Cuker praznuje Prosti čas Za dušo

Resnična zgodba o čudežni zvezdi

Stari pregovor pravi; da je stanovanje brez rož enako, kot da bi bil dan brez sonca.

Lončnice ali rože, ki so posajene v loncih so v naših stanovanjih še kako zaželjene.

Stari pregovor pravi; da je stanovanje brez rož enako, kot da bi bil dan brez sonca.

Zelene ali cvetoče lepotice

Lončnice se delijo na cvetoče, tiste s cvetom in zelene lončnice, torej tiste brez cveta. Ene in druge nam bodo v našem domu pričarale prijetno domačnost.

Seveda pa obojne od nas zahtevajo pozornost in nego, za kar nas bogato poplačajo z svojim lepim cvetjem ali bogatim zelenjem.

Lončnice se delijo na cvetoče, tiste s cvetom in zelene lončnice, torej tiste brez cveta. Ene in druge nam bodo pričarale prijetno domačnost.

Nekaj hitrih in preprostih nasvetov za nego lončnic

Nekaj hitrih nasvetov za nego lončnic, ki jih je pripravil strokovnjakinja;

 • Lončnice je potrebno zalivati v dopoldanskem času in nikakor ne v večernih urah. To je zelo pomembno, saj tudi rastline ponoči počivajo.
 • Pozorni moramo biti tudi na to, da lončnice naenkrat ne zalijemo s preveliko količino vode, da ta ne stoji na dnu lonca. Korenine lončnice lahko namreč na ta način zgnijejo.
 • Če je naše stanovanje bolj temačno, dotok svetlobe pa je omejen, lahko imamo težave z vzgojo lončnic, saj te ne uspevajo kot bi želeli. Poskrbite torej, da bodo lončnice na takšnem mestu, kjer bodo dobile dovolj svetlobe.
 • Lončnice so take kot ženske, saj se tudi one zelo rade ogledujejo, ali so dovolj lepe ali privlačne. Sigurno ste že slišali, da lepim dekletom pravijo, da so tako lepe kot rože. Zato je priporočljivo, da v kakšen kot stanovanja postavite ogledalo, ob njem pa lončnico. Videli boste, kako bo ta postala bujno razraščena ali živo zelena.
 • Ena od dobrih praks je tudi ta, da postavite lončnice drugo zraven druge, saj bodo le-te kasneje med sabo tekmovale, katera bo lepša, vi pa boste za nameček imeli lepše rastline.
 • Lončnice si od nas želijo pozornosti. Če jim bomo nudili pozornost, nas bodo poplačale z neizmerno lepoto.
 • Kot domača, naravna gnojila lahko za lončnice uporabite kavno usedlino, bananine olupke, jajčne lupine, zeleni čaj itd. (Bavčar, 2020) Več o tem si preberite na spletni strani Deloindom.si.
 • Če ste ljubitelj poldragih kamnov, le te postavite poleg vaših lončnic. Te bodo namreč energijo kamnov začutile in zato posledično še rastle hitreje.

Resnična zgodba o čudežni zvezdi?

No, jaz bom danes “govorila” o prav posebni cvetoči lončnici, ki je v našem domu decembra skoraj nepogrešljiva.

Njen zaščitni znak so dolgi, elegantni, nekoliko hrapavi, včasih tudi zaviti listi. Najbolj je priljubljena rdeča, poznamo pa jo še v roza, v beli barvi itd.

Ali veste o kateri lončnici govorim?

Božična zvezda je cvetoča lončnica, ki izvira iz Mehike. Rastlina raste v obliki grma, zraste pa lahko do pet metrov. (sl.wikipedia.org, 2018)

Zanimiva je sploh zgodba, kako je božična zvezda iz Mehike “prišla” v svet. Iz Mehike jo je namreč prinesel ameriški ambasador, ki je nekaj primerkov rastline poslal različnim botaničnim vrtovom. Po omenjenem ambasadorju je božična zvezda tudi dobila angleško ime poinsettia. (sl.wikipedia.org, 2018)

Še ena zanimivost pri božični zvezdi je ta, da je rastlina “kratkega dne”. Slednje pomeni, da šele, ko se v naravi začne krajšati dan, začnejo zvezdi poganjati tudi cvetovi. Zato morajo tisti, ki to lončnico gojijo, regulirati dotok svetlobe. (sl.wikipedia.org, 2018)

Iz Mehike je božično zvezdo prinesel ameriški ambasador, ki je nekaj primerkov rastline poslal različnim botaničnim vrtovom. Po omenjenem ambasadorju je božična zvezda tudi dobila angleško ime poinsettia. (sl.wikipedia.org, 2018)

Občutljiva gospodična

Božična zvezda je dokaj občutljiva. Ne mara prenizkih temperatur (idealno za njo je med 18 in 20 stopinj Celzija), hkrati pa ne mara prevelikega dotoka svetlobe. Ob nižjih temperaturah, nihanju temperature ali ob pomanjkanju vode lahko začnejo božični zvezdi odpadati listi. Prav tako ne mara pretiranega zalivanja in položaja nad radiatorjem. Najbolje je, da zvezdo postavimo blizu okna. (J. B., deloindom.delo.si, 2019)

Božična zvezda ne mara prenizkih temperatur (idealno med 18 in 20 stopinj Celzija), hkrati pa ne mara prevelikega dotoka svetlobe. (J. B., deloindom.delo.si, 2019)

Tradicija mora biti

Tudi sama sem velika navdušenka nad božično zvezdo. Tradicionalno si jo kupim vsako leto pred božičem.

Tako je bilo tudi lansko leto. Omenjena božična zvezda mi je kasneje cvetela kar devet mesecev (vse do avgusta). Je res, da je imela v pomladnih mesecih več zelenih kot rdečih listov, vendar sem prepričana, da bi zdržala do naslednjega božiča, če je ne bi napadla bolezen.

V šali sem si rekla, da je moja božična zvezda čudežna, dokler nisem slišala, da je to, da božična zvezda lahko “zdrži” v stanovanju skozi celo leto, nekaj običajnega. Potrebna je zgolj pravilna nega rastline.

Več o sami oskrbi božične zvezde skozi celotno leto si preberite na spletni strani Deloindom.si

Viri

 • Sl.wikipedia.org., (2018). Božična zvezda. Pridobljeno 8. 12. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEi%C4%8Dna_zvezda.
 • J. B., (2019). Božična zvezda: Kaj moram narediti, da bo cvetela tudi naslednje leto. Deloindom.delo.si. Pridobljeno 8. 12. 2020 iz https://deloindom.delo.si/vrt-in-zivali/okrasni-vrtovi/bozicna-zvezda-kaj-narediti-da-bo-cvetela-tudi-prihodnje-leto.
 • Bavčar, J. (2020). Domača gnojila za sobne rastline, Delo. deloindom.si. Pridobljeno 17. 8. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor