Kulinarika Prosti čas Za dušo

Sladka razvada iz košarice

Ste tudi vi ljubitelji sadja?

Ker sem velika oboževalka sadja in sladic, sem se odločila, da omenjeni prehranski skupini pokombiniram in ustvarim novo sladico.

Razvajeni sladkosned?

Ker sem se sadne kupe, bananasplita, sadnih zavitkov, jogurtovega peciva s sadjem in ostalih sadnih sladic že nekoliko “nasitila”, sem se odločila, da poskusim nekaj novega.

Jogurtovo pecivo s sadjem?

Gre za zelo enostavno pecivo, ki je oplemeniteno z jogurtom in vsebuje sadje.

Sama v omenjeno sladico najraje vmešam jagodičevje ali sezonsko sadje, ki ga imamo doma. Ker je omenjeno pecivo zelo okusno in enostavno, vam recept zanj tudi prilagam.

Pecivo lahko naredite tudi v obliki mafinov.

Jogurtovo pecivo s sadjem

Sestavine

Za biskvit

 • 4 jajca
 • 2 skodelici sladkorja
 • 3 skodelice moke
 • 1 skodelica navadnega jogurta
 • pol skodelice olja
 • 1 pecilni prašek
 • 1 vanilijev sladkor
 • mleko (za navlažitev biskvita)
 • 250 g poljubnega sadja

Postopek

Vse sestavine za biskivt, razen sadja, zmešamo z mešalcem. Nato v maso dodamo tudi sadje, ki ga zraven vmešamo z žlico.

Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga razrežemo.

“Jabolko na dan, odžene zdravnika stran!”

Sadje vsebuje zelo veliko vitaminov, priporočljivo pa se tudi, da vsak dan zaužijemo dovolj sadja, ki se poleg zelenjave nahaja v zelenem polju piramide, nad tekočinami.

Po priporočili strokovnjakov naj bi vsak dan pojedli vsaj dva predstavnika sadja. Zelo zdravi so tudi sokovi, ki jih iztisnemo iz svežega sadja. (ZZZS in NIJZ, 2018)

Po priporočili strokovnjakov naj bi vsak dan pojedli vsaj dva predstavnika sadja. Zelo zdravi so tudi sokovi, ki jih iztisnemo iz svežega sadja.

Ali pojeste dovolj sadja/zelenjave?

Poleg sladkorja vsebujejo tudi vitamine

No, da preidem k bistvu mojega zapisa.

Danes vam predstavljam recept za sadne košarice, ki so zelo enostavne in hitre za pripravo.

Prednosti omenjene sladice?

 • Prednost omenjene sladice je, da poleg sladkorja vsebuje tudi vitamine. Tako se lahko malce potolažite, češ, da ste sladko razvado kombinirali s koristnim.
 • S pomočjo omenjene sladice se boste naučili, kako pripraviti domačo osnovo za košarice. Mnogi namreč pri pripravi podobnih košaric posegajo po kupljenih osnovah, medtem, ko si jih boste vi naredili čisto sami. To pa je tudi prednost, mar ne?

S pomočjo omenjene sladice se boste naučili, kako pripraviti domačo osnovo za košarice. Mnogi namreč pri pripravi podobnih košaric posegajo po kupljenih osnovah, medtem, ko si jih boste vi naredili čisto sami.

Sestavine

Za dvanajst košaric boste potrebovali:

 • 400 g listnatega testa (jaz ga kupim, še boljše je, če ga naredite sami)
 • vanilijev puding
 • 250 g sadja (jaz uporabim jagodičevje)

Postopek

Pri pripravi košaric potrebujete pekač za mafine. Odprtine v pekaču dobro namastite ali naoljite. Listnato testo razvaljate in ga z nožem razrežite na pravokotnike. Pazite, da listnato testo ne razvaljate preveč na tanko.

Z vsakim pravokotnikom dobro prekrijte odprtino v pekaču za mafine, po njeni celotni površini. Košarice dajte peči na 180 stopinj Celzija, za približno 20 minut oz. odvisno od vaše pečice. Ko so košarice pečene, jih ohladite in dajte ven iz pekača.

Nato skuhajte puding in ga ohladite. Pazite, da bo puding dovolj gost. Kasneje vsako košarico iz listnatega testa napolnite s pudingom. Vsako košarico še prekrijte s poljubnim sadjem.

Vaša sladica ne bo le dobra, temveč tudi lepa na pogled.

Bodite kreativni!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor