Cuker praznuje Prosti čas Za dušo

Zanimivi božični običaji po svetu

Chirtmas, Weihnachten, Noël, Navidad, Yule, Natal, božič…

Čeprav božič v različnih jezikih zveni drugače, je bistvo tega praznika v vseh svetovnih državah enako.

Božič je čas, ki ga preživljamo z družino in čas, ko se ob majhnih radostih spominjamo, kaj je v našem življenju zares pomembno. No, tu so tudi darila, ki jih prinaša dobri mož božiček. 😀

Božič je čas, ki ga preživljamo z družino in čas, ko se ob majhnih radostih spominjamo, kaj je v našem življenju zares pomembno.

Od kod božiček?

Lik dobrega moža božička se je prvič pojavil v reklamni akciji podjetja Coca-cola leta 1931. Kmalu se je lik dobrega moža razširil po vsem svetu. (sl. Wikipedija, org., 2020)

75 let Božička v rdečem plaščku - Dogodki danes in za prihodnje dni v  Slovenije in tujini - 75 let Božička v rdečem plaščku - Si21 - prvi  slovenski portal
Božiček v podjetju Coca cola, vir: https://www.si21.com/Dogodki/Zanimivosti-75_let_Bozicka_v_rdecem_plascku/

Zelena barva in prihod Evropejcev

Po nekaterih prepričanjih, naj bi lik božička pravzaprav izviral iz lika Sv. Nikolaja, ki so ga v Ameriko zanesli Evropejci. (sl. Wikipedija, org., 2020)

Nikolaj iz Mire - Wikipedija, prosta enciklopedija
Sv. Nikolaj iz Mire, vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_iz_Mire

Sicer pa naj bi bili miti o dobrem možu, ki otrokom prinaša darila, v Ameriki že znani pred letom 1931. Prvotno naj bi bil dobri mož oblečen v značilno zeleno barvo. (sl. Wikipedija, org., 2020)

Lik dobrega moža božička se je prvič pojavil v reklamni akciji podjetja Coca-cola, leta 1931. Kmalu se je lik božička razširil po vsem svetu. (sl. Wikipedija, org., 2020)

Zanimivi običaji

A kljub temu, da je bistvo božiča v različnih državah enako, pa v načinu praznovanja tega praznika v različnih državah vendarle obstajajo razlike.

Nekateri božični običaji po svetu so zares zanimivi, zato vam jih bom nekaj predstavila.

Nekateri božični običaji po svetu so zares zanimivi.

Pa naj se božično popotovanje po svetu začne!

Logo

Sladka juha in zabaviščni park

Najprej bomo potovali na Finsko.

Na Finskem, kjer je po verovanjih Fincev, pravzaprav dom božička, so postavili poseben božični zabaviščni park imenovan Christmas Land. Prav tja naslavljajo pisma za božička številni otroci. Pred obstojem tega dobrega decembrskega moža, pa so Finci imeli t.i. julsko kozo imenovano Joulupukki, ki so ji prinašali darila. (potovanja. Nomago.si, 2020)

Pred obstojem tega dobrega decembrskega moža, pa so Finci imeli t.i. julsko kozo imenovano Joulupukki, ki so ji prinašali darila. Kar pa je seveda v nasprotju z današnjim božičkom, ki otrokom darila prinaša. (potovanja. Nomago.si, 2020)

Finci na 24. decembra za predjed božične večerje jedo sladko juho iz sadja, popoldne se udeležijo tradicionalnega nagovora župana, kasneje krasijo ulice, njihova tradicionalna božična večerja pa je sestavljena iz lososa, purana in sladkorne pese. Na božični večer se poklonijo tudi svojim prednikom, ki so preminili. V ta namen se odpravijo na pokopališče, kasneje ko gredo v posteljo, pa na mizi pustijo hrano. (Mo. S, Slovenskenovice. si, 2010)

“Meri kurisumasu”- vesel božič

Sedaj smo prileteli na Japonsko.

Na Japonskem je božič zelo podoben prazniku zaljubljencev, ljudje pa si v tem času pošiljajo veliko voščil, daril in širijo veselje. (potovanja. Nomago.si, 2020)

Zaljubljenci se na božični večer sprehajajo med božičnimi lučkami, potem pa se odpravijo na romantično večerjo v restavracijo. Po navadi na božič jedo značilno japonsko božično torto, zelo radi pa jedo tudi ocvrte stvari. (potovanja. Nomago.si, 2020)

Zaljubljenci se na božični večer sprehajajo med božičnimi lučkami, potem pa se odpravijo na romantično večerjo v restavracijo.(potovanja. Nomago.si, 2020)

Puding pred vrati?

Ja, prav ste slišali. Na božični večer je ta navada ustaljena na Danskem, prileteli smo namreč na Dansko. Ljudje pred vhodom v hišo pustijo rižev puding za majhnega škrata Julenisseja, ki po njihovih verovanjih varuje njihovo gospodinjstvo ter hišo in živi na njihovem podstrešju. (Mo. S, Slovenskenovice. si, 2010)

Ljudje pred vhodov v hišo pustijo rižev puding za majhnega škrata Julenisseja, ki verovanjih varuje njihovo gospodinjstvo ter hišo in živi na njihovem podstrešju. (Mo. S, Slovenskenovice. si, 2010)

Pajčevina na jelki

Naslednja postaja je Ukrajina.

Tudi v Ukrajini imajo zanimive božične navade. Namreč božične jelke okrašujejo z umetnimi pajčevinami, po stari ukrajinski legendi, ki govori o revni materi, ki si ni mogla privoščiti božične dekoracije. Ko so se nekega jutra v božičnem času njeni otroci zbudili, so opazili, da je njihova božična jelka prekrita s pajkovimi mrežami. Kasneje so se pajkove mreže spremenile v zlato. (potovanja. Nomago.si, 2020)

Po stari ukrajinski legendi božične jelke okrašujejo s pajčevinami. (potovanja. Nomago.si, 2020)

Sicer pa ljudje v Ukrajini praznujejo pravoslavni božič (7. januarja), božično večerjo pa obedujejo šele po tem, ko se na nebu pojavi prva zvezda, ki je v preteklosti vodila Svete tri kralje. (potovanja. Nomago.si, 2020)

Bobnanje in tradicionalne noše

Pojdimo v Gano!

No, v afriški Gani, pa na božični večer organizirajo pravi spektakel v cerkvi. Najprej organizirajo mašo, v okviru katere igrajo na bobne in plešejo. Obred spremlja tudi petje zbora in otroške predstave živih jaslic. Praznovanje v cerkvi po nekod traja celo noč. Po maši pa si ljudje doma poklanjajo darila. (potovanja. Nomago.si, 2020)

Med jaslicami tudi pek?

Bonjour!

V Franciji so zanimive jaslice pod novoletno jelko. Poleg svete družine francoske jaslice premorejo tudi druge like kot so; pek, policist, duhovnik itd. Na božični večer zakurijo posebno božično poleno, ki je iz češnjevega lesa. Poleno gori celo noč, med francosko kulinariko za božič pa se najdejo; pršut, gos, sadni kolač in dobro vino. Nekaj hrane tudi kasneje po navadi pustijo na mizi, za Jezusa in njegovo mati Marijo. (potovanja. Nomago.si, 2020)

Poleg svete družine francoske jaslice premorejo tudi druge like kot so; pek, policist, duhovnik itd. (potovanja. Nomago.si, 2020)

Korenje v čevljih?

Zanimivi so tudi romunski božični običaji. Romuni najpogosteje za božič jedo sarme ali pa svinjino. Otroci dobijo darila šele na praznik svetih treh kraljev, v zameno, da dobijo darila pa morajo še nekaj postoriti. Večer pred tem morajo očistiti svoje čevlje, jih nastaviti na okensko polico in jih napolniti s korenjem za dobre može. (potovanja. Nomago.si, 2020)

Romuni najpogosteje za božič jedo sarme ali pa svinjino. Otroci dobijo darila šele na praznik svetih treh kraljev, v zameno, da dobijo darila pa morajo še nekaj postoriti.

Kateri izmed predstavljenih božičnih običajev pa je vam najbolj všeč?

Viri

  • Potovanja.Nomago.si (2020). 9 neobičajnih božičnih praznovanj po svetu. Pridobljeno 14. 12. 2020 iz https://potovanja.nomago.si/9-neobicajnih-bozicnih-praznovanj-po-svetu/.
  • Mo. S. www.Slovenskenovice.si. (2010). Nenavadni običaji po svetu. Pridobljeno 14. 12. 202 iz https://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/nenavadni-bozicni-obicaji-po-svetu.
  • Slika božička: https://www.si21.com/Dogodki/Zanimivosti-75_let_Bozicka_v_rdecem_plascku/.
  • Slika Miklavža; https://sl.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_iz_Mire.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor