Cuker raziskuje Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Juha iz bodeče buče?

Ali poznate čajoto?

Čajota je zelena buča v obliki hruške, ki “pika”, po domače povedano. Površina buče je namreč pokrita z bodicami.

Prav zaradi bodic pravijo čajoti tudi bodeča buča, imenujejo pa jo tudi mehiška kumara. Zelo množično jo namreč pridelujejo v Mehiki. (zelenisvet.com, 2017)

Ta buča pravzaprav izvira iz Srednje Amerike. Gre za vzpenjalko, ki potrebuje pri rasti dovolj prostora. Zanimiv je tudi podatek, da lahko uspeva tudi na nadmorski višini 1500 metrov. (zelenisvet.com, 2017)

Nezahtevna gospodična z bodicami

Gre za zelo enostavno bučo, ki za svojo rast ne potrebuje veliko.

Čajoto sadimo v drugi polovici maja, pobiramo pa jo tri do štiri mesce po sajenju, torej jo začnemo pobirati nekje v avgustu/septembru. Priporočljivo je, da celotni pridelek poberemo oktobra. (zelenisvet.com, 2017)

Natančnejša navodila za vzgojo čajote najdete na povezavi.

Najdete čajoto v dekoraciji?

Odlična v kulinariki

Bodeča buča je odlična v kulinariki, saj jo lahko uporabljamo na sto in en način. Zanimiv je tudi podatek, da so poleg mesa buče užitni tudi: koščica, korenina ter mladi listi. (zelenisvet.com, 2017)

Mladi listi rastline med drugim vsebujejo veliko hranil in vlaknin, koščica pa vitamine in aminokisline. (zelenisvet.com, 2017)

Bodeča buča v lazanji

Tudi pri nas doma raste čajota.

V kulinariki jo uporabljam na sto in en način; v omakah, v lazanji, za polpete in v juhi. Čajota je res božanskega okusa, za moje pojme celo boljšega od okusa bučk.

Za pripravo lazanje s čajoto lahko uporabite kar cukrov recept za lazanjo, v mesno omako za lazanjo pa še primešate na kocke narezano čajoto.

Juha iz bodeče buče

Kremna juhica, ki jo naredim iz čajote, je res božanska, recept za njo pa je enostaven. Zato sem se odločila, da ga danes podelim z vami.

Sestavine;

  • 4 velike buče čajote,
  • 2 veliki čebuli,
  • 50 ml sladke smetane,
  • vegeta in ostale poljubne začimbe

Postopek;

Najprej vse buče dajte (neolupljene) za pol ure v pečico na 180 stopinj Celzija. Nato vzamite buče iz pečice ven in jih na tanko olupite.

Toplota bo povzročila, da se bo olup buče omehčal, buča pa se bo posledično lažje olupila.

Nato v kozici prepražite čebuli, ki ste ju predhodno narezali na kose. Čebulam dodajte na kocke narezane buče, vse skupaj pa dobro premešajte in začinite (vegeta in ostale začimbe). Nato še vse skupaj zalijte z vodo (tako da bodo vsi kosi buče v vodi) in pustite, da se jed kuha sama.

Po tridesetih minutah jed odstavite iz štedilnika in jo s paličnim mešalnikom pretlačite tako, da dobite rahlo, gosto kremo.

Nato jed ponovno dajte na štedilnik in jo kuhajte še petnajst minut. Medtem v jed še dodajte sladko smetano, premešajte in po potrebi dodajte še druge začimbe. Vaša jed je gotova!

Nasvet: Zelo dobra kombinacija z juho iz buče čajote so popečeni kruhki, ki jih pripravite tako, da na kocke narezane kruhke popečete na olju, dokler ne postanejo zlato-rumene barve.

Kaj pripraviti za zraven?

Za kosilo lahko pripravite juho iz čajote, kompot iz jabolk ter jabolčno pito. Tako boste ustvarili dobro jesensko kosilo!

Pa dober tek!

Vir

  • Zelnisvet.com. (2017). Čajota v domačem vrtu. Pridobljeno 5. 11. 2020 iz https://zelenisvet.com/cajota/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor