Intervju Prosti čas Za dušo

Skozi sto in eno čustvo

Na Cuker blogu z veseljem podpiramo mlade in nadarjene umetnike.

Skratka ljudi, ki skozi svojo umetnost in nadarjenost pripovedujejo zgodbo.

Zato v kategoriji “Intervju” vsake toliko časa objavimo pogovor z navdihujočim posameznikom/posameznico.

In tudi tokrat je tako.

Logo

Skozi sto in eno čustvo

Med ustvarjanjem grem čez sto in eno čustvo – veselje, ponos, živčnost,…” pravi moja tokratna sogovornica, mlada in nadarjena umetnica Ana Rogel.

Z Ano sva v okviru najinega pogovora razpravljali o umetnosti, njenem pomenu v sodobni družbi, inspiraciji za umetniško udejstvovanje in o njenem pogledu na življenje.

Ana je zame definitivno ena izmed tistih navdihujočih posameznikov, ki ti preprosto sežejo do srca.

Zakaj?

Zato, ker nas preko svojega udejstvovanja spominja na to, kako lepo je življenje in koliko možnosti nam je v življenju danih.

Ana je preprosto neustavljiva.

Samozavestna, simpatična, nasmejana in zgovorna umetnica je svoji lastnosti/raznolikosti, ki bi morda marsikoga ustavila ali spravila v stanje samopomilovanja, dala nove razsežnosti.

Samozavestna, simpatična, nasmejana in zgovorna umetnica je svoji lastnosti/raznolikosti, ki bi morda marsikoga ustavila ali spravila v stanje samopomilovanja, dala nove razsežnosti.

No, najin današnji intervju pa se osredotoča zgolj na umetnost, hobije in Anine življenjske poglede.

Mlada umetnica s posebnim poslanstvom

Ano sem zasledila čisto po naključju, v eni izmed televizijskih pogovornih oddaj.

Navdušila me je tako s svojim mišljenjem, pogledom na življenje in preprosto zaradi dejstva, da kljub svojim rosnim letom (šteje jih komaj 21), razmišlja tako odraslo.

Nabor Aninih dejavnosti je poleg umetnosti zelo pester, med drugim je tudi navdušena vrtnarka, ljubiteljica živali, opravlja pa tudi pomembno poslanstvo, saj predava otrokom v osnovnih šolah.

Mladim, nadobudnim učenjakom predava o različnosti in njenem pojmovanju oz. sprejemanju.

Skratka o stvareh, o katerih je še kako pomembno, da se danes razpravlja že z mladimi.

Ani Rogel lahko sledite tudi na njeni spletni ali facebook strani.

Kaj je umetnost in nesreča s časopisom

Ana pri svojem umetniškem udejstvovanju uporablja zanimive tehnike ustvarjanja, med drugim tudi slika s kavo. Ja, prav ste slišali, s kavo.

Slikanje s kavo je priljubljena slikarska tehnika, ki je na našem območju še nekoliko manj znana.

Ana mi je v pogovoru med drugim tudi zaupala najboljši vrtnarski nasvet.

O vsem tem in še več pa v nadaljevanju.

Vabljeni k branju.

Ali meniš, da je umetnost dovolj cenjena in spoštovana na naših tleh oz. na splošno po svetu?

Hmm…, rekla bi, da po svetu umetnost vedno bolj izgublja smisel in čar, verjetno zaradi tega, ker se danes že vsak, ki prilepi banano na platno ali naredi packo sredi platna, okliče za umetnika. Razumem, da je umetnosti več vrst in je svobodna, a sem tudi mnenja, da obstaja neka meja zdravega okusa in razuma glede tega, kaj je zares umetnost.

Glede spoštovanja umetnosti v Sloveniji pa menim, da si je spoštovanje potrebno pridobiti in da si ga vsak zgradi oz. pridobi prav sam, s svojim delom.

Sama sem mnenja, da v umetnosti velja dejstvo, da bolj kot je nekaj šokantno, večjo pozornost požanje in zaradi tega ljudje, ki se leta in leta trudijo/trudimo, ne pridemo do takšnega izraza oziroma smo deležni stereotipa o “čudaških umetnikih”, saj ne poudarjamo zgolj šokantnosti.

Razumem, da je umetnosti več vrst in je svobodna, a sem tudi mnenja, da obstaja neka meja zdravega okusa in razuma glede tega, kaj je zares umetnost.

Kaj te najbolj navdihuje pri tvojem ustvarjanju?

Inspiracijo za ustvarjanje ponavadi dobim iz čisto preprostih malenkosti in vsakdanjih stvari.

Pa se dotakniva še slikarske tehnike, v kateri sama zelo rada ustvarjaš. Kje si se seznanila s tehniko slikanja s kavo? In ali je omenjena tehnika razširjena med umetniki?

Ideja za slikanje s kavo se mi je porodila dve leti nazaj na morju, kjer smo bili z družino na dopustu. Kava se je po čistem naključju polila po časopisu in ko se je posušila, je za sabo pustila pigment.

To je pritegnilo mojo pozornost in v glavi se mi je takoj porodila ideja za slikanje s kavo. Sicer pa te specifične tehnike, ki jo uporabljam jaz za svoje slike s kavo, še nisem zasledila nikjer.

Opis slike ni na voljo.
Vir: Facebook Ana Rogel

Sami sebi rešitev in zalivanje z ljubeznijo

Ali se strinjaš s trditvijo, da so hobiji lahko naša terapija? Kaj pomeni tebi sam proces slikarskega udejstvovanja?

Definitivno, se strinjam z navedenim. Jaz osebno imam s samim procesom ustvarjanja malce nenavaden odnos. Med ustvarjanjem grem čez sto in eno čustvo – veselje, ponos, živčnost…

Ker sem perfekcionistka, se vsake slike lotim s spoštovanjem in strahom, ali bom zadovoljila svoja pričakovanja. Vedno, ko končam sliko vidim, kaj vse bi lahko naredila drugače, ampak s tem se ravno učim in izboljšujem.

Ker sem perfekcionistka, se vsake slike lotim s spoštovanjem in strahom, ali bom zadovoljila svoja pričakovanja.

Kaj te je do sedaj naučilo življenje? Bi mogoče kaj izpostavila?

Težko rečem, kaj me je naučilo življenje, saj jih štejem le 21. Mogoče bi rekla, da me je do sedaj življenje naučilo to, da je vsak sam sebi svoj problem in svoja rešitev. To tudi vedno poudarjam.

Vsak je sam sebi svoj problem in sam sebi svoja rešitev.

Kakšen je tvoj pogled na sodobno družbo?

Sama sem izjemno kritična oseba, rada pa tudi odpiram resne in tabu teme. Marsikdo bi rekel, da sem rahlo “konzervativna”.

Kljub temu, da v določenih stvareh spadam v manjšino (invalidnost, spolna usmerjenost), tega ne poudarjam rada, saj se mi to ne zdi nič posebnega. Ne maram prevelikega pompa, ne maram, da ljudje zgradijo celotno svojo osebnost na tem, da zgolj poudarjajo svoje posebnosti oz. stvari, ki jih na nek način uvrščajo v manjšine. Pa naj bo to invalidnost, spolna opredeljenost itd.

Kot kakršnakoli manjšina, se moramo ljudem približati in pokazati, da smo si, čeprav smo si na eni strani zelo različni, na drugi strani tudi izjemno podobni. Nagonsko je, da se ljudje ustrašijo manjšin oziroma tega, kar jim je manj poznano, zato je naša naloga, da se jim približamo in da se lahko z nami poistovetijo.

Čeprav smo si na eni strani zelo različni, smo si na drugi strani tudi izjemno podobni.

Ne maram mišljenja “Če nisi z nami si proti nam.” Sploh na politični sceni, katero od nekdaj dobro spremljam in sem kritična do vsakogar pa naj bo “lev” ali “desen”. Sploh v današnjih časih, ko si vsi mečejo polena pod noge. Pri tem bi rada še posebej poudarila besedo VSI – saj se ne opredeljujem.

Malo za šalo in malo za res. Ker si sama navdušena vrtnarka, me zanima, ali imaš kakšen “vrtnarski” nasvet za bralce našega bloga?

Uf ne vem, letos sem se prvič “spustila” v te vode in zaenkrat še sama črpam nasvete od drugih, predvsem od mame in babice. Vsekakor pa vam svetujem, da rastline in vrtnine, ki jih vzgajate “zalivajte” z ljubeznijo. Uspeh bo zagotovljen.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba
Vir: Facebook Ana Rogel

Rastline “zalivajte” z ljubeznijo. Uspeh bo zagotovljen.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor