Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas Za dušo

Dišeča začimba, ki prinaša veselje in gurmanske poslastice

Danes vam predstavljam nekaj predlogov za uporabo meni zelo ljube začimbe, cimeta.

Cimet je res vsestranska začimba. Uporabljamo jo lahko tako v sladkih, pikantnih, slanih jedeh itd.

Cimet lahko uporabimo pri peki ali kuhi ter pri sladicah ali glavnih jedeh. Skratka možnosti je res ogromno.

V prazničnih dneh nam pričara čaroben občutek topline, sladkosti in mehkobe. Sama sem ga letos uporabila celo za dekoracijo na božični jelki. Vas zanima, kako? Preverite na povezavi.

Njegovi zdravilni učinki

Ali ste vedeli, da ima poleg dobrega vonja in okusa cimet tudi številne zdravilne učinke?

Znižuje holesterol in melanholijo

Cimet zmanjšuje tveganje za srčna obolenja, stabilizira krvni sladkor, znižuje holesterol ter krvni tlak, izboljšuje cirkulacijo, deluje proti menstrualnim bolečinam, dobro deluje proti bakterijskim in glivičnim vnetjem, deluje pa tudi proti aknam. Po nekaterih raziskavah naj bi celo zmanjšal raven melanholičnosti. (Pirman, 2018)

Cimet zmanjšuje tveganje za srčna obolenja, stabilizira krvni sladkor, znižuje holesterol ter krvni tlak, izboljšuje cirkulacijo, deluje proti menstrualnim bolečinam, dobro deluje proti bakterijskim in glivičnim vnetjem, deluje pa tudi proti aknam. (Pirman, 2018)

Poleg tega pa vsebuje cimet tudi veliko kalcija, železa ter vlaknin. (Bodieko.si, 2020)

Skratka to živilo je res neverjetno. Velja pa pri njegovem uživanju upoštevati zmernost, saj ima lahko tudi stranske učinke.

Več o tem neverjetnem živilu si lahko preberete na spletni strani Bodieko.si.

Ali najdete cimetove palčke?

No, jaz sem nad cimetom preprosto navdušena. Največkrat ga uporabljam pri peki in pri pripravi sladic, uporabim pa ga tudi za dekoracijo.

Zato vam danes predstavljam nekaj kreativnih predlogov za uporabo cimeta.

Predstavljam vam nekaj kreativnih predlogov za uporabo cimeta.

Cimetovi piškoti s čokolado

This image has an empty alt attribute; its file name is 123271274_851363285402639_3147969342082568138_n.jpg

Sestavine

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • pol kilograma moke
  • 1 dl sladke smetane
  • 200 g masla/margarine
  • 10 g cimeta
  • 150 g kokosove moke
  • 100 g temne čokolade (lahko tudi mlečne)

Postopek

V posodo damo jajci, moko, sladkor, sladko smetano, maslo (narezano na koščke), cimet, kokosovo moko ter na koščke narezano čokolado. Vse skupaj pregnetemo, da dobimo kepico testa. Po želji lahko damo testo za pol ure v hladilnik, saj bo kasneje boljše.

Nato iz mase oblikujemo več manjših kroglic, ki jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Pečete jih na 200 stopinj Celzija, približno 30 minut.

V tem primeru vam ne bo potrebno paziti na medsebojno razdaljo zaradi koronavirusa, ampak boste morali polagati kroglice v takšno medsebojno razdaljo, da se ne bodo pri peki sprijele skupaj. Torej ne polagajte jih čisto skupaj.

Jabolčni kolač

Odličen recept za jabolčni kolač dobite na spletni strani Okusno.je.

Ta prava orehova torta

Sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 50 g mletih orehov,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • mleko (za navlažitev biskvita).

Za nadev

  • 100 g zmletih orehov,
  • 2 veliki kisli smetani,
  • skodelica sladkorja v prahu,
  • kokosova moka (po občutku),
  • cimet.

Za preliv

  • 125 ml sladke smetane (polovica male smetane),
  • 100 g jedilne čokolade.

Postopek

Vse sestavine za biskvit zmešamo z mešalcem. Maso vlijemo v namaščen tortni model ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 45 minut. Ko se biskvit speče, počakamo, da se ohladi.

Medtem ko se peče biskvit, zmešamo v posodi kisli smetani, zmlete orehe, kokosovo moko ter cimet. Dobljeni nadev damo za nekaj časa v hladilnik.

Kasneje biskvit vzamemo iz tortnega modela ter ga po horizontali prerežemo na pol. Spodnji del biskvita navlažimo z mlekom ter po njem namažemo orehov nadev (približno dve tretjini nadev). To pokrijemo z zgornjim delom biskvita, po njem pa še namažemo preostali del orehovega nadeva.

Nato v kozici v sladki smetani stopimo jedilno čokolado, da dobimo tekoč čokoladni preliv. Nato še počakamo nekaj časa, da se preliv nekoliko strdi.

Preliv kasneje polijemo po torti. Pecivo lahko kasneje tudi po želji dekoriramo. Jaz sem na primer uporabila tisto, kar sem imela pri roki (kaki, cimet, posušen šipek ter kokosovo moko).

Medena hruška z orehi

Sestavine

  • tri hruške (lahko tudi več, odvisno od količine, ki jo želite pripraviti),
  • 50 g orehov,
  • en navadni jogurt,
  • 2 žlici medu,
  • žlička cimeta,
  • 50 g masla.

Opomba; Jogurt lahko nadomestite tudi s kislo smetano.

Postopek

Najprej dobro operete hruške in jih olupite. Nato jih prerežete na pol in očistite (odstranite pečke in pecelj), v hruške pa tudi izdolbete luknjo, v katero boste kasneje nadevali nadev iz orehov.

Hruške nato položite na pekač, ki je prekrit s peki papirjem.

Kasneje se lotite nadeva. Jedrca orehov očistite in zmeljete. Zmletim orehom dodate še jogurt, med, raztopljeno maslo in žličko cimeta. Vse skupaj dobro zmešate in nadevate na/v hruške.

Nadevane hruške daste v pečico in pečete na 180 stopinj Celzija približno 20 minut. Vaša sladica je narejena.

Za vse kreativne ideje povezave s cimetom (ki jih je res veliko), pa obiščite kategorijo “Cukrove ideje“.

Bodite kreativni!

Vir

  • Pirman, I. (2018). Zdravje. si, Cimet: Zdravilni učinki, ki jih morda ne poznate. Pridobljeno 29. 10. 2020 iz https://www.zdravje.si/cimet-zdravje.
  • Bodieko.si (2020). Cimet je nepogrešljiva začimba izjemnih učinkov. Pridobljeno 3. 12. 2020 iz https://www.bodieko.si/cimet-zacimba-izjemnih-ucinkov.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor