Cuker praznuje Kulinarika Prosti čas Utrinki iz narave

Prosinec, prinesi nam lepe stvari!

Pozdravljeni v letu 2022!

Polni pričakovanj smo zakorakali v novo leto 2022.

Leto, ki bo sigurno posebno, saj v svojem nazivu nosi kar tri dvojke.

Januar ali prosinec, kot se januar po starem poimenovanju imenuje, je prvi mesec v gregorijanskem koledarju, ki ima enaintrideset dni. Ime naj bi dobil po rimskem bogu Janusu.

Ali se spomnite starih imen za mesece v letu?

Saj veste, tista stara poimenovanja, ki smo se jih učili v šoli.

This image has an empty alt attribute; its file name is 129367970_391440608949117_1500063267748919726_n-1.jpg

Po starem poimenovanju, bi mesece v koledarskem letu poimenovali takole;

Opomba: Za vsak mesec posebej sem vam tudi pripisala, kako si najlažje zapomniti njegovo staro poimenovanje. Gre za mojo lastno interpretacijo.

  • januar-prosinec (vsi prosimo za dobro leto),
  • februar-svečan (ledene sveče v zimski pokrajini),
  • marec-sušec (zimska suša v naravi, ki nastopi pred pomladjo oz. pred novim začetkom življenja),
  • april-mali traven (“mala trava”, narava se začne počasi prebujati),
  • maj-veliki traven (“velika trava”, kar lahko ponazarja bujno, prerojeno naravo),
  • junij-rožnik (junij je poln cvetočih rož),
  • julij-mali srpan (veliko dela na prostem),
  • avgust-veliki srpan (še več dela na prostem),
  • kimavec-september (ta mesec nam kima, da se začenja spet jesen),
  • vinotok-oktober (grozdje dozori, pridelava vina),
  • listopad-november (jesensko listje se barva in pada na tla),
  • gruden-december (obilje in decembrsko veselje).

Ali ste vedeli?

V času rimske vladavine je bil uveljavljen rimski koledar, po katerem se je novo leto začelo 1. marca. V času vladavine Gaja Julija Cezarja pa se je leta 47 pred našim štetjem uveljavil julijanski koledar. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

Julijanski koledar še vedno uporablja pravoslavna cerkev, po njem pa je prvi dan novega leta 14. januar. Gregorijanski koledar se je uveljavil nekoliko kasneje, po korenitih spremembah in v času vladavine papeža Gregorja XIII. Današnji koledar je tako začel veljati šele leta 1582, po njem pa je tudi novo leto nastopilo 1. januarja. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

V času rimske vladavine je bil uveljavljen rimski koledar, po katerem se je novo leto začelo 1. marca. V času vladavine Gaja Julija Cezarja pa se je leta 47 pred našim štetjem uveljavil julijanski koledar. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

Velika ali mala začetnica?

Imena dni in mescev zapisujemo z malo začetnico, saj gre za občna imena. V številnih tujih jezikih zapisujejo imena mesecev z veliko začetnico (angleški, nemški jezik), pri nas pa obvelja mala začetnica. Z malo začetnico zapisujemo tudi praznike (božič, martinovanje), obstajajo pa tudi izjeme.

Imena dni in mescev zapisujemo z malo začetnico, saj gre za občna imena.

Vrnimo se na naš prosinec.

Sicer pa je januar mesec, v katerem je zima v polnem razcvetu.

ZIMA
Že sneg prekril je gozd in plan,
bele snežinke se v vetru igrajo,
sprehajam se preko poljan,
v srcu se mi spomini budijo.

Bili so zimski večeri,
s srebrno mesečino obdarjeni,
ta prelepa zimska idila
nama je srce z ljubeznijo napolnila. (Krhlanko, 2004)

Mnogi je preveč ne marajo

Veliko ljudi zime preveč ne mara, saj pravijo, da je zunaj premrzlo, sneg pa jim povzroča preglavice.

No, tudi sama nisem najbolj navdušena nad mrazom, priznam, a zimo imam rada.

Zakaj je tudi zima super?

Preprosto obožujem večere ob topli peči, s čajem ali pa vročo čokolado v rokah, decembra pa je “na sporedu” tudi moj najljubši čas v letu, božični čas.

Cukrov namig: Če vam je pozimi zelo hladno, si privoščite okusno domačo vročo čokolado, katere recept najdete na povezavi.

Razlogi, zakaj je tudi zima super:

  • Prelepa zimska idila,
  • zimske radosti,
  • zimski športi,
  • pravljični večeri ob topli peči in čaju,
  • veseli decembrski čas,
  • decembrske dobrote
  • manj dela okoli hiše.

No, presodite sami, če sem vas prepričala, zakaj je zima super, je pa dejstvo, da ima vsak letni čas svoj čar in edinstvenost.

Vsak letni čas ima svoj čar in edinstvenost.

Zima simbolizira čas počitka, čas, ko narava počiva.

Zimski foto utrinki

Lepotam zimske idile se nisem mogla opreti, zato sem v preteklosti posnela nekaj zimskih foto utrinkov. Srečo sem imela, da sem ujela tudi snežene utrinke.

Uživajte ob ogledu in toplo se oblecite!

Opis ni na voljo
Opis ni na voljo
Opis ni na voljo
Opis ni na voljo
Opis ni na voljo
Opis ni na voljo

No, tudi na Cuker blogu bo v januarju pestro.

Logo

Kratek pregled meseca

V mesecu januarju obeležujemo veliko zanimivih dogodkov. 1. in 2. januarja praznujemo novo leto, 6. januarja Svete tri kralje itd. 1. januarja zaznamujemo tudi svetovni dan miru.

Recept meseca

Na Cuker blogu smo v lanskem letu uvedli novo rubriko; recept meseca.

Logo

V njej vsak mesec objavljamo preproste, okusne in zanimive recepte za jedi.

V tokratnem prispevku vam predstavljamo recept meseca januarja.

V kategoriji kulinarika lahko preverite, kateri recepti so bili recepti preteklih mesecev.

Recept meseca januarja-Čokoladne bombice presenečenja

Tale sladica je zame ena najboljših. Zakaj? Ker vsebuje dve meni zelo ljubi sestavini; čokolado in sir mascarpone.

Njena priprava je sila preprosta, končni izdelek pa je pravi balzam za brbončice.

This image has an empty alt attribute; its file name is Mascarpone21-1.jpg

Priprava sladice je sila preprosta, končni izdelek pa je pravi balzam za brbončice.

Sladico sem poimenovala kar Čokoladne bombice presenečenja.

Sestavine (za 5 kolačev-bombic);

Za biskvit

  • 2 jajci,
  • 5 žlic sladkorja,
  • 5 žlic moke,
  • 2 žlici kakava,
  • 1,5 dl vode,
  • polovica pecilnega praška.

Za nadev

  • 250 g sira Mascarpone,
  • mleko.

Za preliv

  • 2 dl sladke smetane,
  • 100 g jedilne čokolade.

Postopek

Najprej jajca in sladkor zmešamo skupaj z mešalcem, nato pa še dodamo ostale sestavine. Vse skupaj zmešamo, vlijemo v pekač za mafine, ki ga predhodno tudi namastimo oziroma naoljimo. Pecivo pečemo na 180 stopinj Celzija. Z omenjeno količino sestavin bomo dobili pet kolačev oz. bombic.

Medtem ko se pecivo peče, si pripravimo preliv. V kozico nalijemo sladko smetano, v njej pa raztopimo jedilno čokolado. Kasneje počakamo, da se preliv ohladi.

Ko so biskvitni kolači pečeni, jih ohladimo, nato pa prerežemo na pol (vodoravno), na dva enaka dela. Eno polovico najprej navlažimo z mlekom, nato pa premažemo s sirom Mascarpone. Opomba; 250 g sira Mascarpone si razdelimo na pet delov, da bomo z njim premazali vsak kolač.

Na vse to položimo drugo polovico biskvitnega kolača (kot sendvič), vse skupaj pa še prelijemo s čokoladnim prelivom. Enak postopek ponovimo s preostalimi štirimi kolači. Po želji lahko čokoladne bombice okrasimo s sezonskih sadjem, nanje naribamo kekse, jih potresemo s kokosom ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Po želji lahko čokoladne bombice okrasimo s sezonskih sadjem, nanje naribamo kekse, jih potresemo s kokosom ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Nasvet; Najbolje je, da damo bombice za nekaj časa v hladilnik, saj bodo te kasneje še bolj okusne in sveže.

Bodite kreativni!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor