Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Še več dobrot iz spomladanske kuhinje

Cuker blog je za vas izbral nekaj svojih receptov za spomladanske jedi.

POMLAD
Že trata zeleni
in na drevju listje že brsti,
sonce toplo sije čez plan,
zvončki in trobentice kukajo tu in
tam.

Prihaja pomlad,
vsa lepa in mlada čez polja hiti,
prinesla bo sonce, veselja
in ptičja žvrgolenja.

Dekle se nežno smehlja,
ko fantič ji roko poda,
na bregu sedita in v valove strmita. (Krhlanko, 2004)

Cukrove spomladanske dobrote

Logo

Za vas smo zbrali nekaj raznolikih receptov, ki obsegajo; tako predjedi, glavne jedi, kot tudi sladice.

Za vas smo zbrali nekaj raznolikih receptov, ki obsegajo tako predjedi, glavne jedi, kot tudi sladice.

1. Ričet s sadjem

Sestavine;

  • 200 g ješprenja,
  • 3 veliki korenčki,
  • 4 veliki krompirji,
  • 400 g fižola (velika konzerva),
  • druga zelenjava po želji,
  • 1 jabolko/4 suhe slive,
  • peteršilj,
  • 2 čebuli,
  • ostale začimbe po želji.

Postopek;

Najprej na olju prepražimo čebulo. Nato dodamo na kocke narezan krompir, korenček, ješprenj ter drugo zelenjavo po želji. Vse skupaj začinimo, zalijemo in pustimo da se kuha.

Čez nekaj časa v enolončnico dodamo na kocke narezano jabolko/ suhe slive ter fižol. Dodamo še peteršilj ter začimbe po okusu.

Tako pustimo, da se enolončnica kuha približno eno uro, vmes pa neprestano zalivamo in mešamo.

Namig: Jaz med zbirko začimb za ričet vedno umestim domačo mešanico začimb (origano, šetraj, timijan), vegeto, poper, malce rdeče paprike ter kurkume. Za piko na I dodam še “za odtenek” sladke smetane.

2. Gobova juha

Ker obožujem domačo gobovo juho, sem vam danes tudi pripravila recept za zelo okusno gobovo juho, ki jo pripravljam sama.

Za jed boste potrebovali zgolj eno uro, ker pa si stvari zelo rada olajšam, za jed ne boste potrebovali veliko sestavin.

Sestavine;

  • 500 g šampinjonov (še boljše če imate gobe, ki ste jih nabrali sami)
  • 1 velika čebula
  • štirje veliki krompirji
  • trije veliki korenčki
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • kisla smetana
  • sol, poper, vegeta (ali druge začimbe po želji)

Postopek;

Najprej v veliki kozici prepražite čebulo. Dodate ji na kose narezane gobe, na kose narezani krompir ter narezan korenček. Vse skupaj zalijete z vodo (da stvari plavajo) in začinite.

Nato pustite, da se juha kuha nekaj časa. Vmes neprestano mešate in dolivate vodo. Po približno 15-tih minutah v juho dodate smetano za kuhanje (približno polovico). Pustite, da se juha nekaj časa kuha, nato pa še dodate ostalo smetano.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117860301_700153307230190_2944395119112510553_n.jpg

Preden juho sevirate, dodate v jed še nekaj kisle smetane (približno 3-4 žlice) in vaša jed je pripravljena.

3. Tople murke ali kumarčni zos

Babica mi je pripovedovala, da jim je mama (torej moja prababica) vedno, ko so obirali hmelj, prinašala za malico tople murke. V receptu nisem navedla točne količine za posamezne sestavine, saj jih dodajam po občutku. Recept vam ne bo vzel veliko časa, zanj pa ne boste potrebovali veliko sestavin.

Sestavine;

Za približno štiri osebe potrebujete:

  • 1 čebulo,
  • olje,
  • krompir (6 srednjih krompirjev),
  • 2 veliki kumari,
  • česen (3 stoke),
  • kislo smetano,
  • maslo,
  • mleko,
  • sol, poper, po želji tudi druge začimbe.

Postopek;

Najprej krompir olupimo, narežemo in damo kuhati v kozico. Medtem narežemo čebulo ter naribamo kumari. Čebulo popražimo v ponvi, nato pa dodamo naribane kumare. Vse skupaj premešamo, posolimo in popopramo. Na vse skupaj stisnemo česen s pomočjo stiskalnika za česen. Dobro bo tudi, če boste česen zgolj narezali (če stiskalnika nimate). Nato vse skupaj še zalijemo z vodo in pustimo, da se kuha.

Ko je krompir skuhan od njega odlijemo nekaj vode, vendar ne vse. Nato v krompir dodamo nekaj masla in mleko ter s pomočjo mešalnika naredimo tekoč pire krompir (saj vode, v kateri se je kuhal krompir, nismo odlili). Nato pire krompir damo v večjo kozico v katero dodamo tudi kumare, ki smo jih prej kuhali. Vse skupaj še nekaj časa kuhamo, dodamo pa tudi kislo smetano, jaz običajno dodam tri žlice. Po potrebi še dodamo druge začimbe in naša jed na žlico je gotova.

This image has an empty alt attribute; its file name is juhica2.jpg

4. Božanska lazanja

V receptu sem uporabila komponente, ki jih sicer najdemo v običajni lazanji, celoten postopek izvedbe pa sem si izmislila sama.

This image has an empty alt attribute; its file name is 142196068_228982602116290_1405205233858465208_n-1-768x1024.jpg

V receptu sem namesto testenin, ki jih lahko kupimo posebej za lazanjo, uporabila kar široke rezance, saj so mi osebno bolj všeč.

Sestavine;

  • 500 g širokih rezancev (ena vrečka),
  • 600g mletega mesa,
  • 2 čebuli,
  • 4 korenčki,
  • 1 paprika (lahko tudi druga zelenjava, ki jo imate pri roki),
  • paradižnikova mezga,
  • sol, poper (po želji tudi ostale začimbe),
  • moka,
  • olje,
  • vegeta,
  • pol litra mleka,
  • sir (po občutku).

Postopek;

Najprej čebulo narežemo in jo popražimo. Čebuli dodamo mleto meso. Meso tako nekaj časa pražimo, nato pa mu dodamo preostalo zelenjavo. Dodamo še paradižnikovo mezgo, začimbe po občutku, nato pa vse skupaj zalijemo. Omako nekaj časa kuhamo.

Medtem v kozici zavremo osoljeno vodo, v kateri kasneje skuhamo široke rezance. Rezance precedimo. Naredimo tudi omako bešamel in sicer tako, da na olju prepražimo malo moke, ki ji dolivamo mleko, vmes pa mešamo. Omako še nato vegetamo. Če se v omaki bešamel naredijo grudice, jaz ponavadi le-te zravnam tako, da omako na kocu zmešam z mešalcem.

Pripravimo si pekač, nato pa začnemo v njega nalagati plasti lazanje. Dno pekača naprej navlažimo s tekočino iz omake, ki smo jo prvotno naredili (omaka z mesom). Nato v pekač položimo široke rezance, in sicer po celotni površini pekača. Rezance polijemo z omako iz mesa in ostale zelenjave, zraven pa potrosimo tudi naribani sir. Na vse to položimo še eno plast širokih rezancev. Na vrhu lazanje polijemo bešamel omako, zraven pa še potrosimo naribani sir. Lazanjo damo v pečico in jo pečemo 30 minut na 200 stopnjah Celzija. Opomba: Naredimo lahko poljubno število plasti lazanje.

5. Medena hruška z orehi

Za recept za medene hruške z orehi ne potrebujete veliko. Hruške pa lahko po želji nadomestite tudi z jabolki.

Sestavine

  • tri hruške (lahko tudi več, odvisno od količine, ki jo želite pripraviti),
  • 50 g orehov,
  • en navadni jogurt,
  • 2 žlici medu,
  • žlička cimeta,
  • 50 g masla.

Opomba; Jogurt lahko nadomestite tudi s kislo smetano.

Postopek

Najprej dobro operete hruške in jih olupite. Nato jih prerežete na pol in očistite (odstranite pečke in pecelj), v hruške pa tudi izdolbete luknjo, v katero boste kasneje nadevali nadev iz orehov.

Hruške nato položite na pekač, ki je prekrit s peki papirjem.

Kasneje se lotite nadeva. Jedrca orehov očistite in zmeljete. Zmletim orehom dodate še jogurt, med, raztopljeno maslo in žličko cimeta. Vse skupaj dobro zmešate in nadevate na/v hruške.

Nadevane hruške daste v pečico in pečete na 180 stopinj Celzija približno 20 minut. Vaša sladica je narejena.

Sladico lahko ob serviraju, po želji, tudi dekorirate.

6. Preprosto pecivo z borovnicami

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • mleko (za navlažitev biskvita).

Za kremo;

  • 250 g sira Mascarpone,
  • 250 ml smetane za stepanje,
  • 250 g borovnic (lahko zmrznjene, še boljše pa je če so sveže),
  • sladkor.

Posip;

  • borovnice

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v pekač in pečemo na 180 stopinj Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, medtem pa naredimo kremo.

Najprej steptamo smetano za stepanje, nato pa smetani primešamo Mascarpone in borovnice. Opomba: Nekaj borovnic si prihranimo, saj jih bomo kasneje potrosili po pecivu. Po občutku pa dodamo tudi sladkor. Jaz na primer ne dodam veliko sladkorja (1 žlica), saj mi ni všeč, da je krema pretirano sladka.

Biskvit kasneje dobro navlažimo z mlekom, nato pa ga namažemo s kremo iz borovnic. Kremo še nato potrosimo z borovnicami, ki so nam ostale. Pecivo je gotovo.

7. Čokoladne bombice presenečenja

Tale sladica je zame ena najboljših. Zakaj? Ker vsebuje dve meni zelo ljubi sestavini; čokolado in sir mascarpone.

Njena priprava je sila preprosta, končni izdelek pa je pravi balzam za brbončice.

This image has an empty alt attribute; its file name is Mascarpone21-1.jpg

Sladico sem poimenovala kar Čokoladne bombice presenečenja.

Sestavine (za 5 kolačev-bombic);

Za biskvit

  • 2 jajci,
  • 5 žlic sladkorja,
  • 5 žlic moke,
  • 2 žlici kakava,
  • 1,5 dl vode,
  • polovica pecilnega praška.

Za nadev

  • 250 g sira Mascarpone,
  • mleko.

Za preliv

  • 2 dl sladke smetane,
  • 100 g jedilne čokolade.

Postopek

Najprej jajca in sladkor zmešamo skupaj z mešalcem, nato pa še dodamo ostale sestavine. Vse skupaj zmešamo, vlijemo v pekač za mafine, ki ga predhodno tudi namastimo oziroma naoljimo. Pecivo pečemo na 180 stopinj Celzija. Z omenjeno količino sestavin bomo dobili pet kolačev oz. bombic.

Medtem ko se pecivo peče, si pripravimo preliv. V kozico nalijemo sladko smetano, v njej pa raztopimo jedilno čokolado. Kasneje počakamo, da se preliv ohladi.

Ko so biskvitni kolači pečeni, jih ohladimo, nato pa prerežemo na pol (vodoravno), na dva enaka dela. Eno polovico najprej navlažimo z mlekom, nato pa premažemo s sirom Mascarpone. Opomba; 250 g sira Mascarpone si razdelimo na pet delov, da bomo z njim premazali vsak kolač.

Na vse to položimo drugo polovico biskvitnega kolača (kot sendvič), vse skupaj pa še prelijemo s čokoladnim prelivom.

Enak postopek ponovimo s preostalimi štirimi kolači. Po želji lahko čokoladne bombice okrasimo s sezonskih sadjem, nanje naribamo kekse, jih potresemo s kokosom ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Nasvet; Najbolje je, da damo bombice za nekaj časa v hladilnik, saj bodo te kasneje še bolj okusne in sveže.

Bodite kreativni! Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor