Cukrove ideje Kolumna Kulinarika Prosti čas

Racionalni recepti iz cukrove kuhinje

Danes vam predstavljam nekaj racionalnih kuharskih receptov tako za glavne jedi, predjedi in sladice.

Dejstvo je, da ljudje vsako leto zavržemo preveč hrane, na kar opozarjajo številne raziskave in organizacije.

Ob obilju hrane, ki nam je na voljo, smo postali malce razvajeni.

Vsak dan pričakujemo, da bomo imeli na mizi veliko jedi različnih vrst. Vsak dan hodimo v trgovino in ob tem zapravimo malo morje denarja, zgolj zato, da bo naša prehrana dovolj pestra. Najbolj žalostno pa je, da po drugi strani vse preveč hrane, ki smo jo prej tako ognjevito kupovali, zavržemo. Pa res mora biti tako?

Ob obilju hrane, ki nam je na voljo, smo postali malce razvajeni.

Ali obstaja način, da bi kljub temu, da ne hodimo vsak dan v trgovino, uživali dovolj pestro, raznoliko in zdravo prehrano?

Ali obstaja način, da bi kljub temu, da ne hodimo vsak dan v trgovino, uživali dovolj pestro, raznoliko in zdravo prehrano?

Sprašujem se, zakaj ne bi pri kuhi ali peki raje uporabili tisto, kar imamo doma in zakaj se ne bi preprosto znašli s tistimi sestavinami, ki so nam na voljo.

Z drugimi besedami, zakaj ne bi bili pri kuhi/peki bolj racionalni?

Kaj pomeni, da smo racionalni pri porabi hrane?

Racionalni pristop k porabi hrane pomeni zgolj to, da imamo do hrane spoštljiv odnos, da je ne mečemo stran in da uporabljamo tiste sestavine, ki jih imamo na voljo.

Ko bi le vedeli, kakšni umetniki lahko postanete v kreiranju jedi iz omejene količine sestavin, ki jih imate doma.

Ko bi le vedeli, kakšni umetniki lahko postanete v kreiranju jedi iz omejene količine sestavin, ki jih imate doma.

Iz komponent, ki so vam na voljo, lahko pripravite slastne juhe, omake, enolončnice, tudi sladice. “Vklopiti” morate le peščico svoje kreativnosti in domišljije.

Iz komponent, ki so vam na voljo, lahko pripravite slastne juhe, omake, enolončnice, tudi sladice. “Vklopiti” morate le peščico svoje kreativnosti in domišljije.

Kombinirate lahko sestavine v specialitete, ki jih boste lahko kasneje “lansirali” kot svoje jedi.

Sedaj pa si poglejmo nekaj prednosti racionalnega pristopa.

Prednosti racionalne porabe živil pri kuhi/peki;

  • razvijanje lastne kreativnosti (znajdi se s tistimi živli, ki jih imaš na voljo),
  • krepitev lastne domišljije,
  • manj zavržene hrane,
  • učinkovita poraba sestavin/komponent, ki jih imate na voljo,
  • manj obiskov trgovine in s tem manjša izpostavljenost virusom (tudi Covidu 19),
  • izpopolnjevanje lastnega znanja na področju peke in kuhe,
  • privajanje na nove okuse, preseganje cone udobja,
  • krepitev imunskega sistema,
  • bolj zdrava in raznolika prehrana (Ker pri tem eksperimentirate, med sabo kombinirate različne komponente, kot rezultat pa se prehranjujete bolj raznoliko.),
  • manj umetne, zamrznjene in na pol pripravljene hrane, ki negativno vpliva na vaše zdravje in posledično tudi imunski sitem,
  • prihranek denarja.

Je potrebno imeti za kreiranje novih jedi kuharsko diplomo?

Odgovor je seveda ne. Čisto vsak je lahko izvrsten kuhar in kreator. Uporabiti je treba zgolj domišljijo in kreativnost.

Čisto vsak je lahko izvrsten kuhar in kreator. Uporabiti je treba zgolj domišljijo in kreativnost.

Zakaj bi človek kompliciral?

Na Cuker blogu se trudimo, da objavljamo takšne recepte, ki vsebujejo zgolj osnovne sestavine, ki jih imate zagotovo doma.

Torej pri naših receptih ne boste potrebovali specialnih sestavin, ki so po navadi drage in težko dostopne.

Pri naših receptih ne boste potrebovali specialnih sestavin, ki so po navadi drage in težko dostopne.

Ob ogledu številnih receptov znanih ali manj znanih kuharjev me je namreč vedno malce motilo dejstvo, da so recepti vsebovali nekakšne posebne manj znane sestavine, za katere se je izkazalo, da so zelo drage. Zakaj si ne bi zadeve preprosto olajšali in poskusili ustvariti kreacije iz osnovnih ali bolj znanih sestavin, ki so vam dostopnejše?

Kje naj dobim te sestavine?

Zakaj ne bi danes ustvarili kakšne super omake ali enolončnice iz stvari, ki jih imate doma?

Zame osebno so jedi na žlico tako ali tako najboljše. Pester izbor jedi na žlico, ki so kot nalašč za hladnejše jedi, najdete tudi v cukrovi kategoriji “kulinarika“.

Racionalni recepti

1. Omaka iz govedine in korenčka

Potem, ko imate na jedilniku govejo juho, vam zagotovo vedno ostane govedina. Porabite jo v omaki!

Sestavine

  • sezonska zelenjava, ki jo imate pri roki (jaz sem uporabila čebulo, korenček in dve buči čajoti),
  • govedina,
  • vegeta ali začimbe po želji (jaz sem še dodala malce rdeče paprike),
  • malce sladke smetane,
  • to je vse!

Postopek

Najprej sem prepražila na kocke narezano čebulo, nato sem dodala na kocke narezano bučo in korenček. Vse skupaj sem začinila, zalila in pustila, da se je kuhalo samo. Po približno petnajstih minutah sem dodala še malce sladke smetane in spet zalila. Po desetih minutah sem dodala še na kocke narezano govedino, zalila z vodo po potrebi še začinila in pustila, da se je kuhalo še petnajst minut. Nato sem posebej še skuhala testenine.

2. Testeninska solata

Vam je pri kosilu ostalo nekaj testenin? Naredite iz njih testeninsko solato.

Sestavine

  • testenine,
  • poljubna zelenjava,
  • majoneza,
  • poljubne začimbe.

Postopek

Najprej testenine, ki so vam ostale, dajte v posodo, nato pa dodajte poljubno zelenjavo. Jaz sem na primer uporabila papriko, koruzo in paradižnik. Dodajte še majonezo, poljubne začimbe ter premešajte. Vaša testeninska solata je narejena. Zakaj nisem napisala količine sestavin? Zato, ker je slednje odvisno od količine testenin, ki so vam ostale pri kosilu.

3. Cmoki iz pire krompirja

Vam je pri kosilu ostal pire krompir? Naredite iz njega cmoke s poljubnim sadjem.

Sestavine

  • 750 g krompirja,
  • 300 g moke,
  • 2 jajci,
  • 1 žlička soli,
  • maslo,
  • 1 kilogram poljubnega sadja.

Postopek

Najprej skuhamo krompir, ki mu dodamo maslo ter sol. Vse skupaj pretlačimo, da dobimo pire krompir. Pretlačenemu krompirju dodamo moko in dve jajci ter vse skupaj zmešamo, da dobimo kompaktno testo.

Iz testa oblikujemo kroglice, v vsako kroglico pa damo v sredino poljubno sadje.

Cmoke kuhamo v vreli vodi, približno 15 minut oz. tako dolgo, da priplavajo na površje.

4. Špageti z zelenjavo in šunko

Sestavine

  • 5 rezin šunke (toast šunka),
  • sezonska zelenjava,
  • gobice (če jim imate),
  • 1 čebula,
  • 1 jajce,
  • 60 g sladke smetane,
  • vegeta, po želji tudi ostale začimbe,
  • polovica zavojčka špagetov.

Postopek

Najprej na olju prepražimo čebulo, ki smo jo predhodno narezali. Nato dodamo narezano zelenjavo in gobe (če jih imate). Dodamo tudi na kocke/delčke narezano šunko. Vse skupaj začinimo z vegeto (ali ostalimi začimbami) ter zalijemo z vodo.

Po nekaj minutah jed zalijemo s sladko smetano, tik pred koncem kuhe pa v jed dodamo še eno razžvrkljano jajce in pustimo, da se to malo pokuha.

Omako postrežemo na špagetih, ki smo jih že predhodno skuhali v osoljeni vodi. Po želji lahko po jedi potrosimo parmezan.

5. Jogurtovo pecivo z jabolki

So vam ostala jabolka pa ne veste, kako jih porabiti? Naredite preprosto jogurtovo pecivo z jabolki.

Sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • mleko (za navlažitev biskvita),
  • 5 jabolk.

Postopek

Vse sestavine za biskvit, razen jabolk, zmešamo z mešalcem. Nato v maso dodamo tudi na lističe narezana jabolka, ki jih zraven vmešamo z žlico.

Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga razrežemo.

6. Božanska brunch posodica

Vam je ostalo veliko toasta, ki mu bo kmalu potekel rok? Pripravite si božanske posodice, za katere boste potrebovali le jajca, toast in začimbe.

Najprej z valjarjem razvaljajte toast, tako da se raztegne. Nato toast položite po pekaču za mafine, ki ste ga predhodno dobro namastili, tako, da se toast prilega eni odprtini (da dobite košarico). V košarico iz toasta nato ubijete jajce, nanj pa potrosite poljubne začimbe.

Vaši jedi lahko še po želji dodate sir, slanino, šunko, kremne namaze, zelenjavo ali ostale dodatke.

Košarice pečete približno dvajset minut na 200 stopinj Celzija, dokler se jajce ne speče, vendar pazite, da se slednje ne zapeče preveč.

Nato iz pekača vzamete košarice ven in jih poljubno dekorirate. Ta korak priprave je prepuščen vaši domišljiji.

7. Ričet s sadjem

Sestavine

  • 200 g ješprenja,
  • 3 veliki korenčki,
  • 4 veliki krompirji,
  • 400 g fižola (velika konzerva),
  • druga zelenjava po želji,
  • 1 jabolko/4 suhe slive,
  • peteršilj,
  • 2 čebuli,
  • ostale začimbe po želji.

Postopek

Najprej na olju prepražimo čebulo. Nato dodamo na kocke narezan krompir, korenček, ješprenj ter drugo zelenjavo po želji. Vse skupaj začinimo, zalijemo in pustimo da se kuha.

Čez nekaj časa v enolončnico dodamo na kocke narezano jabolko/ suhe slive ter fižol. Dodamo še peteršilj ter začimbe po okusu.

Tako pustimo, da se enolončnica kuha približno eno uro, vmes pa neprestano zalivamo in mešamo.

Namig: Jaz med zbirko začimb za ričet vedno umestim domačo mešanico začimb (origano, šetraj, timijan), vegeto, poper, malce rdeče paprike ter kurkume. Za piko na I dodam še “za odtenek” sladke smetane.

Bodite kreativni! Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor