Kolumna Prosti čas Za dušo

10 cukerčkov za lepši dan

Ne, ne. V tem zapisu vam ne bom predstavila reklame za čudežno sladico, ki vam bo prinesla osebno zadovoljstvo.

Rada bi vam predstavila zgolj nekaj preprostih cukerčkov za dušo, ki bodo zagotovo pripomogli k temu, da se boste v življenju počutili bolje oz. da boste srečnejši.

Rada bi vam predstavila nekaj preprostih cukerčkov za dušo, ki bodo zagotovo pripomogli k temu, da se boste v življenju počutili bolje oz. da boste srečnejši.

Kaj so sploh cukerčki za dušo?

Cukerčki so dušo so pravzaprav nekakšna priporočila oz. smernice, ki vam bodo pomagala/e, da boste srečnejši in da se boste počutili bolje.

Gre za nekakšna priporočila, ki vam utegnejo olajšati življenje in, ki vas spodbujajo k temu, da se imate radi, da se sprejemate in da živite življenje, ki je obarvano z vašo srečo.

Gre za nekakšna priporočila, ki vam utegnejo olajšati življenje in, ki vas spodbujajo k temu, da se imate radi, da se sprejemate in da živite življenje, ki je obarvano z vašo srečo.

10 cukerčkov za lepši dan

1. cukerček: Veliko se smejte

Dejstvo je, da je smeh pol zdravja. En nasmeh na dan, odžene slabo voljo stran. Zato se čim več smejte! Škoda je dneva za slabo voljo in izgubljeno energijo.

Škoda je dneva za slabo voljo in izgubljeno energijo.

Z dobro voljo boste k sebi privabili samo dobre stvari, slabe pa boste odgnali stran. Vaše misli namreč delajo čudeže!

This image has an empty alt attribute; its file name is 120451276_2723988351174960_5915710589457067441_n-1024x976.jpg

Velikega pomena je že dejstvo, da ste zdravi in da imate ob sebi vsaj eno osebo, na katero se lahko zanesete. Na to se spomnite, ko boste začutili, da postajate melanholični. In cenite tiste drobne stvari.

2. cukerček: V vsaki stvari poiščite nekaj dobrega

Preko različnih izkušenj sem prišla do spoznanja, da je potrebno v vsaki stvari poiskati nekaj dobrega. Slednje se sliši precej klišejsko, a dejstvo je, da je optimizem v življenju ključen.

Že preproste optimistične misli nam lahko pomagajo, da se počutimo dobro, poleg tega pa ne izgubljamo odvečne energije z nepomembnimi skrbmi ali s slabo voljo.

Že preproste optimistične misli nam lahko pomagajo, da se počutimo dobro, poleg tega pa ne izgubljamo odvečne energije z nepomembnimi skrbmi ali s slabo voljo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 119676627_971614593312931_1385498458745668854_n.jpg

3. cukerček: Ne obremenjujte se z malenkostmi

Že pri drugi točki sem naredila uvod v tretji “cukerček”, ki mi pomaga, da se v življenju počutim bolje.

V preteklosti sem se preveč obremenjevala z nepomembnimi malenkostmi, kot na primer to; kaj si drugi mislijo o meni. Ko pogledam nazaj, se mi moje takratne skrbi zdijo zelo smešne. Zakaj sem se sploh s tem obremenjevala in izgubljala svojo energijo?

V življenju je najbolj pomembno naše zdravje. Vse druge skrbi so zgolj banalne in nepomembne.

This image has an empty alt attribute; its file name is 119054604_2380370125602239_6364725378885530148_n-1.jpg

Druga pomembna stvar v življenju pa je tudi sreča. Kako pa lahko dosežemo srečo? Preberi naslednji “cukerček”.

4. cukerček: Vaše misli so ključne

Sama trdno verjamem v to, da če v nekaj močno verjamemo in temu namenjamo naša pozornost, nam bo to tudi pomagalo. Nekdo ima zato vero v božanstvo, drugi ima priljubljeni amulet, tretji verjame v usodo, četrti v moč narave, jaz pa verjamem v zakon vzajemnosti.

Zagotovo ste že slišali za knjigo Skrivnost-Secret, avtorice Rhonde Byrne. Knjiga govori o zakonu privlačnosti oz. o zakonu vzajemnosti . Na kratko; knjiga poudarja, da boste tisto kar boste mislili, tudi privlačili.   

Ko sem se prvič srečala s Skrivnostjo, se mi je zdel zakon vzajemnosti preprosto neverjeten. Kako se bo lahko kar tako zgodilo tisto, kar mislim? Kar dolgo sem si »razbijala« glavo s tem vprašanjem, dokler nisem ugotovila, v čem je “štos”. Prišla sem do spoznanja, da je zakon privlačnosti še kako resničen in sila preprost. Kar pomislite na trenutke, ko ste slabe volje in vidite okoli sebe vse negativno. Po navadi se vam kasneje dogaja še več neprijetnih stvari, ki vas spravljajo v obup.

Pomislite na trenutke, ko ste slabe volje in vidite okoli sebe vse negativno. Po navadi se vam kasneje dogaja še več neprijetnih stvari, ki vas spravljajo v obup.

No, meni je omenjena knjig spremenila življenje. Kar naenkrat sem iz nekakšnega temnega obdobja prišla v svetlejši prostor. S pomočjo knjige, pa sem si uresničila tudi veliko svojih skritih želja.

Vse preveč ljudi je danes “ujetih” v melanhonijo in v položaj, ko se jim zdi situacija brezizhodna. A saj veste, kaj pravi znani rek; “Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.”

This image has an empty alt attribute; its file name is 119004018_342677496880832_1844925170255863760_n.jpg

5. cukerček: Počnite tisto, kar vas veseli

Zelo je pomembno, da znamo ljudje prisluhniti samemu sebi. Slednje se bo marsikomu zdelo smešno, a dejstvo je, da je najbolj pomembno, da počnemo tisto, kar nas veseli in kar nam na obraz riše nasmehe.

Hobiji so v našem življenju še kako pomembni. Vsak posameznik si mora v življenju vzeti nekaj časa zase in se posvetiti samemu sebi; bodisi, da dela tisto, kar ga veseli ali da zgolj počiva.

Hobiji so v našem življenju še kako pomembni. Vsak posameznik si mora v življenju vzeti nekaj časa zase in se posvetiti samemu sebi; bodisi, da dela tisto, kar ga veseli ali da zgolj počiva.

Da poslušamo samega sebe je zelo pomembno tudi v ključnih odločitvah v našem življenju. Bodisi, ko se odločamo za srednjo šolo ali fakulteto. Le mi sami namreč vemo, kaj nas veseli in kaj bomo z veseljem počeli celo naše življenje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 119968060_644697793130074_5892451670585937789_n.jpg

Moja izkušnja

Preden sem ustanovila moj Cuker blog, sem bila deležna številnih pripomb, češ, da mojega bloga tako ali tako nihče ne bo bral, da je konkurenca prevelika in da mi ne bo uspelo, saj nisem “znana” oseba.

Ampak veste kaj, jaz sem poslušala samo sebe in si uresničila dolgoletno željo. Življenje me je po naključnem spletu okoliščin pripeljalo do znanja in priložnosti, da sem si lahko željo uresničila. (Pa naj mi še kdo reče, da zakon vzajemnosti ne deluje).

Življenje me je po naključnem spletu okoliščin pripeljalo do znanja in priložnosti, da sem si lahko željo uresničila. (Pa naj mi še kdo reče, da zakon vzajemnosti ne deluje).

Moj blog je presenetljivo dobro sprejet, za kar pa bi se rada iskreno zahvalila tudi tebi, ki prebiraš moje zapise. 😀

This image has an empty alt attribute; its file name is 118812022_349750202875163_5030869380459948064_n.jpg

Dvomljivci pa se v našem življenju tako ali tako pojavljajo na vsakem koraku. In s tem je povezan tudi naslednji “cukerček”.

6. cukerček: Ne obremenjujte se s tem, kaj pravijo drugi

No, da sem prišla do tega spoznanja, je bilo potrebnih kar nekaj let. V preteklosti sem se prevečkrat ubadala z vprašanjem; Kaj moram narediti, da bom družbi okoli sebe “zadostna”?

Na splošno smo ljudje preveč obremenjeni s tem, ali bomo drugim všeč in kaj bodo rekli drugi. Tudi sama sem bila taka. Že kot mala punčka sem razmišljala drugače kot večina mojih vrstnikov, kar pa vemo, da je v družbi pogosto obsojeno na javni linč.

Različnost ima, kljub številnim prizadevanjem, da temu ne bi bilo več tako, v družbi še vedno negativno konotacijo. Osebno mi je beseda različnost veliko bolj všeč kot beseda drugačnost, saj se mi zdi slednja nekoliko stereotipna.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117644268_336554537523948_4385488700923995799_n.jpg

Že pri otrocih v vrtcu lahko opazimo, da prihaja do t.i. poskusov zatiranja različnosti. Otroci (pretežno deklice) so zelo kruti drug do drugega: »Ne smeš narediti ono ali to, saj drugače ne boš več moj/a prijatelj/ica.« Kar bi lahko pretvorili v stavek: “Raje naredi enako kot jaz, ali bodi takšen/a kot jaz, saj te v nasprotnem primeru čaka kazen.” Otroci zato raje naredijo oz. rečejo to, kar od njih zahtevajo vrstniki, samo da bi ohranili dobre odnose. Torej lahko vidimo, da se (nehote?) družba, ki teži k enakosti in “preganja” raznolikost, izoblikuje že v zgodnjem otroštvu.

Zakaj bi se sploh obremenjevali z drugimi in s tem kar pravijo? Zakaj bi izgubljali našo dragoceno energijo. čas ali voljo, da bi drugim ustregli oz. da bi jim bili zadostni. Bodimo raje zadovoljni sami s sabo in imejmo se radi. Tako bomo zase naredili največ kar lahko.

Zakaj bi se sploh obremenjevali z drugimi in s tem kar pravijo? Zakaj bi izgubljali našo dragoceno energijo. čas ali voljo, da bi drugim ustregli oz. da bi jim bili zadostni. Bodimo raje zadovoljni sami s sabo in imejmo se radi. Tako bomo zase naredili največ kar lahko.

7. cukerček: Ne razmišljajte preveč

Sodoben način življenja je poln stresa, nenehnega hitenja in pomanjkanja časa. Kljub številnim obremenjujočim dejavnikom, ki nas obkrožajo, smo za svoje težave pogosto krivi kar sami. Ne malokrat pa je glavni vzrok naših težav prav dejstvo, da o stvareh preprosto razmišljamo preveč.

Imate pogosto občutek manjvrednosti in nezmožnosti, da bi obvladali situacijo? Ali nenehno premlevate eno in isto odločitev? Ali neprestano razmišljate o preteklosti in se obremenjujete s prihodnostjo?

Če ste na vprašanja odgovorili pritrdilno, je to lahko pokazatelj, da o stvareh preprosto razmišljate preveč. Nenehno premlevanje misli pa tako kot druge skrajnosti, ni dobro. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 118477793_638989707051377_158645977160948995_n.jpg

8. cukerček: Imejte se radi!

Ljudje smo pogosto preveč samokritični, sebe pa preprosto ne sprejemamo. K temu so v zadnjem času pripomogli številni sodobni mediji, predvsem pa socialna omrežja, ki nam venomer prikazujejo nekakšne “ideale”. Mnogi izgubijo samozavest, njihova samopodoba pa se zaskrbljujoče zmanjša, saj niso zmožni slediti “instant” idealom, ki nam jih vsiljuje sodobna družba.

Ljudje smo pogosto preveč samokritični, sebe pa preprosto ne sprejemamo. K temu so v zadnjem času pripomogli številni sodobni mediji, predvsem pa socialna omrežja, ki nam venomer prikazujejo nekakšne “ideale”.

To, da imamo radi samega sebe še zdaleč ne pomeni, da smo samovšečni in narcisoidni. Da se imamo radi, pomeni zgolj to, da sprejemamo samega sebe, da se spoštujemo, kar pa je v sodobni družbi nekakšna nuja. Kajti, če ne bomo sprejemali samega sebe, nas tudi drugi ne bodo.

Zato raje kot na tekmovalnosti, ki je v današnji družbi močno prisotna, delajmo na temu, da se bomo imeli radi. Prepričana sem tudi, da tisti, ki imajo sebe radi, ne bodo imeli potreb po medsebojni tekmovalnosti.

9. cukerček: Ne primerjajte se!

Tekmovalnost je privedla tudi do medsebojnega primerjanja. Slednje vzbuja v nas veliko stresa in nelagodja.

Nasjabše je, da posameznika k medsebojnemu primerjanju v otroštvu vzpodbujajo starši, saj ga z drugimi neprestano primerjajo. Tak posameznik se bo najverjetneje z drugimi kasneje v življenju neprestano primerjal tudi sam.

Posameznik se znajde v stresu, saj mora biti takšen kot nekdo drug. Slednje lahko privede do melanhonije ali celo do depresije.

Zakaj bi se morali z drug drugim primerjati? Zakaj preprosto ne bi uživali v svoji edinstvenosti, ker vsi tako ali tako ne moremo biti enaki? Predstavljajte si, kako bi bil svet v primeru, da bi bili vsi enaki, pust in dolgočasen.

Zakaj bi se morali z drug drugim primerjati? Zakaj preprosto ne bi uživali v svoji edinstvenosti, ker vsi tako ali tako ne moremo biti enaki?

10. cukerček: Pustite tekmovalnost na miru!

Vsak človek je edinstven posameznik. Je celota dobrih in slabih lastnosti, želja, potreb, interesov in čustev. Vsak posameznik ima svoja področja, na katerih se izraža, gradi in razvija. Čisto vsak nosi v sebi bogastvo, ki je edinstveno in ki ga nima nihče drug.

Že male otroke učimo, da vedno ne morejo zmagati in biti najboljši. In da je včasih pač treba sprejeti poraz, saj je takšno življenje. In ravno tu se pojavi dilema. Zakaj učimo otroke, da je včasih potrebno sprejeti poraz, sami pa v življenju z drugimi na vse pretege tekmujemo?

Niti slučajno ne sme biti nihče od nas boljši; imeti moramo najboljše in najdražje materialne dobrine, največ všečkov, klikov in najboljši izgled. Ta fenomen je res zanimiv. Živimo v nekakšnem prepričanju, da bomo propadli ter, da se bo naš svet porušil, če ne bomo na vrhu. Čemu?

Imeti moramo najboljše in najdražje materialne dobrine, največ všečkov, klikov in najboljši izgled. Živimo v nekakšnem prepričanju, da bomo propadli ter, da se bo naš svet porušil, če ne bomo na vrhu.

Kdo je tisti, ki nam sodi in, ki nas bo “linčal”, če ne bomo najboljši, najlepši in najbogatejši?

Odgovor je preprost; nihče drug, kot zgolj naše nepotrebne misli. Naše misli, da moramo biti idealni na vseh področjih.

Skratka uživajte svoje življenje, držite se “cukrčkov”, zaupajte svoji življenjski poti in čim več se smejte! Smeh je namreč pol zdravja.

Skratka uživajte svoje življenje, držite se “cukrčkov”, zaupajte svoji življenjski poti in čim več se smejte! Smeh je namreč pol zdravja.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor