Prosti čas Za dušo Za otroke

Dekorativna teta že trka na naša vrata

Jesensko listje

Lepo škrlatno je drevo,
ko hladen veter veje,
v vseh barvah zažari jesen,
a sivo je nebo. (Hyden J. , Jesensko listje)

Na naša vrata bo počasi potrkala teta jesen. Ta letni čas se prične okoli 23. septembra, traja pa vse do 21. decembra, ko nastopi zima.

Čudovite barve in božanske dobrote

Jesen zaznamujejo; raznolike barve listov, jesenski plodovi, dozorelo sadje, grozdje, buče, toplejša oblačila, priprava ozimnice, priprava živali na prezimovanje itd.

Jesen zaznamujejo; raznolike barve listov, jesenski plodovi, dozorelo sadje, grozdje, buče, toplejša oblačila, priprava ozimnice ter priprava živali na prezimovanje.

Zakaj jesen življenja?

Pravimo, da jesen življenja nastopi v zadnjem obdobju posameznikovega življenja. Pomlad simbolizira mladost, poletje zrelost, medtem ko zima nekakšen konec. Zakaj je temu tako?

Vse to je povezano z dogajanjem v naravi in s samim ciklom letnih časov. Spomladi na novo poženejo in zacvetijo rastline, živali imajo potomce itd. Gre za nekakšno rojstvo. Čez poletje narava “dozoreva” v svoji mogočnosti, v jeseni pa se začne pripravljati za zimski počitek. Drevesom odpadejo listi, živali se pripravljajo na prezimovanje itd. Vse gre proti koncu, podobno kot se človek v jeseni življenja pripravlja na konec.

Jedi za gurmane in dekorativno veselje

Sama imam jesen zelo rada. Obožujem raznolike barve jesenskega gozda ter jesenske dobrote.

To je čas, ko bučna juha spet postane IN. Bučno juho naravnost obožujem. Lani sem se je prvič lotila tudi sama. Recept za dobro bučno juho lahko najdete na povezavi Kulinarika.net.

Ker pa sem zelo rada kreativna, pa jesen obožujem tudi zaradi pestrih jesenskih dekoracij, ki se jih vsako leto z veseljem lotim.

V dekoraciji po navadi kombiniram jesenske plodove (kostanj, oreh), sadje (jabolka), jesensko zelenjavo (buče) in ostale sintetične dodatke. Zelo rada tudi izdelujem jesenske okraske.

Jesenski plodovi imajo tudi veliko zdravilnih učinkovin. Več o tem si lahko preberete na spletni strani Bodieko.si.

Mojstri domače dekoracije

Danes sem za vas pripravila nekaj predlogov za čudovito jesensko dekoracijo, ki združuje tako naravne materiale, kot tudi umetne.

Jesenski krožnik

Ustvarite lahko jesenski krožnik, na katerega lahko vključite; jesenske plodove, liste, glinene posodice, cimetove palčke in različne barve. Jaz sem v lansko dekoracijo dodala še figurico strašila.

Jesenski okraski

Iz različnih materialov lahko izdelate jesenske okraske oz. obeske, ki jih lahko kasneje obesite na veje. Vaša dekoracija bo res čudovita. Jaz sem obeske izdelala iz filca, uporabila pa sem tudi gumbe ter pom pome.

Jesenska posodica

Sestavite si lahko tudi jesensko posodico, v katero lahko vključite jesenske plodove ter liste.

Venček jeseni

Ustvarite si jesenski venček. Potrebujete zgolj obod, trak ter jesenske plodove.

Jesenska košarica/posodica

Ustvarite si jesensko košarico, v katero dodate jesenske plodove, liste in veje.

Naravna dekoracija

Kot dekoracijo pa lahko tudi uporabite jesenske plodove.

Bodite kreativni in uporabite svojo umetniško žilico!

Vir

  • Hyden, J. (1968) Jesensko listje. Pridobljeno 4. 8. 2020 iz https://takopreprosto.blogspot.com/2015/10/jesensko-listje.html.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor