Cukrove ideje Prosti čas Za dušo Za otroke

Muhasta jesenska gospodična

Jesen je tisti letni čas, ki mi je še posebej pri srcu. Obožujem namreč raznolike barve jesenskega gozda ter jesenske dobrote.

Pestre barve in jesenski plodovi

Jesen zaznamujejo; raznolike barve listov, jesenski plodovi, dozorelo sadje, grozdje, buče, toplejša oblačila, priprava ozimnice, priprava živali na prezimovanje itd.

Ker pa sem zelo rada kreativna, pa jesen obožujem tudi zaradi pestrih jesenskih dekoracij, ki se jih vsako leto z veseljem lotim. Nekaj predlogov za jesensko dekoracijo najdete v enem izmed predhodnih člankov.

Star slovenski običaj

Jesen zaznamujejo tudi buče. Sama bučo najraje uporabim v jesenskih košaricah, ki jih napolnim z jesenskimi plodovi.

Zelo znan jesenski “sodobni” običaj je tudi rezljanje buč. Malce manj znani, a star slovenski običaj pa je “trebljenje” buč. Ali ga poznate?

V starih časih (ponekod še danes) so ročno iz buč odstranjevali “iztrebili” bučna semena. Podroben opis tega starega običaja najdete na povezavi.

Pretirana amerikanizacija?

Sama sicer nisem pretirani oboževalec Noči čarovnic in pretirane amerikanizacije. Menim, da slovenskim običajem namenimo premalo pozornosti, na drugi strani pa preveliko pozornosti namenjamo tujim “prevzetim” običajem.

Menim, da slovenskim običajem namenimo premalo pozornosti, na drugi strani pa preveliko pozornosti namenjamo tujim “prevzetim” običajem.

Namesto, da bi spoštovali našo tradicijo, raje uvažamo vedno več ameriških praznikov in običajev.

Kaj pa vi mislite o tem? Ali se strinjate s tem, da preveč častimo uvožene praznike in običaje?

Muhasta jesenska gospodična

Danes vam zato predstavljam “bolj slovensko” verzijo jesenske buče, ki si jo lahko izdolbete in okrasite z jesenskimi plodovi. Potrebujete zgolj peščico domišljije in nekaj kreativnosti.

Danes vam zato predstavljam “bolj slovensko” verzijo jesenske buče, ki si jo lahko izdolbete in okrasite z jesenskimi plodovi.

Kaj potrebujemo za izdelavo?

  • srednje veliko bučo (barva ni pomembna)
  • jesenske plodove
  • jesenske liste
  • nož
  • zobotrebce
  • deblo

Postopek izdelave

Najprej si po želji izdolbete bučo. Nato izdolbeno bučo napolnite z raznobarvnimi jesenskimi listi.

Buči še kasneje naredite frizuro, roke, noge in ostale “dele”. Pri tem lahko uporabite jesensko listje, jesenske plodove, posušeno pšenico, mah, šipek, lubje itd. Kot vezni del med bučo in jesenskimi plodovi si pomagajte z zobotrebci, s pomočjo katerih stvari preprosto nizajte v bučo. Tako ni potrebno uporabiti nobenega lepila ali ostalih lepilnih sredstev. Sploh pa je na bučo stvari zelo težko lepiti, saj je ta že v osnovi preveč vlažna.

Pri izdelavi ni potrebno uporabiti nobenega lepila ali ostalih lepilnih sredstev. Sploh pa je na bučo stvari zelo težko lepiti, saj je ta že v osnovi preveč vlažna.

Jaz sem na primer bučo najprej izdolbla, nato sem jo napolnila z listjem. Kasneje sem ji na “glavo” s pomočjo zobotrebcev pritrdila lase (pšenica, jesensko listje, veje), za piko na I pa sem dodala tudi šipek.

Bučo sem kasneje pritrdila na deblo, v katerega sem predhodno izdolbla luknjo. Kasneje sem s pomočjo dveh zobotrebcev povezala bučo in delo (luknjico v deblu).

Nato sem buči dodala še roke, tako da sem v njo pritrdila dva zobotrebca (vsakega na eni strani), na njiju pa sem pritrdila liste. Za popestritev sem še dodala mah.

Vaša muhasta jesenska gospodična vam lahko služi kot del jesenske dekoracije ali kot samostojna jesenska dekoracija.

Bodite kreativni!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor