Cuker praznuje Prosti čas Za dušo

Kaj pa je to?

Danes vam predstavljam polzajedalski grmiček, ki ga lahko v njegovi zeleni veličini občudujete tudi v zimskem času.

Izvirno decembrsko darilo

Uporabimo ga lahko kot del izvirnega decembrskega darila, v naš dom pa prinaša ljubezen in mir. Ali veste o kateri rastlini govorim?

Zagotovo ste že kdaj v zimskem času, ko ste se sprehajali, v krošnjah golih dreves opazili kupčke zelenja, v obliki nekakšnih krogov. Kot, da bi imelo drevo malce redkejšo nakodrano frizuro.

vir: https://sl.farmforage.com/6206-mistletoe-grass-medicinal-properties-and-medical-app.html

Izbirčna gospodična

V krošnjah dreves ste pravzaprav opazili polzajedalsko rastlino belo omelo, ki spada v družino Omelovk. (Gorenjske-lekarne.si, 2020)

Bela omela je grm kroglaste oblike, njeni plodovi pa so bele barve. Vsak plod vsebuje do dve semeni, ki ju raznašajo ptiči. (Gorenjske-lekarne.si, 2020)

Bela omela je grm kroglaste oblike, njeni plodovi pa so bele barve. Vsak plod vsebuje do dve semeni. (Gorenjske-lekarne.si, 2020)

No, tale zajedalska rastlina je dokaj izbirčna in razvajena, saj uspeva le na listavcih in iglavcih, ki imajo mehko lubje. Zelo rada uspeva na jablani, jelki, hrastu itd. (Gorenjske-lekarne.si, 2020)

Bela omela uspeva le na listavcih in iglavcih, ki imajo mehko lubje.(Gorenjske-lekarne.si, 2020)

This image has an empty alt attribute; its file name is 126088858_3118047121632480_4696963964347801697_n.jpg
Najdete na fotografiji belo omelo?

Previdna uporaba samo ob zdravniškem nadzoru

Uporabljajo se tako listi, plodovi, kot tudi cvetovi bele omele. Plodove se nabira nekje od marca/aprila ter septembra/oktobra. Rastlina vsebuje veliko zdravilnih učinkovin, ki naj bi pripomogle k znižanju krvnega tlaka. Je pa zanimivo dejstvo, da so zdravilne učinkovine omele odvisne od drevesa, na katerem omela raste. (Gorenjske-lekarne.si, 2020)

Zdravilne učinkovine bele omele so odvisne od drevesa, na katerem omela raste. (Gorenjske-lekarne.si, 2020)

V preteklosti se je rastlina uporabljala za zdravljenje številnih nevšečnosti, med drugim tudi za zdravljenje psihične preobremenjenosti in za zdravljenje ran. (Gorenjske-lekarne.si, 2020)

Na našem tržišču je bela omela na voljo v obliki čaja in tinkture. Domača raba omele brez navodil pa je strogo odsvetovana, saj so lahko vsi deli rastline ob nepravilni uporabi toksični. Po navadi se ob nadzoru zdravnika bela omela uporablja kot dopolnilno sredstvo za zniževanje visokega krvnega tlaka. (Gorenjske-lekarne.si, 2020)

Domača raba omele brez navodil je strogo odsvetovana, saj so lahko vsi deli rastline ob nepravilni uporabi toksični.

Več zanimivosti o beli omeli in njeni uporabi si lahko preberete na spletni strani Gorenjske-lekarne.si

Prinašalka miru in ljubezni

Bela omela se velikokrat uporablja kot zimska dekoracija ali v adventnem venčku.

Jaz pa vam danes predstavljam še enega od dekorativnih načinov uporabe bele omele. Belo omelo lahko uporabite za prikupno novoletno darilce.

Za darilce potrebujete zgolj vejico (ali celo šop) bele omele in leseno ščipalko, ki ste jo poljubno okrasili. Dobro idejo za okrasitev lesene ščipalke, najdete na povezavi.

Na vejico bele omele kasneje preprosto pritrdite ščipalko, v ščipalko pa pritrdite lepo voščilo. Vejico še zavijte v okrasni papir in jo poklonite ljubi osebi. Naročite ji, da si vejico omele pritrdi na/ali v bližino vhodnih vrat svojega doma. Po ljudskem verovanju namreč bela omela v dom prinaša ljubezen in mir.

Večna ljubezen

Po enem izmed starih keltskih verovanj naj bi poljub pod belo omelo prinesel večno ljubezen, blagostanje in zvestobo v razmerju. (Pušnik, 2012)

Po enem izmed starih keltskih verovanj naj bi poljub pod belo omelo prinesel večno ljubezen, blagostanje in zvestobo v razmerju. (Pušnik, 2012)

Ker Cuker blog spodbuja tudi ljubezen, je tvoja decembrska naloga ta, da s partnerjem/partnerko na sprehodu poiščeta belo omelo in se pod njo poljubita. Pa veselo iskanje!

Viri

  • Gorenjske-lekarne.si. (2020). Omela, bela. Pridobljeno 7. 12. 2020 iz https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/omela-bela.
  • http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2011/10/WC500116821.pdf (pdf) Dostop: 8.5.2017
  • T. Fleming, PDR for herbal medicines, 2000, Medical Economics, 291-294
  • K. G. Toplak, Zdravilne rastline na slovenskem, 2015, Založba Mladinska knjiga, 219-212
  • M. Pahlow, Velika knjiga o zdravilnih rastlinah, 1987, Cankarjeva založba, 63-64
  • Uradni list Republike Slovenije 103/2008, Seznam zdravilnih zelišč. www.uradni-list.si, dostop 8.5.2017
  • Pušnik, M. (2012). Zakaj se poljubljamo pod belo omelo? Finance.si. Pridobljeno 7. 12. 2020 iz https://www.finance.si/8329245/Zakaj-se-poljubljamo-pod-belo-omelo.
  • Slika drevesa: https://sl.farmforage.com/6206-mistletoe-grass-medicinal-properties-and-medical-app.html.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor