijo, časa je dovolj, le vzeti si ga je potrebno.

Časa je dovolj, le vzeti si ga je potrebno.

Vrnimo se k našemu venčku s pridihom narave!

Zakaj so mi venčki najljubši?

No, na to vprašanje vam ne znam čisto odgovoriti.

Je pa dejstvo, da me venčki s svojimi barvami, oblikami in motivi vedno znova navdušijo.

Venčki me s svojimi barvami, oblikami in motivi vedno znova navdušijo.

Venček predstavlja tudi neko zaključeno celoto oz. cikel. Morda pa venčki spominjajo mojo podzavest na življenjske cikle v naravi. Le kdo bi vedel.

Od naravnih do sintetičnih materialov

Za osnovno venčka najraje uporabim kar naravne materiale (npr. veje, slamo) ali pa obode iz stiropora, ki jih kupim.

Za osnovno venčka najraje uporabim kar naravne materiale (npr. veje, slamo) ali pa obode iz stiropora, ki jih kupim.

Včasih namesto oboda uporabim tudi katero drugo osnovo za venček (npr. šibje, krožnik, okrasno zvezdo, tudi okvir za sliko).

Na venčke najraje nizam različne materiale, najljubši so mi naravni. Zelo rada uporabim bršljan, posušene liste ali pa sivko. Uporabljam tudi školjke, gumbe ter ostale sintetične materiale.

Zelo rada tudi ustvarjam venčke, ki so povezani z letnimi časi.

Domišljija ne počiva

Po navadi se odločam za zelo raznolike barve venčka. Slednje je odvisno predvsem od tega, kakšne barve imam trenutno pri roki.

Po navadi se pri izdelavi venčka prepustim kar domišljiji, ki me vodi do končnega izdelka. Sprva z venčkom pogosto nisem zadovoljna, a ponavadi me na koncu procesa izdelave moja domišljija ne razočara.

Naravni in sintetični materiali

Na venčke ali aranžmaje lahko nizate različne materiale, meni so najljubši naravni materiali, ki pa jih je v zimskem času žal manj na razpolago.

Sicer pa po navadi zelo rada uporabim bršljan, les, veje iglavcev, posušene liste, mah, storže, sivko orehe itd.

Seveda v kombinaciji z naravnimi materiali uporabljam tudi sintetične materiale; sveče, svečnike, dekorativne okraske, dekorativne figure, posušene okraske, dekorativne trake itd.

Sintetične materiale, v kombinaciji z naravnimi materiali pa sem tudi uporabila pri izdelavi predstavljenega venčka s pridihom narave.

Raznolike barve

Po navadi se odločam za zelo raznolike barve venčka. Slednje je odvisno predvsem od tega, kakšne barve imam trenutno pri roki.

Po navadi se odločam za zelo raznolike barve venčka. Slednje je odvisno predvsem od tega, kakšne barve imam trenutno pri roki.

Veselo na delo!

Kaj potrebujete za vaš venček?

 • podlago za venček (jaz sem jo spletla iz vej),
 • poljubne naravne materiale,
 • poljubne sintetične materiale,
 • dekorativni trak (po želji),
 • druge poljubne dodatke (po želji)
 • škarje,
 • silikon ali vroče lepilo,
 • vaša domišljija naj naredi svoje!

Postopek;

Najprej si pripravimo podlago za naš venček/aranžma. Jaz sem uporabila narezane veje in jih povezala s pomočjo vrvice ter jih oblikovala v obliko venčka.

Kot lahko vidite na sliki, moj venček ni v obliki kroga. Oblika oboda je namreč odvisna od vaših želja. Pazite zgolj, da veje povežete res čvrsto (če se boste seveda odločili za to vrsto podlage).

Nato sem s pomočjo vročega lepila oz. silikona preprosto nizala sintetične, naravne (bršljan) in dekorativne materiale, ki sem si jih izbrala.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117998401_1222218244837508_3517344791268917463_n.jpg

Na koncu sem na vrh venčka še privezala vrvico, saj sem venček kasneje navesila na vrata.

Bodite kreativni!

Viri

 • Sensa.metropolitan.si, (2019). Kaj pomeni vaša najljubša barva? Pridobljeno 14. 9. 2020 iz https://sensa.metropolitan.si/osebna-rast/pomen-vase-najljubse-barve/.
 • Wikipedija. org. (2020). Flow (psychology). Pridobljeno 7. 8. 2020.
 • Slv.psychic-parapsychologist.com. (2020). Pomen hobijev za odpravo stresa – Obvladovanje stresa – 2020. Pridobljeno 7. 8. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor