Kulinarika Prosti čas

Recept meseca julija

Domača ledena kava

Sestavine:

  • črna kava (najboljša je Barcaffe)
  • sladka smetana za stepanje
  • sladoled
  • čokolada v prahu (lahko tudi kakav)
  • po želji tudi ostali dodatki

Postopek:

Najprej skuhate kavo in jo kasneje še nekaj časa pustite v posodi, da se delci kavne usedline usedejo na dno ter, da se kava nekoliko ohladi. Kasneje napitek precedite s pomočjo gaze ali drobnega cedila.

Nasvet: Kave vam ni potrebno sladkati, saj bo za sladkost kasneje poskrbel sladoled.

Napitek nalijete v skodelice/ kozarce, iz katerih boste kasneje pili. V napitek dodate sladoled, na vrh napitka pa stepeno smetano. V kavo lahko po želji dodate tudi led, ki ste ga predhodno zamrznili v zamrzovalniku.

Smetano na vrhu napitka lahko po želji potresete s čokolado v prahu ali kakavom, lahko dodate čokoladne bombone, meto itd. Bodite kreativni!

Alternativa za naše najmlajše

Za otroke lahko na enak način pripravite ledeni kakav, le da namesto kave skuhate kakav. Tako bo ob dobrem napitku uživala vsa družina.

Avtoričin “hint”

Če doma nimate sladoledne banice, lahko za ledeno kavo/kakav uporabite tudi zamrznjeni sladoled v kornetu. Kornet preprosto vzamete iz zamrzovalnika, odstranite papir ter ga narežete na kose. Sladoled iz korneta kasneje uporabite v ledeni kavi/kakavu, s kornetom pa okrasite napitek. Dekoracija bo res nekaj posebnega (spodnja slika).

Živali so se obnašale čudno

Ali veste, da so poživilne učinke kave odkrili povsem naključno?

Po legendi naj bi pastir, ki je pasel kamele/ovce, menihom v Jemnu poročal, da se njegove črede obnašajo čudno in da večkrat prebedijo noč. Tako so menihi s pastirjem na čelu odšli k čredi, da bi jo opazovali. Bili so namreč prepričani, da je za čudno vedenje živali kriva hrana. Ugotovili so, da živali jedo grme z rdečimi plodovi. Eden izmed menihov je plodove grma vzel ter jih nato prevrel, dobljeni napitek pa je popil. Kasneje je bedel celo noč in po premisleku ugotovil, da je za to kriva skrivnostna pijača. Menihi so kasneje čudežni napitek pili vsako noč, kava pa se je razširila po celotnem kraljestvu Jemna. Nato se je razširila po celem svetu. (Naironus, Faustus Banesius, 1710)

Viri:

  • Bischofszell Food Ltd. Archived 2013-01-17 at the Wayback Machine
  • Meyers, Hannah (7. marec 2005). “”Suave Molecules of Mocha” — Coffee, Chemistry, and Civilization”. Pridobljeno dne 3. februar 2007.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor