Cuker praznuje Cukrove ideje Prosti čas Za otroke

Dan, ko slavijo: kraljice, morske deklice, velikani in palčki

Vsako leto 2. aprila praznujemo Svetovni dan mladinske književnosti.

Ta datum ni bil izbran naključno.

2. aprila se je namreč rodil znameniti danski pesnik in pisatelj Hans Christian Andersen, ki je najbolj znan po svojih vrhunskih pravljicah.

Hans Christian Andersen - Wikipedija, prosta enciklopedija
Hans Christian Andersen, vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Hans_Christian_Andersen

Vsako leto 2. aprila praznujemo Svetovni dan mladinske književnosti.

Zbirka znamenitih Andersenovih pravljic je res neprecenljiva. Le kdo ne pozna Grdega račka pa Cesarjevih novih oblačil, Palčice, Snežne kraljice, Male morske deklice itd. (ibby.si, 2021)

Vrhunski pisatelj in pesnik

Hans Christian Andersen se je rodil 2. aprila 1805. V sebi je že od nekdaj imel umetniški čut, saj je sprva želel postati igralec ali celo pevec in plesalec. Napisal je več kot 70 knjig za odrasle in otroke, najbolj znane pa so prav njegove pravljice, ki jih je napisal več kot 150. (www.mladinska.com, 2021)

Več o tem vrhunskem pisatelju in pesniku si lahko preberete na povezavi.

Hans Christian Andersen - Wikipedija, prosta enciklopedija
Hans Christian Andersen, vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Hans_Christian_Andersen

Branje je še kako pomembno

2. april je za svetovni dan mladinske književnosti ali mednarodni dan otroške knjige razglasila IBBY, The International Board on Books for Young People. Gre za neprofitno organizacijo, ki predstavlja mednarodno mrežo ljudi z vsega sveta, ki si prizadevajo povezati knjige in otroke. (https://www.ibby.org/, 2021)

Različne države imajo svoje nacionalne sekcije IBBY, med drugim imamo tudi v Sloveniji svojo slovensko sekcijo IBBY.

Vsako leto ena izmed nacionalnih sekcij ob svetovnem dnevu mladinske književnosti pripravi poslanico in plakat. Poslanice in plakate iz preteklih let si lahko ogledate na povezavi. (ibby.si, 2021)

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 117585061_680654199329419_4315448175329836379_n.jpg

Mladi pisatelji/pisateljice

Otroci lahko napišejo svojo lastno knjigo.

Za začetek kreativnega pisanja otrok, si lahko ti najprej izdelajo osnovo za njihovo ustvarjanje. Svoje prispevke (kratko zgodbo oziroma pesem/pesmi lahko zapisujejo na list papirja A4 formata, ki ga kasneje prepognejo na pol, na velikost A5. Uporabljajo lahko tudi papir drugih formatov.

Ko napišejo besedilo, lahko svoje svoje prispevke tudi ilustrirajo. Pri aktivnosti otroci razvijajo ustvarjalnost, domišljijo, vadijo pa tudi pisanje.

Viri:

  • Mladinska knjiga, www.mladinska.com/avtorji. (2021). Hans Christian Andersen. Pridobljeno 29. 3. 2021 iz https://www.mladinska.com/avtorji/hans-christian-andersen.
  • Slika Hansa Christiana Andersena: Wikipedija, org. (2020). Hans Christian Andersen. Pridobljeno 29. 3. 2021 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Hans_Christian_Andersen.
  • Slovenska sekcija IBBY. (2021). Pridobljeno 29. 3. 2021 iz https://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april.
  • The International Board on Books for Young People. (2021). Bringing books and children together. Pridobljeno 29. 3. 2021 iz https://www.ibby.org/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor