Cuker praznuje Cukrove ideje Prosti čas Za dušo

Nepogrešljivo božično okrasje

Danes vam predstavljam okrasno rastlino, ki je v božičnem času nepogrešljiva. Uporablja se kot okrasna rastlina, zagotovo pa ste jo že opazili v kakšnem božičnem venčku.

Njen prepoznavni znak so ostri listi z bodicami in rdeče okrogle jagode. Ali veste, o kateri rastlini govorim?

Nezahtevna gospodična z ostrimi listi

Bodika, božikovina ali božje drevce je zimzelena okrasna rastlina, ki najpogosteje uspeva v obliki grma ali v obliki manjšega drevesa. (Članki.kupimprodam.si, 2020)

To lepo rastlino lahko občudujemo v jesenskih in zimskih mesecih, ko s svojim izgledom popestri okolico. (Članki.kupimprodam.si, 2020)

To lepo rastlino lahko občudujemo v jesenskih in zimskih mesecih, ko s svojim izgledom popestri okolico. (Članki.kupimprodam.si, 2020)

Ali vsi listi “pikajo”?

No, prej sem omenila, da so zaščitni znak bodike nazobčeni listi, ki so po robovih oblikovani v trnje. Zanimivo pa je dejstvo, da ni nujno, da so vsi listi bodike nazobčeni. Na istem drevesu bodike lahko srečamo tako nazobčene liste z ostrimi bodicami, kot tudi gladke liste. (Članki.kupimprodam.si, 2020)

Cenjena okrasna rastlina

Tako bleščeči listi kot tudi plodovi bodike so zelo cenjeni v svetu cvetličarstva in okrasnega rastlinstva. Tako plodove, kot tudi liste uporabljajo za najrazličnejše dekoracije; venčke, voščilnice, aranžmaje. Bodiko lahko uporabimo tudi namesto božične jelke. Uporaba božjega drevca je tako vezana zgolj na okrasno in dekorativno funkcijo. Pozor: plodovi bodike so zelo strupeni! (Članki.kupimprodam.si, 2020)

Bodika je zelo trpežna in neizbirčna rastlina. Dobro prenaša tako mraz kot sonce, za svojo rast pa zahteva zgolj dovolj vlage. Je pa res, da je bodika zelo občutljiva na presajanje. (Članki.kupimprodam.si, 2020)

Bodika je zelo trpežna in neizbirčna rastlina. Dobro prenaša tako mraz kot sonce, za svojo rast pa zahteva zgolj dovolj vlage. Je pa res, da je bodika zelo občutljiva na presajanje. (Članki.kupimprodam.si, 2020)

Ob ogledalu

Zanimivo je, da je bila bodika v preteklosti v slovenskih gozdovih zelo razširjena, vendar so jo v večini že iztrebili. Bila je namreč zelo agresivna do drugih drevesnih vrst. (Članki.kupimprodam.si, 2020)

Znana je stara navada, da so fantje nad ogledala obešali vejice bodike zgolj zato, da bi se dekleta, ob pogledu na bodiko, ustavila pri ogledalu. (Članki.kupimprodam.si, 2020)

Cukrova ideja

Bodika se v božičnem času pogosto uporablja kot dekoracija v venčkih ali ostalih dekoracijah. Danes pa vam Cuker blog predstavlja novo inovativno idejo za uporabo bodike.

Za realizacijo cukrove ideje potrebujete zgolj nekaj domišljije, volje, ščepec kreativnosti in vejico božjega drevca oz. bodike.

This image has an empty alt attribute; its file name is 124181804_1079544025824800_1902315509806415221_n-1.jpg

Za realizacijo cukrove ideje potrebujete zgolj nekaj domišljije, volje, ščepec kreativnosti in vejico božjega drevca oz. bodike.

Cukrova ideja: Božični lovilec sanj z vejico bodike

Zakaj ne bi bili letos inovativni in za božič svojim ljubim osebam podarili nekaj novega? Podarite jim božični lovilec sanj, s katerim bodo ti “ujeli” svoje božične sanje.

Svojim ljubim osebam podarite božični lovilec sanj, s katerim bodo ti “ujeli” svoje božične sanje.

Pri tem ste lahko zelo kreativni, uporabite pa lahko različne materiale; les, papir, stiropor, vejico božjega drevca in ostale dekorativne okraske. Zelenje tega zimzelenega rastja bo vaš lovilec sanj zelo obogatilo.

Veselo na delo!

Kaj potrebujete za izdelavo lovilca sanj?

  • obod za lovilca sanj (lahko je iz stiropora, slame, ali pa ga iz vej naredite tudi sami),
  • poljubne materiale (naravne ali sintetične),
  • vrvico,
  • vejico bodike,
  • dekorativni trak,
  • perje (po želji),
  • tempera/akrilne barve (po želji),
  • silikon ali močno lepilo,
  • škarje.

Postopek izdelave;

Osnova in obod lovilca sanj

Pripravite si obod za lovilca. Najprej določite, katera stran oboda bo predstavljala spodnji del lovilca in katera zgornji del.

Na stran, ki bo predstavljala spodnji del lovica, zavežite daljšo/e vrvico/e, na katero/e boste kasneje navezali peresa (ali druge poljubne materiale). Jaz po navadi navežem eno do tri vrvice. Ko sem izdelovala božični lovilec sanj, sem na spodnji del oboda navezala zgolj eno vrvico.

Na stran, ki bo predstavljala zgornjo stran lovilca, pa zavežite vrvico (obesek), ki bo služila temu, da boste kasneje lahko vaš lovilec obesili na steno.

Obod lahko po želji pobarvate s tempera/akrilnimi barvami ali ga ovijete z dekorativnim papirjem. Jaz sem božični lovilec sanj ovila kar s praznično servieto z božičnim motivom.

Vaša osnova za lovilec sanj je narejena.

Mreža

Nato si pripravite vrvice, s katerimi boste naredili mrežo v sredini obroča. Pravzaprav potrebujete štiri daljše vrvice, s katerimi boste krog lovilca razdelili na osem delov. Mreža ne bo popolnoma enaka mrežam, ki jih lahko vidite na lovilcih sanj v trgovini, a kljub temu bo veliki približek.

Vrvice vežete na obod tako, da en konec zavežete na eno stran oboda, drugi konec vrvice pa na drugo stran oboda (diagonalno). Vse vrvice pa morajo potekati skozi središče oboda. Najlažje bo, da najprej zavežete na obod eno vrvico, potem pa si za osnovo vzamete središče te vrvice. Kasneje vse vrvice, ki jih boste zavezovali na obod najprej privežete na središče te prve vrvice, nato pa njena dva konca zavežete na nasprotno si ležeča dela oboda. Si predstavljate?

Dekoracija

Ko ste si naredili mrežo, lahko začnete z okraševanjem vašega lovilca. S pomočjo silikona ali močnega lepila kasneje na obod lovilca nizate naravne ali sintetične materiale, ki ste si jih izbrali.

Jaz sem pa božični lovilec sanj uporabila: vejico bodike (liste in plodove), perlice, palčke, lesene jelenčke, navadno vrvico, drobne srebrne bučke ter dekorativni trak. Nekaj perlic in jelenčkov sem tudi pritrdila na mrežo lovilca. Na vrvico v spodnjem delu lovilca pa sem navezala zvonček.

Za lovilca sanj še lahko uporabite; cimetove palčke, orehe, storže, želod itd. Pustite domišljiji prosto pot!

Vaš lovilec sanj je končan!

Bodite kreativni!

Viri

  • Članki.kupimprodam.si. (2020). Bodika, božikovina ali božje drevce (Ilex aquifolium). Pridobljeno 7. 12. 2020 iz http://clanki.kupimprodam.si/bodika-bozikovina-ali-bozje-drevce/.
  • Strašek, K. (2019). Njena.svet24.si. Magična moč starodavnih lovilcev sanj. Pridobljeno 30. 7. 2020 iz https://njena.svet24.si/clanek/osebna-rast/5cdecfb820f98/magicna-moc-starodavnih-lovilcev-sanj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor