Oreh je čudo narave in vir mnogih zdravilnih učinkovin. Jedrca oreha nam sama po sebi povedo, da so zelo dobra za možgane ter da preprečujejo demenco. Po videzu namreč močno spominjajo na možgane. Jedrca oreha so energetsko tudi zelo bogata, saj vsebujejo veliko koristnih maščob. (Wikipedija. org., 2020)
Jedrca oreha nam sama po sebi povedo, da so zelo dobra za možgane ter da preprečujejo demenco. Po videzu namreč močno spominjajo na možgane. Jedrca oreha so energetsko tudi zelo bogata, saj vsebujejo veliko koristnih maščob. (Wikipedija. org., 2020)
Poln vitaminov in zdravilnih učinkovin
Navadni oreh je listnato drevo, ki spada med družino orehovk. Listi rastline imajo zelo močen vonj.
Le-ti skupaj s plodovi oreha vsebujejo veliko vitamina C, prav tako pa s svojim značilnim vonjem odganjajo številne škodljivce. Rastlina vsebuje tudi eterično olje, flavonojde, juglon itd. (Wikipedija. org., 2020)
Splošno uporaben
Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. Iz listov oreha lahko pripravimo tudi čaje, kreme, različne poparke itd. Več o zdravilnih učinkih oreha si lahko preberete na spletni strani Bodieko.si. (Hieng, 2020)
Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. (Hieng, 2020)
Rulada s kislo smetano
Predstavljam vam recept za okusno orehovo sladico s kislo smetano. Rulado boste pripravili hitro, potrebovali pa boste zgolj osnovne sestavine, ki jih uporabljamo pri peki.
Sestavine
Biskvit
- 7 rumenjakov
- 7 žlic sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 3 žlice tople vode
- 7 žlic orehov
- 3 žlice ostre moke
- 7 beljakov (za sneg)
Nadev
- velika kisla smetana
- 2 banani
Postopek
Najprej penasto vmešamo rumenjake, sladkor, pecilni prašek ter toplo vodo. Temu dodamo tudi orehe, ostro moko ter sneg, ki smo ga naredili iz beljakov.
Biskvit pečemo na velikem pekaču, na 180 stopinj Celzija, približno dvajset minut (odvisno od pečice).
Toplo rulado položimo na servieto in vse skupaj zvijemo. Tako pustimo, da se rulada ohladi.
Ohlajeno rulado namažemo s kislo smetano, na to dodamo še dve na kose narezani banani in rulado zvijemo.
Po želji lahko po ruladi posujemo sladkor v prahu, ali pa iz margarine/olja in jedilne čokolade naredimo čokoladno glazuro.
Več kreativnih orehovih sladic najdete na povezavi.
Bodite kreativni!
Viri
- Wikipedija. org. (2020). Navadni oreh. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_oreh.
- Hieg, B. (2020). Oreh za žile, koži in prebavo. Bodieko.si. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://www.bodieko.si/oreh.