Kolumna Kulinarika Prosti čas Za dušo

Racionalni pri porabi hrane

Dejstvo je, da ljudje vsako leto zavržemo preveč hrane, na kar opozarjajo številne raziskave in organizacije.

Ob obilju hrane, ki nam je na voljo, smo postali malce razvajeni.

Vsak dan pričakujemo, da bomo imeli na mizi veliko jedi različnih vrst. Vsak dan hodimo v trgovino in ob tem zapravimo malo morje denarja, zgolj zato, da bo naša prehrana dovolj pestra. Najbolj žalostno pa je, da po drugi strani vse preveč hrane, ki smo jo prej tako ognjevito kupovali, zavržemo. Pa res mora biti tako?

Ob obilju hrane, ki nam je na voljo, smo postali malce razvajeni.

Ali obstaja način, da bi kljub temu, da ne hodimo vsak dan v trgovino, uživali dovolj pestro, raznoliko in zdravo prehrano?

Ali obstaja način, da bi kljub temu, da ne hodimo vsak dan v trgovino, uživali dovolj pestro, raznoliko in zdravo prehrano?

Sprašujem se, zakaj ne bi pri kuhi ali peki raje uporabili tisto, kar imamo doma in zakaj se ne bi preprosto znašli s tistimi sestavinami, ki so nam na voljo.

Z drugimi besedami, zakaj ne bi bili pri kuhi/peki bolj racionalni?

Kaj pomeni, da smo racionalni pri porabi hrane?

Racionalni pristop k porabi hrane pomeni zgolj to, da imamo do hrane spoštljiv odnos, da je ne mečemo stran in da uporabljamo tiste sestavine, ki jih imamo na voljo.

Ko bi le vedeli, kakšni umetniki lahko postanete v kreiranju jedi iz omejene količine sestavin, ki jih imate doma.

Ko bi le vedeli, kakšni umetniki lahko postanete v kreiranju jedi iz omejene količine sestavin, ki jih imate doma.

Iz komponent, ki so vam na voljo, lahko pripravite slastne juhe, omake, enolončnice, tudi sladice. “Vklopiti” morate le peščico svoje kreativnosti in domišljije.

Iz komponent, ki so vam na voljo, lahko pripravite slastne juhe, omake, enolončnice, tudi sladice. “Vklopiti” morate le peščico svoje kreativnosti in domišljije.

Kombinirate lahko sestavine v specialitete, ki jih boste lahko kasneje “lansirali” kot svoje jedi.

Sedaj pa si poglejmo nekaj prednosti racionalnega pristopa.

Prednosti racionalne porabe živil pri kuhi/peki;

  • razvijanje lastne kreativnosti (znajdi se s tistimi živli, ki jih imaš na voljo),
  • krepitev lastne domišljije,
  • manj zavržene hrane,
  • učinkovita poraba sestavin/komponent, ki jih imate na voljo,
  • manj obiskov trgovine in s tem manjša izpostavljenost virusom (tudi Covidu 19),
  • izpopolnjevanje lastnega znanja na področju peke in kuhe,
  • privajanje na nove okuse, preseganje cone udobja,
  • krepitev imunskega sistema,
  • bolj zdrava in raznolika prehrana (Ker pri tem eksperimentirate, med sabo kombinirate različne komponente, kot rezultat pa se prehranjujete bolj raznoliko.),
  • manj umetne, zamrznjene in na pol pripravljene hrane, ki negativno vpliva na vaše zdravje in posledično tudi imunski sitem,
  • prihranek denarja.

Je potrebno imeti za kreiranje novih jedi kuharsko diplomo?

Odgovor je seveda ne. Čisto vsak je lahko izvrsten kuhar in kreator. Uporabiti je treba zgolj domišljijo in kreativnost.

Čisto vsak je lahko izvrsten kuhar in kreator. Uporabiti je treba zgolj domišljijo in kreativnost.

Moja izkušnja

Tudi sama sem bila dokaj potratna pri porabi hrane, dokler nisem bila na nak način prisiljena razmišljati bolj racionalno.

V času študija je bil moj budget (tudi za hrano) dokaj omejen. Tako sem se pri kuhi naučila kombinirati različne komponente in med sabo povezovati različne okuse. Seveda sem se trudila (in se še vedno trudim), da sem kuhala čim bolj zdravo. No, še ena prednost mojega eksperimentiranja pa je tudi ta, da sem lahko začela objavljati recepte svojih “skreiranih” jedi na blogu. Kaj še torej čakate?

Zakaj bi človek kompliciral?

Na Cuker blogu se trudimo, da objavljamo takšne recepte, ki vsebujejo zgolj osnovne sestavine, ki jih imate zagotovo doma.

Torej pri naših receptih ne boste potrebovali specialnih sestavin, ki so po navadi drage in težko dostopne.

Pri naših receptih ne boste potrebovali specialnih sestavin, ki so po navadi drage in težko dostopne.

Ob ogledu številnih receptov znanih ali manj znanih kuharjev me je namreč vedno malce motilo dejstvo, da so recepti vsebovali nekakšne posebne manj znane sestavine, za katere se je izkazalo, da so zelo drage. Zakaj si ne bi zadeve preprosto olajšali in poskusili ustvariti kreacije iz osnovnih ali bolj znanih sestavin, ki so vam dostopnejše?

Kje naj dobim te sestavine?

Zakaj ne bi danes ustvarili kakšne super omake ali enolončnice iz stvari, ki jih imate doma?

Zame osebno so jedi na žlico tako ali tako najboljše. Pester izbor jedi na žlico, ki so kot nalašč za hladnejše jedi, najdete tudi v cukrovi kategoriji “kulinarika“.

Omaka iz govedine in zelenjave

Danes pa vam po vzoru mojega današnjega monologa o racionalnosti predstavljam recept za omako iz zelenjave in govedine.

Potem, ko imate na jedilniku govejo juho, vam zagotovo vedno ostane govedina. Porabite jo v omaki!

Sestavine

  • sezonska zelenjava, ki jo imate pri roki (jaz sem uporabila čebulo, korenček in dve buči čajoti),
  • govedina,
  • vegeta ali začimbe po želji (jaz sem še dodala malce rdeče paprike),
  • malce sladke smetane,
  • to je vse!

Postopek

Najprej sem prepražila na kocke narezano čebulo, nato sem dodala na kocke narezano bučo in korenček. Vse skupaj sem začinila, zalila in pustila, da se je kuhalo samo. Po približno petnajstih minutah sem dodala še malce sladke smetane in spet zalila. Po desetih minutah sem dodala še na kocke narezano govedino, zalila z vodo po potrebi še začinila in pustila, da se je kuhalo še petnajst minut. Nato sem posebej še skuhala testenine.

Predstavljam pa vam še en racionalen recept.

Špageti z zelenjavo in šunko

Danes vam bom predstavila enega izmed tisočerih receptov za omako za špagete. Sama namreč zelo rada ustvarjam raznolike jedi s testeninami, pri tem pa kombiniram različne komponente.

Sestavine

  • 5 rezin šunke (toast šunka),
  • sezonska zelenjava,
  • gobice (če jim imate),
  • 1 čebula,
  • 1 jajce,
  • 60 g sladke smetane,
  • vegeta, po želji tudi ostale začimbe,
  • polovica zavojčka špagetov.

Postopek

Najprej na olju prepražimo čebulo, ki smo jo predhodno narezali. Nato dodamo narezano zelenjavo in gobe (če jih imate). Dodamo tudi na kocke/delčke narezano šunko. Vse skupaj začinimo z vegeto (ali ostalimi začimbami) ter zalijemo z vodo.

Po nekaj minutah jed zalijemo s sladko smetano, tik pred koncem kuhe pa v jed dodamo še eno razžvrkljano jajce in pustimo, da se to malo pokuha.

Omako postrežemo na špagetih, ki smo jih že predhodno skuhali v osoljeni vodi. Po želji lahko po jedi potrosimo parmezan.

Obe jedi pa lahko pripravite tudi v vegetarijanski različici! Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor