Cuker raziskuje Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas Za dušo

Iz prve roke: Hitri nasveti za urbano vrtičkanje

Pred leti sem se odločila, da bom postala samooskrbna in da si bom sama pridelala zelenjavo.

Pa čeprav nimam ne zemlje ne primernega prostora, kjer bi imela vrt in kjer bi lahko pridelovala svoje pridelke.

Ampak saj veste, samooskrba je zakon.

Samooskrba je zakon!

Nič novega ali milijon različnih načinov

Odločila sem se, da bom postala urbani vrtičkar in da si bom mali vrt uredila kar na balkonu.

Pravzaprav takšen način vrtičkanja, ni nič novega.

Se pa tovrstna samooskrba danes zelo vzpodbuja.

Več o tem, si lahko preberete na povezavi.

Sploh pa, kdo pravi, da tudi če nimate zemlje, če ste doma v bloku in nimate prostora, ne morete postati pravi vrtičkar?

Vse se da, če se hoče

Ljudje so pri urbanem vrtnarjenju že leta zelo inovativni.

Rastline sadijo/sejejo na različne prostore in si izmišljajo najrazličnejše načine, kako pridelati kar največ pridelka na relativno majhnem prostoru.

Nekaj idej za urbano vrtnarjenje dobite na povezavi.

Hitri nasveti za urbano vrtnarjenje iz prve roke

Čeprav še zdaleč nisem strokovnjak in sem zgolj ljubiteljski vrtičkar, sem v tokratnem prispevku pripravila nekaj nasvetov iz prve roke, če se boste urbanega vrtnarjenja lotili tudi sami.

Naj poudarim, da je prvi pogoj za urbano vrtičkanje veselje do dela z zemljo, saj bodo posledično pridelki uspevali bolje.

Naj povem, da sama na začetku svojega “vrtnarskega projekta” nisem pričakovala velikih rezultatov, a sem bila na koncu nad rezultati presenečena. Saj veste, kjer je veselje in volja, tam so vedno tudi dobri rezultati.

Kjer je veselje in volja, tam so vedno tudi dobri rezultati.

Moji vrtičkarski nasveti

  • Za urbano vrtnarjenje izberite prostor, kjer je dovolj svetlobe oz. prostor, ki je dovolj osvetljen. Najboljše je, da izberete, če imate seveda možnost, prostore na vzhodni strani.
  • Za sejanje/sajenje rastlin lahko uporabite kar cvetlične lončke, ki imajo odprto dno, torej odprtine na dnu posode (skoraj vsi lončki imajo to). Pri zalivanju rastlin tako odvečna voda ne ostaja v posodah, kar bi povzročilo gnitje delov rastline.
  • Posode v katerih imate posajene/posejane rastline naj bodo dovolj velike. Sploh paradižnik ima rad dovolj prostora (in dovolj svetlobe).
  • Dobra metoda za urbano vrtnarjenje je tudi sejanje/sajenje rastlin v rastlinjake. Če pa rastlinjak postavite tudi na dovolj sončno lego je uspeh zagotovljen. Rastlinjak sem uporabila tudi sama. Ta mi je omogočil, da sem lahko začimbe, solato, jagode, posadila že na začetku meseca marca. Rastline v posodi sem namreč shranila v rastlinjak.
  • Pri urbanem vrtnarjenju sem uporabila zgolj dve naravni gnojili; jajčne lupine in kavno usedlino. Umetnih gnojil nisem uporabila, saj nisem pristaš le-teh. Saj veste, eko je zakon. Pridelek je bil bujen in bogat.
  • S kavno usedlino sem zalivala zemljo vedno potem, ko sem popila kavo. Jajčne lupine sem nekoliko zdrobila z dnom lončka (nimam namreč mlinčka, da bi jih zmlela) in jih posula po zemlji. Pojasnilo: kavna usedlina in jajčna lupina vsebujeta veliko koristnih mineralov, ki pospešujeta rast rastlin in jih dodatno obogatita.
  • Pomembno je, da vaše rastline dovolj/redno zalivate. Sploh če imate rastline na prostoru, kjer je zelo sončno in posledično sušno (rastline so pod streho in jih tako padavine ne dosežejo), je potrebno dovolj zalivanja. Sama sem rastline zalivala vsak dan. Najbolje je, da rastline zalivamo zvečer, saj rastline tako ohranijo največ vlage (najmanj izhlapevanja vode zvečer/ponoči).
  • Seveda sem se tekom urbanega vrtičkanja srečevala tudi z neuspehi. Nekatera zelenjava je uspevala super, druga spet slabše ali pa sploh ni uspevala. Opomba: gre za moje izkušnje.
  • Zelenjava, ki je na urbanem vrtu dobro uspevala; češnjev paradižnik, dateljni paradižnik, navadni (večji) paradižnik, kumare za vlaganje, paprika, feferoni, blitva, solata (vse vrste, ki sem jih posadila), rukola, por, začimbe vseh vrst (origano, peteršilj, bazilika, rožmarin itd.), sivka, vrtna kreša, jagode.
  • Zelenjava, ki je na urbanem vrtu slabše uspevala: čebula, bučke, korenček.
  • Nasvet: V primeru, da se vam na rastlinah pojavijo listne uši, za obrambo rastline uporabite zgolj mleko. Rastlino, na kateri so uši, vsak dan (najmanj deset dni po vrsti) škropite z mlekom. Seveda so v trgovinah na voljo tudi drugi pripravki za obrambo proti listnim ušem, a saj veste, eko je zakon.

Želim vam uspešno urbano vrtičkanje. Saj veste, ključna sta veselje in volja.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor