Danes vam predstavljam nekaj idej, s katerimi lahko ob različnih priložnostih doma pričarate veselo vzdušje in site želodčke.
Danes vam predstavljam nekaj idej, s katerimi lahko ob različnih priložnostih pričarate doma veselo vzdušje in site želodčke.






V prispevku boste našli nekaj idej za igrivo peko oz. za izdelke, ki jih lahko spečete ob različnih priložnostih.
Pri tem vam lahko pomagajo tudi vaši najmlajši, saj bodo ob tem preprosto uživali.
V prispevku pa najdete tudi nekaj enostavnih in izvrstnih receptov.
V prispevku najdete tudi nekaj enostavnih in izvrstnih receptov.
1. Veseli medvedki/parklji
Zagotovo vam je že kdaj prvi dobri decembrski mož, Miklavž, prinesel slavni pekovski izdelek v obliki parklja.

No, parkljev iz testa se lahko doma lotite tudi sami. Potrebujete zgolj osnovne sestavine (moka, kvas, olje, voda, sol), nekaj pekarske volje in ščepec kreativnosti.
Parkljev sem se lani lotila tudi sama. Ali so bolj podobni parkljem ali medvedkom, pa presodite sami.


Dober recept za pekovske parklje najdete na povezavi.

2. Zaljubljeni gregorčki
12. marca praznujemo gregorjevo, nekakšno slovensko različico praznika zaljubljencev. Na ta dan, ko goduje sveti Gregor, se po izročilu “ženijo” ptički.
Na ta dan, ko goduje sveti Gregor, se po izročilu “ženijo” ptički.

Meni osebno je ta praznik veliko bolj pri srcu kot valentinovo. Menim namreč, da vse preveč častimo “tuje” praznike, premalo pa damo na to, kar je pravzaprav naše.
Na ta dan lahko doma s svojimi najmlajšimi spečete preproste gregorčke, ptičke iz testa. Potrebujete zgolj osnovne sestavine za peko (moka, kvas, voda, olje, sol) ter ščepec kreativnosti. Vaši najmlajši bodo navdušeni.

Namig: Za oči vaših gregorčkov lahko uporabite kar rozine.



4. Mlečne pletenice
Ali ste že kdaj poskusili narediti doma mlečne pletenice? Gre za pekovski izdelek, ki se hladnim jesenskih dnem res dobro poda.

Jaz sem se pletenic lani lotila prvič, z rezultatom pa sem bila dokaj zadovoljna. Recept za dobre pletenice sem našla na spletni strani Kulinarika.net.

5. Najboljše testo za picopeke
Predstavljam vam recept za res enostavno in okusno testo za pico.

Sestavine
- 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki)
- 1 žlica sladkorja
- 700 g moke
- 2,5 dl vode (ali po občutku)
- žlička soli
- 1 dl olja (sončničnega, olivnega)
Postopek
V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.
V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.
Testo specite na temperaturi 200 stopinj Celzija, približno pol ure, oz. odvisno od pečice.



5. Kvašeni rogljički
Gre za preproste pekovske izdelke, ki jih lahko ustvarite sami doma. Lahko naredite slane ali sladke rogljičke.
Rogljičke lahko napolnite s čokolado, marmelado ali orehi.

Dober recept za rogljičke najdete na povezavi.
Bodite kreativni! Pa dober tek!