Ali ste tudi vi strastni “kofetarji”?
No, jaz definitivno sem.
Najraje imam kar navadno “domačo” kavo, brez sladkorja in drugih dodatkov.
Najraje si jo skuham v stari dobri “đezvi”, saj kave iz aparata ne maram preveč.
Ali ste vedeli, da vsako leto prvega oktobra praznujemo svetovni dan kave?
Omenjeni dan so prvič praznovali pred petimi leti v Milanu na razstavi Expo 2015. Organizirala ga je Mednarodna organizacija za kavo. (Dnevnik. si, RŠ, 2017)
Prvič so svetovni dan kave praznovali pred petimi leti v Milanu na razstavi Expo 2015. Organizirala ga je Mednarodna organizacija za kavo. (Dnevnik. si, RŠ, 2017)
Živali so se obnašale čudno
Ali veste, da so poživilne učinke kave odkrili povsem naključno?
Po legendi naj bi pastir, ki je pasel kamele/ovce, menihom v Jemnu poročal, da se njegove črede obnašajo čudno in da večkrat prebedijo noč. Tako so menihi s pastirjem na čelu odšli k čredi, da bi jo opazovali. Bili so namreč prepričani, da je za čudno vedenje živali kriva hrana. Ugotovili so, da živali jedo grme z rdečimi plodovi. Eden izmed menihov je plodove grma vzel ter jih nato prevrel, dobljeni napitek pa je popil. Kasneje je bedel celo noč in po premisleku ugotovil, da je za to kriva skrivnostna pijača. Menihi so kasneje čudežni napitek pili vsako noč, kava pa se je razširila po celotnem kraljestvu Jemna. Nato se je razširila po celem svetu. (Naironus, Faustus Banesius, 1710)
Po legendi naj bi pastir, ki je pasel kamele/ovce, menihom v Jemnu poročal, da se njegove črede obnašajo čudno in da večkrat prebedijo noč.
Poleg vode in čaja se kava na svetu popije v največjih količinah. Med ljudmi so priljubljene zelo različne variante tega poživljajočega napitka. Seveda pa je tudi pri pitju kave potrebna zmernost in odgovornost.
Za strastne kofetarje
Danes vam predstavljamo kar tri poletne recepte, vse povezane s kofetkanjem seveda, ki so kot nalašč za strastne kofetarje.
1. Domača ledena kava
Sestavine;
- črna kava (najboljša je Barcaffe),
- sladka smetana za stepanje,
- sladoled,
- čokolada v prahu (lahko tudi kakav),
- po želji tudi ostali dodatki.
Postopek;
Najprej skuhate kavo in jo kasneje še nekaj časa pustite v posodi, da se delci kavne usedline usedejo na dno ter, da se kava nekoliko ohladi. Kasneje napitek precedite s pomočjo gaze ali drobnega cedila.
Nasvet: Kave vam ni potrebno sladkati, saj bo za sladkost kasneje poskrbel sladoled.
Napitek nalijete v skodelice/ kozarce, iz katerih boste kasneje pili. V napitek dodate sladoled, na vrh napitka pa stepeno smetano. V kavo lahko po želji dodate tudi led, ki ste ga predhodno zamrznili v zamrzovalniku.
Smetano na vrhu napitka lahko po želji potresete s čokolado v prahu ali kakavom, lahko dodate čokoladne bombone, meto itd. Bodite kreativni!
Alternativa za naše najmlajše
Za otroke lahko na enak način pripravite ledeni kakav, le da namesto kave skuhate kakav. Tako bo ob dobrem napitku uživala vsa družina.
Avtoričin “hint”
Če doma nimate sladoledne banice, lahko za ledeno kavo/kakav uporabite tudi zamrznjeni sladoled v kornetu. Kornet preprosto vzamete iz zamrzovalnika, odstranite papir ter ga narežete na kose. Sladoled iz korneta kasneje uporabite v ledeni kavi/kakavu, s kornetom pa okrasite napitek. Dekoracija bo res nekaj posebnega (spodnja slika).
2. Domača kavna maska za čisto in mehko kožo
Sestavine:
- 1 mala žlička kakava v prahu,
- ½ male žličke mlete prave kave,
- 1 žlica toplega mleka.
Postopek;
Sestavine dobro premešamo, da dobimo lepo, gladko maso. Ko je masa homogena, jo nanesemo po obrazu, vratu, po želi pa tudi po dekolteju.
Masko pustimo delovati 30 minut. Med njenim delovanjem boste občutili, kako se koža napenja in zateguje.
Masko si najprej izperemo s toplo vodo, kasneje pa še temeljito s hladno vodo.
Še več receptov za kozmetiko iz domače kuhinje pa dobite na povezavi.
3. Čokokeksi
Predstavljam vam še recept za enostavne čokokekse, ki so zelo dobra kombinacija s kavo.
Sedaj, ko je zunaj lepo vreme, imate dobro priložnost, da si božansko kombinacijo privoščite na terasi/balkonu.
Prav tako pa je zelo dobra kombinacija čokokeksov z mlekom ali s kakavom.
Recept ni pretirano težek, vsebuje pa zgolj “osnovne” sestavine za piškote.
Sestavine;
- 2 jajci,
- 50 g sladkorja,
- pol kilograma moke,
- 1 dl mleka,
- 150 g masla,
- 200 g kokosove moke,
- 100 g temne čokolade (lahko tudi mlečne).
Postopek;
V posodo damo jajci, moko, sladkor, mleko, maslo (narezano na koščke), kokosovo moko ter na koščke narezano čokolado. Vse skupaj pregnetemo, da dobimo kepico testa. Po želji lahko damo testo za pol ure v hladilnik, saj bo kasneje boljše.
Nato iz mase oblikujemo več manjših kroglic, ki jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem.
V tem primeru vam ne bo potrebno paziti na medsebojno razdaljo zaradi koronavirusa, ampak boste morali polagati kroglice v takšno medsebojno razdaljo, da se ne bodo pri peki sprijele skupaj. Torej ne polagajte jih čisto skupaj.
Piškote pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno 25-30 minut.
Bodite kreativni!
Viri:
- Bischofszell Food Ltd. Archived 2013-01-17 at the Wayback Machine
- Meyers, Hannah (7. marec 2005). “”Suave Molecules of Mocha” — Coffee, Chemistry, and Civilization”. Pridobljeno dne 3. februar 2007.
- Dnevnik.si (29. 9. 2017). RŠ. 1. oktobra praznujemo mednarodni dan kave: po jutranji kavi se dan pozna. Pridobljeno 1. 10. 2020 iz https://www.dnevnik.si/1042786134.