Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Naravne dobrote za domače arcnije

Slovenci smo v svetu znani po mnogih rečeh: odličnih športnikih, čudoviti deželi, izvrstni kulinariki.

Če se ustavimo pri slednji, smo znani tudi po nabiralništvu – ko (bolj ali manj) športno romamo po naših lepih gozdovih in podeželju ter nabiramo različne plodove za popestritev našega jedilnika in ozimnice.

Bogata pomlad

Pomlad je letni čas, ki nam ponuja res veliko dobrin.

Te lahko uporabimo za izdelavo domačih dobrot oz. domačih arcnij.

Ideje za domače spomladanske cukerčke

Cuker blog vam predstavlja nekaj idej, kako uporabiti spomladanske cukerčke in jih pretvoriti v gurmanske poslastice ali zgolj domače arcnije.

Regrat

Spomladi se željni sončnih žarkov iz gozda premaknemo na travnike in zelenice, kjer se zagreto sklanjamo k tlom , da bi nabrali spomladansko poslastico; regrat.

Spomladi v “svetu nabiralništva” kraljuje regrat.

Regrat je vsestranska rastlina, dobra na krožniku, zdrava, ko nas kaj teži in zabavna, če si dovolimo uživati v njej.

Zdravilne učinkovine regrata lahko preverite na povezavi.

Regrat je vsestranska rastlina, dobra na krožniku, zdrava, ko nas kaj teži in zabavna, če si dovolimo uživati v njej.

Poleg regratovih listov, ki so za solate aktualni že na začetku pomladi, pa so vsestransko uporabni tudi regratovi cvetovi.

Regratove cvetove lahko ocvremo in iz njih pripravimo gurmansko poslastico, iz njih si lahko pripravimo čaj, ali pa iz njih naredimo regratov sirup.

Slednjega sem se lani lotila tudi sama.

Zelo dober in enostaven recept zanj najdete na povezavi.

Smrekovi vršički

Še ena spomladanska dobrina so smrekovi vršički.

Nabiramo jih vse od začetka maja.

Iz vršičkov lahko pripravimo; domači sirup proti kašlju, čaj, kopel, uporabimo pa jih lahko tudi v kulinariki.

Domačega sirupa proti kašlju sem se letos lotila tudi sama.

Njegova priprava je sila enostavna. Potrebujete le smrekove vršičke, sladkor, kozarce za vlaganje in pokrovčke.

Enostaven recept za izdelavo sirupa najdete na povezavi.

Pripravila sem tudi čaj iz smrekovih vršičkov.

Vršičke lahko za čaj posušimo ali pa za poparek iz vršičkov uporabimo kar sveže.

Postopek za pripravo čaja/poparka najdete na povezavi.

Bezeg

Spomladi nas razveseli tudi bezeg.

Kateri so zdravilni učinki bezga, si lahko preberete na povezavi.

Bezeg lahko uporabimo v kulinariki.

Iz cvetov bezga lahko pripravimo odlične palačinke, bezeg lahko ocvremo, posušimo za čaj, zelo znan pa je tudi sirup/sok iz bezga.

Priprave slednjega sem se v preteklih letih lotila tudi sama, dober recept zanj pa sem našla na povezavi.

Marjetica

Marjetica je užitna in splošno uporabna v zdravilstvu. Poznan je čaj iz marelice, v zdravilstvu pa je nepogrešljiva za lajšanje menstrualnih krčev ter ostalih bolečin. Marjetica se lahko uživa tako žitna kot tudi presna. (Sl.wikipedia.org, 2020)

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je 170155392_184119640064667_5474631946107919321_n-1016x1024.jpg

Več o zdravilnih učinkovinah te pogosto pregledane rastline si lahko preberete na povezavi.

Marjetica je užitna in splošno uporabna v zdravilstvu.

Mazilo proti nečisti in mastni koži

Danes pa vam predstavljam malo manj znan domač kozmetični izdelek iz marjetice, ki ga lahko uporabljate proti nečisti in mastni koži. Recept je iz knjige Počutim se dobro, avtorice Katharine Bodenstein. (Bodenstein, 2015)

Predstavljam vam marjetično mazilo proti nečisti in mastni koži.

Kaj potrebujemo za mazilo?

Za osnovo (marjetično olje);

  • polovico pesti cvetov marjetice (kar znaša približno 25 cvetov),
  • 50 ml sončničnega olja,
  • svetel kozarec z navojem.
Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 170450819_515845712781422_1562887594797936989_n-1-rotated.jpg
Bodenstein, 2015

Za mazilo:

  • 5 g čebeljega voska,
  • 50 marjetičnega olja
  • manjša in večja skleda (za vodno kopel).

Postopek;

  • marjetično olje;

Ko cvetove marjetic naberemo, jih shranimo v svetlem kozarcu, ki mora vsebovati navoj. Cvetove prekrijemo z oljem (popolnoma prekrijemo) in pustimo stati na sončni svetlobi približno mesec dni oz. štiri tedne. Tako bomo dobili marjetično olje, ki nam bo kasneje služilo kot osnova za mazilo.

  • mazilo

Najprej damo čebelji vosek in marjetično olje v skledo, nato pa vsebino v skledi raztopimo nad vodno kopeljo na štedilniku. Pri tem neprestano mešamo, posebej pa moramo biti pazljivi na to, da v olje ne škropi voda. Segreta olje in vosek se morata dobro premešati. Nato skledo odstranimo iz vodne kopeli. Mešanico voska in olja prelijemo v posodice za kremo, nato pa pustimo, da se mazilo ohladi. (Bodenstein, 2015)

Še več naravnih receptov iz domačega okolja dobite na povezavi.

Viri:

  • Bodenstein, K. (2015). Počutim se dobro! Naravna kozmetika od brezovega čajčka do žajbljevega mleka. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga.
  • Sl. Wikipedija, org. (2020). Navadna marjetica. Pridobljeno 7. 4. 2021 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadna_marjetica

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor