Cukrove ideje Prosti čas Za dušo

Prikličite si milino narave

Narava. Naša največja učiteljica in podpornica, ki nam ponuja nešteto možnosti. Skupek lepote in bogastva, ki me vedno znova očara.

Skromna učiteljica, ki nam ponuja bogastvo

Naravni procesi, ki se dogajajo že celo večnost, so res neverjetni; od razvoja živih bitij, do menjave letnih časov, daljšanja in krajšanja dneva itd.

Naravni procesi so res neverjetni; od razvoja živih bitij, do menjave letnih časov, daljšanja in krajšanja dneva itd.

Ptičje petje in objemi dreves

Ste se kdaj ob vaši poti ozrli po vsej lepoti, ki vam jo ponuja okolica?

Sama se velikokrat ozrem po okolici in občudujem naravne lepote. Najraje se podam v gozd, kjer prisluhnem prelepemu ptičjemu petju in občudujem drevesa. Včasih tu in tam katerega tudi objamem, saj kot sem že pisala, me slednje napolni z veliko energije.

Narava nam ponuja tudi veliko bogastvo naravnih materialov iz katerih lahko izdelamo inovativne in zanimive izdelke. Nekaj idej za izdelke najdete na povezavi.

Barve, lepota in idila

Meni so vsi štirje letni časi zelo pri srcu. Všeč mi je njihova raznolikost in pestrost njihovih odtenkov.

Letni časi so mi všeč zaradi svoje raznolikosti in pestrosti.

Pri srcu mi je tako pomlad s svojim cvetjem, milino in lepoto, poletje s prijetnimi temperaturami, jesen s svojimi čudovitimi barvami in ter zima s svojimi zimskimi presenečenji in čudovito idilo.

Težko bi se odločila, kateri je moj najljubši letni čas. Kateri pa je vaš najljubši letni čas?

Enak drevored, različni letni časi.

Prikličite si naravo

Danes vam predstavljam idejo, s katero si boste v svoj dom “priklicali” naravo.

Predstavljam vam lovilec sanj, s pridihom narave.

This image has an empty alt attribute; its file name is 123511242_355837452184192_243769741597212185_n.jpg

Lovilec sanj močno spominja na pomladni čas, ko se vse prebuja in ko je vse “sveže”.

Predstavljam vam lovilec sanj, s pridihom narave.

This image has an empty alt attribute; its file name is 123702207_415568839454578_6481331085450109127_n-1-768x1024.jpg

Ste tudi vi navdušeni nad lovilci sanj?

Saj veste, to so tisti obeski s perjem, ki ujamejo grde sanje in jih pretvorijo v lepe.

Sama pa sem si o skrivnostnih lovilcih sanj želela izvedeti še več. Zato sem sklenila, da raziščem; od kod sploh izvirajo lovilci sanj, kaj je bil njihov namen itd.

This image has an empty alt attribute; its file name is lovilci-sanj.jpg

Obramba pred slabim

Že ime lovilec sanj nam pove, da gre predmet, ki lovi sanje. Ljudje so jih včasih izdelovali zato, ker so verjeli, da jih ti predmeti varujejo pred vsem slabim; pred slabimi mislimi, duhovi, energijami, idejami itd. (Strašek, 2019)

Po tem takem ne bi bilo slabo, da bi si v današnjem času tudi sami tu in tam naredili kakšen lovilec sanj, mar ne?

Dobre sanje potujejo po peresih…

O samem nastanku lovilcev sanj, sicer obstaja več legend. Pripadniki indijskega plemena Ojibwa so nekoč verjeli, da se lovilec sanj, ki je obešen nad posteljo, prosto giba in v svoje mreže ujame nočne more. Verjeli so namreč, da je noč polna dobrih in slabih sanj. Po njihovih prepričanjih lovilci ujamejo tako dobre kot tudi slabe sanje, slednje zadržijo, dobre pa po svojih peresih spustijo v naše misli. (Strašek, 2019)

Pripadniki indijskega plemena Ojibwa so nekoč verjeli, da se lovilec sanj, ki je obešen nad posteljo, prosto giba in v svoje mreže ujame nočne more. Verjeli so namreč, da je noč polna dobrih in slabih sanj. (Strašek, 2019)

Kulturna dediščina ameriških staroselcev

Gre torej za kulturno dediščino ameriških staroselcev Indijancev, pri katerih so bili nepogrešljiva dekoracija nad posteljo, saj so odganjali nočne more. Uporabljali so jih tudi za učenje o naravi. (Strašek, 2019)

Indijanci so lovilce sanj uporabljali za učenje o naravi.

Lovilce sanj so izdelovali šamani, ki so jih po izdelavi tudi blagoslovili in posvetili. Namenjeni pa so bili predvsem otrokom, ki so jim jih dajali predniki, kot dobro popotnico za njihovo prihodnost. (Strašek, 2019)

Živalska peresa, mreža in pajkove noge

Nekoč so bili lovilci narejeni iz vrbovih vej ali lesenih obročev oz. iz korenin raznih zelišč. Na sredini obroča je bila mreža, ki se je z obročem dotikala na sedmih oz. osmih mestih. Številka sedem je namreč pomenila sedem ognjenih prerokb, številka osem pa osem pajkovih nog. (Strašek, 2019)

Obvezna sestavina lovilcev so bila tudi peresa, nekoč živalska, ki so do spečega vodila dobre sanje. Med ustvarjanjem lovilcev sanj, pa so po tradiciji pripovedovali zgodbo sedmih prerokb. (Strašek, 2019)

Vsak del ima simbolično vrednost

Obroč pri lovilcu sanj simbolizira cikelj življenja, nakazuje pa na človekovo povezavo z vsem kar nas obdaja in temelji na ideji, da smo vsi eno. Mreža je lovilec slabih sanj, simbolizira pa tudi tkalca našega življenja. Peresa pa do spečega posameznika vodijo dobre misli. (Strašek, 2019)

Obroč pri lovilcu sanj simbolizira cikelj življenja, nakazuje pa na človekovo povezavo z vsem kar nas obdaja in temelji na ideji, da smo vsi eno. (Strašek, 2019)

Tu so še kamni in biseri, ki so jih v preteklosti pogosto vključevali v lovilce. Ti simbolizirajo blagoslovljene kamne, kot dobre sanje, ki jim ni uspelo priti v mrežo, na drugi strani pa pajke, ki pletejo mrežo. (Strašek, 2019)

Zaloga pozitivne energije

Tudi sama že nekaj časa izdelujem lovilce sanj, saj me ti vedno znova napolnijo s pozitivno energijo.

Pri izdelavi, kot osnovo za lovilec sanj, uporabljam obod iz stiropora. Uporabljam tudi navadno vrvico, peresa različnih barv in ostale dekorativne dodatke, ki mi pridejo pod roko. Pri izdelavi pa ne uporabljam nujno perja.

Cukrova ideja: lovilec sanj s pridihom narave

Lovilce sanj pa lahko izdelate tudi vi. Pri tem ste lahko zelo kreativni, uporabite pa lahko različne materiale; les, papir, stiropor in ostale dekorativne okraske.

This image has an empty alt attribute; its file name is 123702207_415568839454578_6481331085450109127_n-1-768x1024.jpg

Veselo na delo!

Pri sami izdelavi zelo rada kombiniram naravne in sintetične materiale.

Kaj potrebujete za izdelavo lovilca sanj?

  • obod za lovilca sanj (lahko je iz stiropora, slame, ali pa ga iz vej naredite tudi sami),
  • poljubne materiale (naravne ali sintetične),
  • vrvica,
  • dekorativni trak,
  • perje (po želji),
  • tempera/akrilne barve (po želji),
  • silikon ali močno lepilo,
  • škarje.

Postopek izdelave;

Osnova in obod lovilca sanj

Pripravite si obod za lovilca. Najprej določite, katera stran oboda bo predstavljala spodnji del lovilca in katera zgornji del.

Na stran, ki bo predstavljala spodnji del lovica, zavežite daljšo/e vrvico/e, na katero/e boste kasneje navezali peresa (ali druge poljubne materiale). Jaz po navadi navežem eno do tri vrvice.

Na stran, ki bo predstavljala zgornjo stran lovilca, pa zavežite vrvico (obesek), ki bo služila temu, da boste kasneje lahko vaš lovilec obesili na steno.

Obod lahko po želji pobarvate s tempera/akrilnimi barvami ali ga ovijete z dekorativnim papirjem. Vaša osnova za lovilec je narejena.

Mreža

Nato si pripravite vrvice, s katerimi boste naredili mrežo v sredini obroča. Pravzaprav potrebujete štiri daljše vrvice, s katerimi boste krog lovilca razdelili na osem delov. Mreža ne bo popolnoma enaka mrežam, ki jih lahko vidite na lovilcih sanj v trgovini, a kljub temu bo veliki približek.

Vrvice vežete na obod tako, da en konec zavežete na eno stran oboda, drugi konec vrvice pa na drugo stran oboda (diagonalno). Vse vrvice pa morajo potekati skozi središče oboda. Najlažje bo, da najprej zavežete na obod eno vrvico, potem pa si za osnovo vzamete središče te vrvice. Kasneje vse vrvice, ki jih boste zavezovali na obod najprej privežete na središče te prve vrvice, nato pa njena dva konca zavežete na nasprotno si ležeča dela oboda. Si predstavljate?

Dekoracija

Ko ste si naredili mrežo, lahko začnete z okraševanjem vašega lovilca. S pomočjo silikona ali močnega lepila kasneje na obod lovilca nizate naravne ali sintetične materiale, ki ste si jih izbrali. Jaz sem že uporabila palčke, cimet, gumbe, školjke, figurice, dekorativno kamenje, peresa itd.

Na vrvice v spodnjem delu lovilca sanj prilepite peresa.

Vaš lovilec sanj s pridihom narave je končan!

Bodite kreativni!

Vir:

  • Strašek, K. (2019). Njena.svet24.si. Magična moč starodavnih lovilcev sanj. Pridobljeno 30. 7. 2020 iz https://njena.svet24.si/clanek/osebna-rast/5cdecfb820f98/magicna-moc-starodavnih-lovilcev-sanj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor