Kulinarika Prosti čas

Harmonija božanskega okusa

Kokosova moka, zame ena nepogrešljivih sestavin pri peki.

Okusna nota in bela gospodična

Bela gospodična okus peciva še dodatno obogati in mu doda svojo okusno noto, bi lahko rekli.

Mafini, torte, piškoti, peciva in narastki, ki vsebujejo ta nepogrešljivi dodatek, so res dobrega okusa.

Mafini, torte, piškoti, peciva in narastki, ki vsebujejo ta nepogrešljivi dodatek, so res dobrega okusa.

Dodatek neštetih možnosti

No, pravzaprav lahko tale super dodatek uporabljamo tudi pri drugih kulinaričnih pripravkih.

Primešamo ga lahko k sadju, jogurtu, mleku, kaši, palačinkam, omakam ali pa kako drugače kulinarično eksperimentiramo.

Iz česa jo sploh pridobivajo?

Kokosovo moko pridobivajo iz posušenega mesa kokosovega oreha, ki raste na kokosovi palmi. Posušeno kokosovo meso se imenuje kopra. (MMC RTV SLO, 2006)

Ko se kokosovo meso posuši, ga nato razmastijo in zmeljejo. (Svet24.si, 2018)

Kokosovi orehi, vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Kokosovo_olje

Kokosovo moko pridobivajo iz posušenega mesa kokosovega oreha, ki raste na kokosovi palmi. Posušeno meso se imenuje kopra. (MMC RTV SLO, 2006)

Kokosova moka je zelo priljubljena v Aziji, kjer iz nje pripravljajo tako sladke, kot tudi slane jedi. (MMC RTV SLO, 2006)

Poleg kokosove moke pa iz kokosove palme oz. iz njenega ploda, pridobivajo še številne druge uporabne produkte. Več o tem, si lahko preberete na spletni strani rtvslo.si.

Ali ste vedeli?

Kokosova moka vsebuje veliko vlaknin (kar 61 odstotkov), beljakovin in hranilnih snovi. Vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov, na 100 g zgolj 2, 56 grama. Prav tako kokosova moka ne vsebuje glutena, je pa zelo sitostna. (Svet24.si, 2018)

Kokosova moka vsebuje veliko vlaknin, beljakovin in hranilnih snovi. Vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov. (Svet24.si, 2018)

Kokosovi moki pravijo tudi dietno živilo, saj čisti črevesje, pospešuje prebavo in odpravlja napihnjenost. (Svet24.si, 2018)

Bela harmonija okusov

Imate radi Rafaelo kroglice? Saj veste, tiste bele kokosove kroglice, ki vam v ustih pričarajo pridih tropskega otoka.

Danes vam, namesto kokosovih kroglic, predstavljam recept za božanske kokosove kocke, ki jo bodo vaši pokuševalci preprosto občudovali.

Sestavine

Za biskvit

  • 6 jajc (beljakov)
  • 300 g sladkorja
  • 150 g moke
  • 150 g kokosove moke
  • skodelica jogurta
  • 1 pecilni prašek

Za kremo

  • 6 jajc (rumenjakov)
  • 100 g sladkorja
  • 4 žlice moke
  • 150 g margarine
  • 3 dl mleka
  • 1 vanilijev sladkor

Za nadev

  • 500 ml sladke smetane
  • kokosova moka

Postopek

Najprej ločimo rumenjake in beljake. Beljake stepemo v sneg, nato pa mu dodamo še ostale sestavine za biskvit (sladkor, moko, kokosova moka, jogurt, pecilni prašek). Vse skupaj zmešamo in vlijemo v pekač. Pečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija, približno 20-30 minut.

Za kremo damo najprej segrevati 2,5 dl mleka, ostale sestavine (rumenjaki, sladkor, moko, preostalo mleko, vanilijev sladkor) pa zmešamo. Ko mleko zavre, v njega prilijemo mešanico sestavin za kremo in mešamo tako dolgo, dokler ne dobimo kremo primerne gostote. V kremo še primešamo margarino, da se ta stopi. Krema je zelo podobna vanilijevemu pudingu.

Kremo prelijemo na biskvit in pustimo, da se ohladi. Ko se ohladi steptamo še smetano in smetano namažemo na pecivo. Smetano še potrosimo s kokosovo moko.

Nasvet: Jaz zelo rada naredim tudi kokosovo torto in sicer tako, da preprosto vlijemo maso za biskvit v model okrogle oblike. Postopek priprave torte je popolnoma enak postopku za pripravo kokosovih kock.

Avtoričin “hint”

Pripravite si lahko tudi zelo preprosto in okusno jogurtovo pecivo z marmelado in kokosovo moko.

Sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • mleko (za navlažitev biskvita)

Nadev

  • dobra marmelada (najboljše, če je domača)
  • kokosova moka

Postopek

Sestavine za biskvit zmešamo, vlijemo v pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga premažemo z dobro marmelado. Na marmelado potresemo kokosovo moko.

Bodite kreativni!

Viri:

  • MMC RTV SLO. (2016). Kokosov oreh, drevo življenja in drevo tisočerih rab. Pridobljeno 24. 8. 2020 iz https://www.rtvslo.si/zabava/ali-poznate/kokosov-oreh/171908.
  • Svet24.si. (2018). S kokosom vedno siti in vse bolj vitki. Pridobljeno 24. 8. 2020 iz https://novice.svet24.si/clanek/zdravje/5a9400730d338/s-kokosom-vedno-siti-in-vse-bolj-vitki.
  • Wikipedija. org. (2020). Kokosovo olje. Pridobljeno 24. 8. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Kokosovo_olje.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor