Topel čaj ob topli peči. Eden izmed čarov hladnejših dni.
Ali ste tudi vi ljubitelji čajev?
Jaz priznam, da sem velika ljubiteljica čaja. Topel čaj me v hladnejših dneh, poleg tega, da me pogreje, popelje v prostor sanj ali v nekakšen zen. Če pa toplemu čaju dodam še kakšno dobro knjigo, pa je doživetje popolno.
Topel čaj me v hladnejših dneh, poleg tega, da me pogreje, popelje v prostor sanj ali v nekakšen zen.
V tem času je aktualen šipek oz. šipkov čaj.
Pasja roža?
Šipek je zdravilna rastlina, ki se uvršča v družino rožnic. Gre za grm, ki vsebuje dolge, trnjaste veje. Plodovi so značilne rdeče barve in jajčaste oblike. Šipek dozori septembra in oktobra. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)
Šipek vsebuje številne zdravilne učinkovine. Plodovi šibka vsebujejo vitamine, minerale ter nekaj pektina in fruktoze. Plodove pogosto nabiramo in jih sušimo za čaj. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)
Šipek vsebuje številne zdravilne učinkovine. Plodovi šibka vsebujejo vitamine, minerale ter nekaj pektina in fruktoze. Plodove pogosto nabiramo in jih sušimo za čaj. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)
Več zanimivosti o šipku si lahko preberete na spletni strani gorenjske-lekarne.si.
Ali ste vedeli?
- Šipek imenujejo tudi divja roža ali pasja roža.
- Lubje rastline se je nekoč uporabljalo proti ugrizu psov, od koder tudi ime pasja roža.
- Šipek odpravlja tudi utrujenost in nerazpoloženost.
- Plodovi šipka, ki so naloženi drug na drugega lahko splesnijo.
- Šipkova marmelada se ne sme prekuhati, saj slednje uniči vse vitamine v plodovih.
- Zelo priljubljeno je tudi šipkovo olje. (Farmedica.si, 2020)
Domači šipkov čaj
Prepričana sem, da ste že vsaj enkrat v življenju poskusili šipkov čaj, slednji je namreč zelo priljubljen.
Šipkov čaj se uporablja tako pri prehladu, pri boleznih dihal, za ledvična obolenja, prav tako pa je tudi dobro odvajalo. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)
Šipkov čaj se uporablja tako pri prehladu, pri boleznih dihal, za ledvična obolenja, prav tako pa je tudi dobro odvajalo. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)
Poleg tega, pa šipkov čaj vsebuje veliko vitamina C, ki pa je v boju proti številnim obolenjem še kako pomemben.
Kako pripravimo šipkov čaj?
Šipkov čaj pripravimo tako, da najprej naberemo plodove šipka in jih posušimo.
Ko se plodovi dobro posušijo (sušijo se približno en teden) jih zmeljemo.
Za pripravo šipkovega čaja (1 skodelico) kasneje potrebujemo zgolj 1 žlico mletih šipkovih plodov in dva decilitra mrzle vode.
Posušene plodove kasneje damo v posodo, v kateri je mrzla voda. To kasneje damo na štedilnik, zavremo in pustimo vreti približno 10 minut.
Bodite kreativni!
Viri
- Gorenjske-lekarne.si. (2020). Navadni šipek. Pridobljeno 22. 9. 2020 iz https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/sipek-navadni.
- Farmedica.si. (2020). Šipek. Pridobljeno 22. 9. 2020 iz https://www.farmedica.si/si/dodatki/rastlina-sipek.html.