Cuker raziskuje Cukrov potep Cukrove ideje Prosti čas Utrinki iz narave

Izletniške ideje na enem mestu

Slovenija je res čudovita dežela. Od mogočnih gora, čudovitih hribov in dolin do sinje-modrega morja. Pa raznolikih jezer in čarobnih sprehajalnih poti.

Predstavljam vam nekaj cukrovih idej za prijeten izlet po naši lepi Sloveniji.

1. Od žlahtne štorije, Vršiča pa vse do obale

Najprej bi vam rada predstavila izlet, na katerem sva s fantom doživela res veliko slovenskih lepot, porabila pa relativno malo denarja. Mogoče pa boste dobili kakšno idejo, kje izkoristiti bon in katere znamenitosti si lahko ogledate.

Prvi dan, očarljivo kraško mestece

Na pot sva se odpravila šele okoli desetih dopoldne, najprej pa sva se odpravila proti prelepemu kraškemu naselju Štanjel. Slikovite ozke ulice, prelepi parki in kamnite hiše so raj za številne arhitekturne navdušence. Poseben pečat naselju daje grad in nadvse znan Ferrarijev vrt. Gre za vrtni park, ki je razglašen za kulturni spomenik državnega pomena z lastnostmi kulturne krajine. Štanjel se sicer že omenja v mlajši železni dobi, ko je bil izjemnega pomena zaradi dobre geografske lege. Več informacij o kraju z aktualnimi odpiralnimi časi si lahko preberete na povezavi.

Štanjel
Ferrarijev vrt

Pot sva nadaljevala do dvorca Zemono pri Vipavi, v katerem je prestižna Gostilna pri Lojzetu, ki ima celo Michelinovo zvezdico. Več informacij z odpiralnim časom restavracije najdete na povezavi.

Dvorec Zemono

Kasneje sva se odpravila proti vasici Vrhpolje pri Vipavi, kjer sva imela nastanitev. Stanovala sva v prelepih apartmajih Kobal. Apartmaji so res moderni, čudoviti in polno opremljeni, od klime do mikrovalovne pečice in toasterja. V sklopu apartmajev se nahaja tudi picerija, ki kot zanimivost ponuja tudi testo iz konoplje.

Vipava je res dobra lokacija, ki je relativno blizu vseh večjih znamenitosti, ki sva si jih imela namen ogledati. Ugodna lokacija je tudi Tolmin.

2. dan, malica na Vršiču in Kranjska Gora

Drugi dan najinega izleta je bil res pester. Odpravila sva se v Kranjsko Goro, do katere sva se vozila uro in pol. Destinacija ni bila tako blizu, vendar je bila bližje, kot že se bi do nje odpravila od doma.

Najprej sva se odpravila do znamenitega jezera Jasna, kjer sva počivala v senci prelepega gozdička, obdana s ciklamami. Jaz sem pri tem, kot velika ljubiteljica rož, neizmerno uživala. Jasna ponuja tudi možnost najema supa, okrepčilo v restavraciji in sladoled s pijačo v okoliških kafičih. Seveda sem poskusila tudi zaplavati, vendar sem si po tem, ko sem v jezero namočila stopalo, kar kmalu premislila. Voda je bila namreč ledena.

Jasna
Jasna

Kasneje sva se odpravila do Naravnega rezervata Zelenci, le nekaj streljajev stan od Jasne. Jezero v Zelencih je čudovito in pravi balzam za dušo. Kot že ime jezera pove, je to znano po značilni zeleni barvi. Do jezera vodijo številne poti, ki so del planinske poti. Ob poti do jezera sva srečala tudi dva oranžna lepotca, ki sta pozirala na rastlini (glej sliko).

Zelenci
Oranžna lepotca

Nato sva se odpravila do Nordijskega centra v Planici, kjer sva občudovala mlade skakalce, ki so neutrudno trenirali na skakalnicah. Tako mladi, pa tako pogumni. Mene tudi na najnižjo skakalnico ne bi spravil nihče 😛 .

Podate se lahko tudi na zipeline, nama se je mudilo naprej, zato sva si to dogodivščino “prišparala” za naslednjič.

skakalnice v Planici

Nato sva se odpravila do trgovine, kjer sva si nakupila vse potrebno za piknik. Odločila sva se namreč, da si bova priredila piknik kar na prelazu Vršič, ki je bil najina naslednja destinacija.

Pogled iz najinega piknik placa na sredi Vršiča
Vrh Vršiča

Nato naju je pot vodila nazaj proti najini Vipavi, in sicer mimo Bovca, skozi Trento, Kobarid, Tolmin in številne druge prekrasne kraje. V Tolminu si lahko ogledate znamenita Tolminska korita, Bovec ponuja prelep pogled na naše najvišje smučišče Kanin itd. Lahko si ogledate tudi slap Boka ali izvir Soče.

Krasna si, bistra hči planin!

Midva sva si ogledala Soška korita in zanimiv alpski botanični vrt. Lahko si mislite, kdo od naju je predlagal ogled botaničnega vrta.

Krasna si, bistra hči planin, Soča
Soča

Trenta ponuja številne možnosti kampiranja ob Soči, kampe in rafting na Soči pa najdete tudi v številnih drugih krajih ob tej smaragdni reki.

V Solkanu sva si še ogledala znameniti Solkanski most.

Solkanski most

Tretji dan, milijoni školjk in dva ožgana piceka

Tudi tretji dan je bil pester. Po zajtrku sva se zaradi velike vročine odločila, da se osveživa na slovenski obali. Odpravila sva se v Strunjan, kjer sva se kopala na prenovljeni plaži. Ob nabiti plaži človek sploh ne bi pomislil, da živimo v korona času. Priznati pa moram, da je nova plaža zelo lepo obnovljena.

Strunjan

Zaradi gneče je parkiranje v Strunjanu lahko velik problem. Vse aktualne razmere s cenikom parkiranja pa lahko preverite na povezavi.

Strunjan

Nato sva se podala v Ankaran, kjer sva si ogledala neverjetno sipino školjk, poimenovano tudi pokopališče školjk. Sipina je res čudovita, pravi mali raj za školjčne ljubitelje.

Sipina školjk

Po poteh Ene žlahtne štorije

Odpravila sva se v prelepa Brda, ki so zaslovela predvsem po predvajanju slovenske serije Ena žlahtna štorija.

Pokrajina obdana z nešteto vinogradi, griči in s prelepimi vasicami je res nekaj posebnega. Ustavila sva se v manjšem mestu Šmartno ter na razglednem stolpu, od koder se nama je odprl res lep pogled nad celotno pokrajino.

Obiskala pa sva tudi znameniti Gredič, v katerem je hotel in kjer je bilo prizorišče snemanja serije Ena žlahtna štorija. Več o Grediču si lahko preberete na povezavi.

Brda
Brda
Gredič

Na koncu dneva sva oba ugotovila, da naju je močno opeklo sonce. Pozabila sva namreč kupiti sončno kremo. Moj fant je kot zaveden Prekmurec pri tem pripomnil, da sva pečena ko piceka (opečena kot piščanca).

Četrti dan, Koper in čofotanje

Četrti dan najinega potovanja sva izkoristila za oddih v čudovitem obmorskem mestu Koper.

Koper

2. Čudovita arhitektura in najlepši sončni zahodi

Ali ste že bili v Piranu?

V tem prelepem morskem mestecu na polotoku, ki ima v sebi prav poseben čar?

Zame je Piran najlepše slovensko mesto.

Neverjetna arhitektura, fenomenalna lega in klima dajejo temu mestu prav poseben pečat.

Neverjetna arhitektura, fenomenalna lega in klima dajejo temu mestu prav poseben pečat.

Znameniti Tartinijev trg, pa velike stare ozke hišice, romantične ozke ulice, čudoviti nasadi oljk in najlepši sončni zahodi. Vse to lahko doživite v našem Piranu.

Vse to nam daje občutek, da bi se lahko ljubezenska zgodba iz zgornje pesmi dogajala v Piranu.

Prevzeta od lepote

Jaz sem Piran obiskala izven sezone, v zimskem mescu februarju. Takrat je bilo razmeroma malo turistov, temu primerno pa so bile nižje tudi cene.

Že ob prihodu me je to čudovito mestece popolnoma prevzelo. Piran sem sicer obiskala že v otroških letih, a so moji spomini od takrat že zbledeli (bila sem namreč stara 4 leta).

Od kod ime Piran?

To istrsko mestece leži na rtu piranskega polotoka, na območju mesta pa živijo tudi pripadniki italijanske narodne manjšine.

Izvor imena Piran naj bi bil povezan z grško besedo ogenj. V preteklosti naj bi namreč v Piranu prirejali veliko kresov, saj naj bi ravno ti usmerjali in varovali ladje pred brodolomi. (Občina Piran, 2020)

Kaj obiskati v Piranu?

Poleg znamenitega Tartinijevega trga ter cerkve Svetega Jurija si v Piranu velja pogledati tudi naslednje znamenitosti:

  • Mestno galerijo Piran, Muzej podvodnih dejavnosti Piran,
    Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Tartinijevo hiša, Benečanko , Mestno hišo, Palača Barbojo Trevisini, Gledališče Giuseppe Tartini, Hišo Benvenuti, Palačo Gabrielli, Mestno obzidje, Mestno ložo (Loggia), Sodno palačo, Baročno hišo, Palačo Apollonia itd. (Wikipedija,org., 2020)

V poletnih mesecih se lahko preprosto le ohladite na kateri izmed piranskih plaž, saj je voda zelo čista. Poseben pečat dajejo mestu tudi mični lokali ob morju.

V poletnih mesecih se lahko preprosto le ohladite na kateri izmed piranskih plaž, saj je voda zelo čista. Poseben pečat dajejo mestu tudi mični lokali ob morju.

Meni se je v spomin odtisnila tudi čudovita sprehajalna pot od kampa Fiesa, pa vse do cerkve Svetega Jurija. Ob poti lahko namreč občuduješ prelepe piranske plaže in pečine.

Turizem prihodnosti

V času najinega kratkega a sladkega dopustovanja v Piranu sva s fantom prenočila v eni izmed hiš v centru mesta iz 19. stoletja. V ceno najinega prenočevanja sva imela vključen tudi polpenzion.

Pravzaprav sem tole najino turistično izkušnjo v Piranu poimenovala kar turizem prihodnosti. Namreč sobice v nastanitvi so urejene/prenovljene zelo mično in elegantno, v stilu današnjega časa. Lastniki so zelo prijazni in gostoljubni. Vsak dan pripravljajo zajtrke in večerje iz lokalnih dobrot, da pa je vtis domačnosti še večji, gosti obedujejo kar v njihovi mično urejeni kuhinji.

Sobice v nastanitvi so urejene/prenovljene zelo mično in elegantno, v stilu današnjega časa. Lastniki so zelo prijazni in gostoljubni. Vsak dan pripravljajo zajtrke in večerje iz lokalnih dobrot, da pa je vtis domačnosti še večji, gosti obedujejo kar v njihovi mično urejeni kuhinji.

Gospodinja peče domači kruh, piškote, pripravlja domače sirupe in marmelade. Ob prihodu so naju v sobi čakali zelo okusni domači piškoti, ob odhodu pa sva za domov dobila sveže pečen kruh. Skratka nastanitev vam toplo priporočam. Več pa si lahko preberete na njihovi Facebook strani Piran Art House.

Za goste je parkiranje v centru Pirana onemogočeno. Seznam parkirnih hiš oz. možnih parkirnih mest lahko najdete na spletni strani Okolje Piran.si.

Velja tudi omeniti, da je v poletnih mesecih vzpostavljen posebni medkrajevni javni prevoz.

3. Pokrajina, ki ti zleze pod kožo

Pred časom sem od znanke dobila vprašanje; Katere stvari bi se splačalo pogledati v Prekmurju?

No, jaz se ravno ne spoznam na organizacije izletov, niti ne na turistično vodenje. Se pa lahko pohvalim, da sem z v preteklosti raziskala Prekmurje po dolgem in počez.

Iz Prekmurja namreč prihaja moj fant.

Več o tem si lahko preberete v moji pretekli kolumni z naslovom; On guči, jaz pa govorim. V prispevku sem namreč pisala o prekmurski kulinariki, narečju ter o številnih drugih zanimivostih.

Dolenci

Torej rada bi vam predstavila nekaj prekmurskih znamenitosti, ki si jih je, po mojem mnenju (mnenju Štajerke), vredno ogledati.

Predlogi za izlet

Če se odpravljate v Prekmurje se definitivno splača pogledati naslednje stvari;

  • Otok ljubezni v Ižakovcih za vse zaljubljence. Na tem mestu boste našli plavajoči mlin na Muri ter brod, ki vas lahko popelje na prleško stran.
  • Soboško jezero in Expano, kjer si lahko privoščite prijeten oddih, si priredite piknik, zaplavate ali poskusite kakšno prekmursko dobroto v restavraciji.
  • Murska Sobota ali kot ji pravijo domačini kar Sobota, glavno mesto Prekmurja, ki ponuja veliko zanimivosti (muzeji, razstave, restavracije, stavbe). Ogledate si lahko tudi tipično evangeličansko cerkev (Veliko Prekmurcev je namreč po veroizpovedi evangeličanov).
  • Bukovniško jezero, zanimivo in slikovito jezerce, ki ponuja veliko raznolikih aktivnosti. Ob jezeru se med drugim nahaja tudi adrenalinski park ter gozd z energijskimi točkami.
  • Cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini, znamenita arhitekturna mojstrovina našega “velikana” arhitekture, Jožeta Plečnika. Na stropu cerkve najdete lončarske izdelke rokodelcev iz Filovcev.
  • Lončarska vas Filovci, oglejte si prikaz lončarske obrti ali se odpravite na ogled tipične panonske hiše.
  • Cerkev sv. Nikolaja v Selu, ki slovi po svoji značilni okrogli obliki. Cerkev je iz 13. stoletja. Gre za edinstveno opečnato romansko rotundo v Sloveniji.
  • Grad Grad, največji grad na slovenskem, s kar 365 sobami. Je tudi sedež Krajinskega parka Goričko.
  • Doživljajski park Vulkanija, s simulacijo izbruha vulkana in s številnimi adrenalinskimi presenečenji. Celotni koncept doživljajskega parka se osredotoča na nekdaj delujoči gorički vulkan.
  • Stolp Vinarium in Lendava, povzpnite se na 53,5 metrski stolp in občudujte okoliške gorice. Ustavite se tudi v Lendavi, v kateri si oglejte znameniti kulturni dom in prisluhnite prelepi govorici, v kateri je moč najti tudi veliko vplivov madžarščine.
Rotunda v Selu.

Še veliko drugih možnosti

Odpravite se lahko na oddih v številne prekmurske toplice, obiščete restavracije s prekmurskimi dobrotami ali preprosto občudujte pokrajino. Domačini vas bodo toplo sprejeli in naučili kakšno po prekmursko.

Svojevrstno je tudi Goričko, ki je dobilo ime po goricah in hribčkih. Najvišji izmed teh se dviga v nadmorsko višino 418 metrov.

Goričko odlikuje tudi neokrnjena narava, odlične kolesarske poti, na nekaterih delih Goričkega pa človek dobi vtis, da je odšel 30 let nazaj v preteklost ter, da se je čas preprosto ustavil.

Goričko odlikuje neokrnjena narava.

Sama se v Prekmurje vedno znova rada vračam, saj me to že od nekdaj zelo privlači.

4. Dežela tisočerih doživetij

Bela krajina se nahaja na jugovzhodu Slovenije.

Znana je po bogati naravni in kulturni dediščini, po odlični kulinariki, bogati flori in favni, lepih običajih, prijaznih in dobrosrčnih ljudeh in še bi lahko naštevali.

Skratka ta pokrajina je nekaj posebnega.

Bela krajina je odlična ideja za izlet, saj poleg ohladitve v Kolpi ponuja še številna druga doživetja.

Cuker blog je za vas zbral nekaj le-teh.

Nekaj belokranjskih doživetij

Podajte se v Krajinski park Lahinja in odkrijte bogato belokranjsko naravno dediščino, pestro floro in favno. Pot vam bo zagotovo prekrižala kakšna štorklja ali čaplja.

Posebnost omenjenega parka so Nerajski lugi. Gre za močvirnat svet, v katerem lahko opazimo bogato floro in favno (navadna rezika, nizka barja, štorklje, čaplje, vodomci).

Na koncu lugov vas čaka tudi ptičja opazovalnica. Na omenjenem območju je vzpostavljena tudi učna pot.

Pot lahko nadaljujete proti izviru reke Lahinje, ki velja za dragoceni del krajinskega parka.

V občini Metlika si lahko v vasi Otok ogledate tudi letalo DC-3, obnovljeno letalo iz druge svetovne vojne. Gre za spomin na številna slovenska letališča, ki so delovala v času narodnoosvobodilne fronte. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

Bela krajina je med drugim tudi znana po endemitu črnem močerilu oz. črni človeški ribici. Najdete jo lahko v podzemlju Črnomlja. Slavnega endemita boste najlažje srečali v raziskovalnem brbotalniku pri izviru Jelševniščice.

Poleg brbotalnika se nahaja tudi animacijski center, kjer si lahko ob predhodni najavi uredite vodeni ogled.

Priporočam vam tudi ogled pestrega in zanimivega Belokranjskega muzeja v Metliki. V njem je predstavljeno življenje Belokranjcev skozi zgodovino ter značilnosti pokrajine nasploh.

Muzej bo odlično izhodišče za vaše raziskovanje Bele krajine.

Ali ste že slišali za znamenito belokranjsko pisanico?

Gre za posebno tehniko okrasitve velikonočnih jajc, ki ga v Beli krajini poznajo že več stoletij. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

V kraju Adlešiči se lahko dogovorite za delavnico izdelave belokranjskih pisanic ali pa si omenjeni postopek zgolj ogledate.

Posebej velja omeniti tudi Vinico, kraj, ki slovi po rojstni hiši znanega pisatelja Otona Zupančiča ter po znamenitem viniškem gradu, od koder se vam odpira lep pogled nad reko Kolpo.

Še nekaj izletniških idej

Povzpnete se lahko tudi na najvišji belokranjski vrh, Mirno goro, do koder vas vodi pestra in zanimiva gozdna učna pot. Na vrhu se lahko povzpnete tudi na zvonik želja, pozvonite in si nekaj zaželite.

zvonik želja

Odpravite se lahko tudi do romantičnega izvira reke Krupe.

Gre zgolj za nekaj znamenitosti iz Bele krajine, še več idej za posebna doživetja pa si lahko ogledate na povezavi.

Viri:

  • Wikipedija. org. (2020). Občina Piran. Pridobljeno 22. 8. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Piran.
  • Občina Piran. Zgodovina Pirana. (2020). Pridobljeno 22. 8. 2020 iz https://www.piran.si/index.php?page=static&item=70.
  • Krhlanko, E., (2004). Iskrice za dušo. Izdano v samozaložbi.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor